Régi népélet naptára

2015.08.23. 19:32 - kapanyél

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): "Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is magát mind aszerint tartja." Sok helyen az ősz kezdetét jelentő nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellőztetést tartanak. A népi bölcsesség szerint a Bertalan- napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

- augusztus 29. (Keresztelő Szent János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Ez a megfigyelés tulajdonképpen az idei és a következő évi termésre egyaránt vonatkozik. A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy a népi megfigyelések szerint a június-júliusi nagy esők megrothasztják a diótermést, a szeptember-októberi érés idején pedig szintén nagyon kicsi a diófák vízigénye. Orosz Péter hevesi diótermesztő szerint a diónak vízre, nem esőre van szüksége. Egy hosszú szárazságot követő esőben előfordulhat, hogy egyébként hosszú érésű fajták is pár nap alatt beérlelik a termésüket, így az a minőség rovására megy.

A jövő évi termést annyiban érinti, hogy a tartós őszi esőzések fagyérzékennyé teszik a diófákat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: időjárás dió augusztus régi népélet naptára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása