Buddha a körtefán

2014.08.22. 13:47 - kapanyél

Tegnapi posztunkban említettük, hogy a körtefa sok türelemmel és ügyes nyisszantásokkal kerítéssé, sövénnyé is alakítható. A vállalkozó és alkotó szellemű kertész azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem a gyümölcsök formáját is igyekszik befolyásolni. Legalábbis Kínában nagy divatja van ennek.

Maradva a körténél, egy De He nevű dél-kínai gazda baba formájú körtéket kezdett termeszteni, hogy a gyerekek szívesebben egyenek gyümölcsöt. A Buddha-körtének is nevezett gyümölcs még kisméretű korában kerül a műanyag formába, majd abban érik meg, miközben felveszi az alakját.

Bár az így kapott körte kb. 10-szer annyiba kerül, mint normális társai, a termesztő abban bízik, hogy ha az egészséges életmód fontossága nem is, egy régi kínai mese talán ráveszi a vevőket, hogy mégis ezt válasszák. A tündérmese főszereplője egy baba formájú varázslatos gyümölcs: aki eszik belőle, halhatatlanná válik. Az eladási statisztika szerint kevesen hisznek a mesében…

A kísérletező kedv azonban nem lankad a Távol-Keleten (sem): mindenféle formákat gyártanak, melyek segítségével lehet szív vagy csillag alakú uborkánk, kocka formájú dinnyénk vagy almánk.

A megrendelhető sablonok listája alapján akár sok kicsi Mao Ce-tung-uborkánk is nőhet a kertben. Aki kedvet kapott, böngészhet a formák között, bár lehet, hogy a szállítási költség többe kerül, mint maga a sablon. Kedvcsinálónak azért itt egy kis videó, a véleményeket pedig kommentben várjuk.

Végül essék szó a legújabb őrületről. A helyszín szintén Kína, a főszereplő pedig az őszibarack az ő természetes formájában. Vagy mégsem?

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: körte uborka őszibarack gyümölcstermesztés Buddha

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása