Mi lesz a kukoricával?

2014.10.31. 13:32 - kapanyél

2012 fekete év volt a kukoricatermesztők életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos időjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon. A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsőségektől, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott, és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztő gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat. Cikkünkben az elmúlt 24 hónap történéseit tekintjük át a Magro.hu mezőgazdasági piactér és a tőzsdék adatai alapján, és prognózist adunk a közeljövőre is.

2012-ben a betakarítás után, az aszály miatt kialakult, erősen keresleti piacon volt utoljára a gazdálkodók szerint jó ára a kukoricának. Akkor átlagosan 65 ezer Ft-ért adták-vették a tengeri tonnáját Magyarországon. Sokan az ár további erősödésére számítottak, ezért a kukorica egy jó része a raktárakba került. Ez utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel a termény lassan hétről-hétre egyre olcsóbbá vált. A 2013. évi betakarításra 40 ezer Ft környékére csökkentek a felvásárlási árak. Az év végétől ugyan elkezdődött egy lassú drágulási folyamat, amely idén május közepére 50 ezer forint fölé lökte az árakat, de azóta olyan lejtmenet kezdődött, ami elkeserítette a gazdatársadalmat. Az idei új kukorica megjelenésekor már 35 ezer forint alá csökkent az átlagos prompt felvásárlási ár a Magro.hu-n és a tendencia azóta folytatódott.

Sok kukorica termett nálunk és globálisan is. A nagy kínálat generálta árprést pedig csak rövidtávon tudta ellensúlyozni az ukrán krízis, ami pár hétig drágulást okozott. Azóta a piacok megnyugodtak és folytatódott a lassú, de folyamatos árcsökkenés. Nálunk a tavaly betakarított 6,7 millió tonna után idén mintegy 8 millió tonna kukorica várható, hektáronként átlagosan 6,5-7 tonna.

Figyelembe véve az egy hektárra jutó átlagosan mintegy 200-250 ezer Ft termelési költséget, nem nehéz kiszámolni, hogy sok termelő a rentabilitás határán mozog a pillanatnyi árak mellett. Különösen, ha azt is hozzávesszük a friss kukorica víztartalma a sok eső miatt rendkívül magas, így tonnánként még 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel is számolnia kell.

Apró reményt adhat, hogy a nemzetközi tőzsdéken szeptember végén az árfolyamok felfelé mozdultak, mégha ez a drágulás a magyar fizikai piacokon egyelőre nem is érződik. A Magro Gabonaindex (MGX) 8113 ponton áll. A magyar árutőzsde mindenesetre, ha a globálisnál sokkal kisebb mértékben is, de lekövette a tendenciát és minimális drágulást vetít előre a következő három hónapban. Ez a gyakorlatban egy lassú 4-6 százalékos erősödést jelenhet.

Németh István gabonapiaci-szakértő, a Magro.hu ügyvezetője

Szólj hozzá! Címkék: Magro.hu kukorica árfolyam

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása