Hibiszkuszkurtítás - a jelszó: lerövidíteni!

2015.02.26. 08:58 - kapanyél

Kommentelőnk, ahogy barátom édesanyja is, most kért tanácsot, miként hozhatja helyre csámpás hibiszkuszát. Ahogy nekik, úgy másoknak is gondot okozhat, mi legyen a felnyurgult, formátlanná vagy éppen túlságosan nagyra növő szobanövényekkel. A fásodó szárúakat nyugodtan lehet metszeni, de a lágyszárúaknál is van számos olyan trükk, amelyekkel anélkül tarthatók kordában, hogy bajt okoznánk nekik.

A hazai lakások egyik legkedveltebb mediterrán növénye a hibiszkusz. Nem csak kertben, de teraszon, télikertben vagy folyosón is nagyon mutatós növény, amely - ha jól érzi magát – két méteresre is megnőhet, sőt, ha nem tökéletes a fényelosztás, ügyesen terjeszkedik a világos felé.

Normális esetben tavasszal és ősszel érdemes egyszer visszametszeni. Ezt viszont rutinná kellene tenni, ugyanis, ha a hibiszkusz – szerencsére gyakran – jól érzi magát, nem csak pompás virágokat hoz, hanem buján is nő. Ha rendszeresen metsszük, akkor csak gyengén kell nyesegetni. Ilyenkor az elszáradt, betegséget mutató ágakat kell eltávolítani.  A vékony hajtások felét le kell vágni, a beteg végűeket, száradókat pedig az egészséges részig kurtítani, hogy újra erőre kapjanak. De a többiekhez mérve túlságosan igyekvő hajtásoktól is meg kell szabadulni: ha ezek megerősödnek, akkor ferde lesz a növény.

A már ferde hibiszkuszoknak egy klasszikus ifjító metszésen kell átesni. Ilyenkor a növény teljes korrekciójára van szükség. Az elöregedett ágakat tőből le kell metszeni, a megmaradók harmadát el kell távolítani, a ferdeséget okozó hajtást is alaposan csonkolni kell.

Attól nem kell tartani, hogy kárt okozunk a növényben, mert szerencsére a hibiszkusz az olyan szívósak közé tartozik, amelyek szünet nélkül virágoznak. Azt, hogy milyen pompásak, ha egészségesek, a keszthelyi Festetics kastély pálmaházában csodálhatjuk meg. Félezer féle trópusi hibridet nevelnek itt, ezzel ez az üvegház az hibiszkuszkínálatot tekintve az elsők közé került Európában. 

Szerző: Czauner Péter

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: metszés hibiszkusz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása