Hogyan szedjünk fűszernövényeinkből?

2014.07.05. 07:03 - kapanyél

Levelet kaptunk: „Kedves Kapanyél! Cserépben tartok néhány fűszernövényt, és azt a gondom, hogy valamit talán rosszul csinálok, mert nagyon hamar elfogynak. Pedig mindig csak a legnagyobb leveleket csipegetem le, mégsem bokrosodik a bazsalikom, a menta.”

Nos, a kedves Olvasó tényleg beleesett abba a hibába, amit kezdő fűszerkertészek gyakran elkövetnek. A bazsalikomnál maradva: amikor végre növekedésnek indul a növény, sokan örömükben csak a legnagyobb leveleket szedik le, majd várják, hogy a kisebbek is megnőjenek. Eszükbe sem jut a szárakat visszavágni, pedig éppen ezzel lehetne elérni, hogy dúsan bokrosodó fűszernövényük legyen.A rendszeres visszavágást már akkor el lehet kezdeni, amikor a bazsalikom kb. 20 cm magas és legalább 4-6 egészséges levélpárt hozott. Elég, ha ebből kettőt meghagyunk, a többit levágjuk. Ha már nagyobb növényeink vannak, azokat is bátran lehet metszegetni; a beavatkozást a növény „vészhelyzetként” értékeli, és önvédelemből gyorsan új (oldal)hajtásokat hoz. Nekünk pedig pont erre van szükségünk.

A levágott szárakat vagy megszárítjuk szellős, meleg helyen (de nem tűző napon), vagy szaporításra is használhatjuk. Bazsalikomból soha nem elég nálunk sem, ezért jó hír, hogy - egyéb mentafélékhez hasonlóan - kiválóan lehet gyökereztetni: levágunk kb. 8 cm-es hajtáscsúcsokat, az alsó leveleket leszedjük, a hajtásokat vízbe rakjuk, majd várunk. A rövid idő alatt gyökereket hajtó új növénykéket aztán ki is ültethetjük a kertbe vagy cserépbe.

A fásodó szárú fűszernövények (rozmaring, levendula, zsálya) is szeretik, ha kurtítgatjuk a hajtásaikat, csak arra kell ügyelni, hogy a fás részekbe ne vágjunk bele, mert nem biztos, hogy onnan még kihajtanak.

Most úgyis időszerű a fűszernövények betakarítása, még mielőtt teljes virágzásba kezdenének, úgyhogy használjuk bátran az ollókat, késeket. Többféle illatos fűszernövényből (pl. bazsalikom, rozmaring, zsálya) gyújtóst is készíthetünk, ami jó szolgálatot tesz nyáresti grillpartikon. Ehhez a fűszerkötegeket tekerjük újságpapírba, kössük meg mindkét végét úgy, hogy a növények kilógjanak.

Ezeket a csomagokat aztán gyújtósként használjuk a tűzrakásnál. Az égő fűszernövények a mi orrunknak kedves, de a szúnyogoknak nem tetsző illatot árasztanak, így két legyet (szúnyogot) ütünk egy csapásra.

Forrásokért katt a képekre.

A fűszerek tartósításáról itt olvashatsz:

Fűszerek télire

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása