Balkon aranya - a sárga virágzuhatag

2015.05.26. 10:52 - sztroberri

A Bidens ferulifolia nem véletlenül kapta a magyar keresztségben a balkon aranya nevet, mert ez mindent elárul róla. A Közép- és Észak-Amerikából származó növény a napos erkélyek, virágágyak hálás lakója. Viszonylag igénytelen, ha jól érzi magát, májustól a fagyokig ontja aranysárga, csillag alakú, illatos virágait.

DSC_0892.JPG

Világszerte 250 különböző faja ismert, nálunk leginkább az egynyáriként nevelt változata kapható.

bidens_heads.jpg

Alacsony növése (20-30 cm) miatt kiváló balkonládába, dús virágzása pedig függő kosárban is nagyon szépen érvényesül. Virágágyba ültetve gyorsan bokrosodik, és ha vízigényét kielégítjük, sziklakertben is gyönyörű színfolt.

bidens-ferulifolia-golden-star.jpg

Déli fekvésű balkonon mindenképpen érdemes kipróbálni. Bár gyors bokrosodása miatt elnyomhatja szomszédait, nálam minden évben jól megfér a petúnia, lobélia vagy a begónia társaságában.

P1030080.JPG

Balkonládában, nagy melegben a rendszeres öntözést, a kétheti tápoldatozást meghálálja. Az elvirágzott fejeket érdemes lecsípkedni, de akkor is dúsan virágzik, ha ezt nem tesszük. Finom illatára a méhek is előszeretettel jönnek: nagyon jól állnak egymásnak.

Levéltetvek támadhatják (nálam még nem fordult elő), érdemes résen lenni, és időben kezelni a problémát.

Ha véletlenül a ládában maradnak, sok egynyári növényről derül ki, hogy simán kihajtanak a következő évben is. A balkon aranyát is megpróbálhatjuk átteleltetni, ha erősen visszavágva, nem túl sötét helyen, kb. 15ºC-on tartjuk. Ha túléli, tavasszal megint érdemes visszavágni, aztán hadd virágozzon!

BF_Eldoro_Grande.jpg

Ha valaki most tervezi beültetni erkélyét, teraszát, mindenképpen gondoljon erre a kecses növénykére. Palántája már májusban kapható. Ráadásul most ország-világ előtt dicsekedhet balkonkertjével (sajnos csak budapesti lakosok), aki a kis sárga virágról elnevezett pályázatra beküldi a felvirágoztatás előtti és utáni fotókat. A pályázat részletei itt.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: pályázat tápoldat balkonnövény egynyári virág balkon aranya Bidens

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása