Tövises szépségek a Füvészkertben

2015.05.11. 22:21 - kapanyél

Az amerikai földrészek kietlen sivatagainak, félsivatagainak szomjazást tűrő növényei a kaktuszok.

 

Fegyverzetük, mely egyben szépségüket is adja, a töviseik, amelyek védik a növényt a környezet káros hatásaitól, és amikor a kaktuszok virágba borulnak, tüskés külsejük ellenére is lenyűgözőek. Nagyságukat, formájukat tekintve a kaktuszok hihetetlenül változatosak: vannak oszloposak, gömbök, óriások és törpék. Nem csak dísznövények, de az embert is szolgálják: Közép- és Dél-Amerika lakosainak élő kerítései, a növények testében felhalmozott víz szomjoltó a sivatag vándorainak, gyümölcseik pedig üdítő csemegék.

 

A kaktuszok sok más szárazságtűrő növénnyel együtt élnek a természetben, amelyek nem kaktuszok ugyan, de szúrós megjelenésük, vizet tároló leveleik és száraik hasonlatossá teszik ezeket a kaktuszokhoz. Ilyen növény az agávé is, melyet hazánkban sokan alkoholos párlatáról, a tequiláról ismernek.

Ezen különleges, egzotikus növények sokaságával találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak 2015. május 15. és 17. között a budapesti ELTE Füvészkertbe, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének szervezésében megrendezett kiállításra.

A tövisekbe burkolózó kaktuszokon túl a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos egyesületének tagjai különleges pozsgásnövényeiket is felvonultatják, továbbá vendégkiállítóként a debreceni Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság és a Magyar Orchidea Társaság bromélia szakcsoportja is hozzájárul a rendezvény színesebbé tételéhez szárazságtűrő Tillandsiák bemutatásával. A tavaszi kiállítás két nemrég elhunyt szakembernek, gyűjtőtársnak állít emléket: Ujréti Endrének, a dinnyekaktusz-nemzetség elismert szakértőjének, valamint a gyulai Sajti Sándornak, a csupaszkelyhű kaktuszok és kavicsvirágok nagy tudású ismerőjének, a hazai kaktuszos élet meghatározó alakjának.

A kiállítás szombati napján szakmai előadások, vasárnap pedig a gyermekeknek kaktuszültetési foglalkoztató nyújt további kikapcsolódási lehetőséget.

A háromnapos kiállításra és vásárra mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete.

A Kapanyél olvasói most 3 páros belépőt nyerhetnek, ha az alábbi kérdésekre helyesen válaszolnak:

  1. 1.Miből készül a tequila?
  2. 2.Kiknek állít emléket a mostani kiállítás?
  3. 3.Díszítő értékük mellett őshazájukban mire használják a kaktuszokat? (Nevezzen meg legalább két dolgot!)

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk 2015. május 13. szerda 20 óráig.

A kiállítás helyszíne: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2015. 05.15-17-ig

További információk: http://kaktuszgyujtok.hu/mkoe-orszagos-kaktuszkiallitas-es-vasar-2015-tavasz

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló kiállítás kaktusz Füvészkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása