Különleges bogyókat különleges üvegbe

2014.12.02. 08:45 - kapanyél

Elkezdődött az adventi készülődés időszaka, és ha nem akarunk kapkodni, jó, ha nekilátunk az ajándékötletek gyűjtésének és megvalósításának. A kertészkedőknek kézenfekvő, hogy portájuk terméseiből készítsenek apró, de ötletes ajándékokat. Az olyan egyszerű termékeket, mint a lekvár, szörp, bor, díszhagyma vagy pálinka furfangos csomagolással lehet egyedivé tenni.

Nem baj, ha a csomagolás szebb, mint a töltelék

Most az igazán különleges lekvár-, szörpajándéknak számító, vadon is termő gyümölcsöket tekintjük át. Nincs olyan, aki ne örülne egy ilyen ajándéknak. Mellettük szól az is, hogy a vadon termő gyümölcsökben, növényekben szinte kivétel nélkül fellelhetők a szerves savak, ásványi anyagok és vitaminok. A szerves savak közül jelentős a szervezet anyagcsere-folyamataiban részt vevő almasav, borostyánkősav és a citromsav. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, a foszfor-, a kálium-, a nátrium- és a magnéziumtartalom jelentős, de megtalálható bennük a vas is, különösen gazdag ebben a csipkebogyó.

A természetes gyümölcsökre jellemző, hogy gyorsan és könnyen romlanak, amit a felületén hamar megjelenő szürke szőrös penészréteg jelez. Ezért is van szükség a tartósításra, ami az ajándéknak szánt esetekben a szárítás, hőkezelés vagy erjesztés lehet.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a Soproni-hegységben, az Alpokalján, a Nyírség és Nógrád erdős részein él vadon. A nyár végére érik. Gyümölcse a vitaminokon kívül antioxidánsokat tartalmaz. Ezek a kötőszövetek és a bőr egészségéhez, üdeségéhez is elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásukon túl az immunrendszeri védekezést és a retinát is erősítik. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet. Készülhet belőle szörp, lekvár.

A som (Cornus mas) a Szatmárban és a Nyírségben honos. Augusztus-szeptember környékén érik. Kedveli az erdőket, cserjéseket és a laza talajokat. Lassan növekszik, de jó körülmények között hosszú életű növény. Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. Készülhet belőle aszalvány, befőtt, lekvárnak, szörp, pálinka. A som éretlen termése sós vagy ecetes vízben eltehető, borecetben tartósított éretlen som a kapribogyót helyettesítő ételízesítő lehet. Kemény fájából jó minőségű szerszámnyél készíthető.

A szeder (Rubus fruticosus) vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen mindenütt előfordul. Augusztustól októberig először zöld, majd fokozatosan piruló, végül feketévé érő termést érlel. A szeder dúskál a vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban. Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. A friss szeder, vagy leve segít vérszegénység, lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen. Remek gyümölcslé, szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósítható fagyasztva és lekvárként.

A fekete bodza (Sambucus nigra) a szabad természetben mindenütt előfordul. Májustól virágzik, virágja, termése, kérge, levele gyógyhatású. Izzasztásra, vizelethajtásra, székrekedés ellen jól használható, de a bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazás is. A virágzat flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, és még ciánglikozidot is tartalmaz. A termésében gyümölcssavak, vitaminok, cseranyagok, antocián-festékek fordulnak elő. A bogyókból lé, szörp, kiváló lekvár készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzata pedig finom üdítőital alapanyaga.

A csipkebogyó (Rosa canina) rétek, erdőszélek állandó növénye. Bogyóját ősszel kell szüretelni. A vadon termő növények között a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint. De hatóanyagai között megtalálhatók a gyulladásgátló és antibiotikus erősítő flavonoidok, az emésztést segítő pektin, az alma-, és a citromsav, valamint az A-vitamin is. Meghűlésre, influenzára jótékony a csipkebogyó teája, de vese- és hólyagbántalmakra, bélhurutra és hörghurutra is kiváló.  Tea, szirup, lekvár, mártás, bor készülhet belőle.

A kökény (Prunus spinosa) szellős erdők szélén, de kerítésként, sövényként is gyakori. Különlegessége, hogy a legkésőbbi gyümölcs. Fanyarkás termése megfonnyasztva édes lesz és enyhíti a gyomorbántalmakat. Bort, pálinkát is készítenek belőle.

Ha ezeket a kincseket időben tartósítottuk valamilyen formában, most könnyű dolgunk van: csak kicsit feldíszítjük az üvegeket, és kész is az egyedi, finom ajándék!

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: pálinka bor ajándék szeder bodza lekvár csipkebogyó som kökény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása