Szúnyogfrász

2014.06.24. 10:21 - kapanyél

Az enyhe télnek már eddig is sok kellemetlen dolgot köszönhettünk, most itt az éppen aktuális szúnyogprobléma. A szakértők szerint idén rekordmennyiségű rovar fogja szívni a vérünket, ráadásul nem csak az eddig megszokott dögök, hanem a napközben is támadó és több veszélyes trópusi betegséget is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, vagy az észrevétlenül csípő, ámde nehezen gyógyuló fekélyeket okozó lepkeszúnyog. Ezért a héten elkezdik az összehangolt irtást, amit mostanában már csak gyérítésnek hívnak…

Lepkeszúnyog

A 2013-as nagy árvíz után állítólag jól működött az összehangolt központi szúnyogirtás, ezért idén sem bízzák ezt az önkormányzatokra. Földön, vízen, levegőben 1,5 milliárd forintból 2-6 alkalommal végeznek majd szúnyogirtást kémiai és biológiai módszerrel (450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai és csupán 20 ezer hektáron biológiai gyérítést terveznek).

Irtás/gyérítés ide vagy oda, nem árt, ha magunk is megpróbálunk védekezni a vérszívók ellen. Egyrészt úgy, hogy megnehezítjük a megtelepedésüket: minél kevesebb vízfelületet hagyunk szabadon, annál jobb. Mondjuk, akinek kerti tava van, nehezebb a dolga, de pl. halakkal, békákkal sokat javíthat a helyzeten. Békakoncertet hallgatni mégiscsak jobb, mint vakarózni. A madár- (és egyéb állat)itatóban rendszeresen cseréljük a vizet, az esővízgyűjtőt pedig ne hagyjuk fedetlenül.

Sok víz - több szúnyog

Kertünkben szúnyog- és más rovarokat is riasztó növényekkel védekezhetünk. Ha ilyeneket ültetünk a terasz vagy a kerti ücsörgőhely közelébe, esélyünk lehet a csípések megúszására. A szúnyogok nem kedvelik a túl aromás, citromos illatokat, ezért ha ilyen virágokkal, fűszernövényekkel vesszük körbe magunkat, az biztosan nem árt. Néhány a teljesség igénye nélkül: bazsalikom, rozmaring, levendula, büdöske, citromfű, citromillatú kakukkfű, zsálya, citrommuskátli, macskamenta, citronella. Ezenkívül a vanília illatát sem csípik, úgyhogy ilyen illatú növényekkel is próbálkozhatunk. A nyári orgona (Buddleia) vagy a vaníliavirág (Heliotropium arborescens) egyszerűen gondozható, igénytelen és még szép is.

Nyári orgona

Ha nem akarjuk magunkat csak a növényekre bízni, rásegíthetünk a védelemre úgy is, hogy a fent felsorolt növények illóolaját használjuk pl. olajmécsesbe csepegtetve. Az asztalra tett citrom- és narancskarikák szegfűszeggel spékelve szintén jó szolgálatot tesznek.

Van, aki az ecetre esküszik, bőrre kenve vagy tálkában kitéve egyaránt. Másnak a B-vitamin vált be: nyilván sokan szedtek már Polybét egy-egy erdei tábor előtt szúnyogok és kullancsok ellen. Van, aki arra esküszik, hogy a B-vitamint sörrel kell külsőleg és belsőleg is a szervezetbe juttatni, azaz miután jól bekentük a szabadon lévő bőrfelületet, a maradék sört egyszerűen behörpöljük.

Az interneten kering egy PET-palackból készített csapda "receptje", de erről a módszerről nagyon megoszlanak a vélemények, mert állítólag nem annyira hatékony, mint amilyen büdös. Azért talán egy próbát megér.

A füst is segíthet a szúnyogok ellen, főleg, ha nincsenek sokan. Ezért jó, ha nyáron minél több grillpartit szervezünk, vagy legalább esténként szalonnát sütünk. A tűzbe dobott zsálya – friss vagy szárított – szintén nem kedves a kellemetlen rovaroknak.

A lakásban sem árt óvatosnak lenni: a szúnyogháló légycsapóval kombinálva nem rossz megoldás. A fenti illatokat a lakásban is terjeszthetjük: egy-egy célirányosan elhelyezett vaníliarúd (esetleg vaníliás cukor), illóolajjal átitatott illatpárna, szárított levendula vagy zsálya segíthet. Ha mégse, legalább finom illat terjeng a szobá(k)ban.

 

Természetesen mindegyik módszernél figyelembe kell venni, hogy vannak szúnyogok, akik nem tudják, hogy utálják a fent nevezett illatokat, illetve vannak olyan szenvedő alanyok, akiken semmi sem segít. Ezzel együtt érdemes próbálkozni, a lehetőségeket kombinálni, és ha valami nagyon bevált, nekünk megírni.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: vanília praktikák védekezés rovarcsapda szúnyogirtás lepkeszúnyog tigrisszúnyog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása