A meztelen csigának nincs barátja

2014.05.21. 22:50 - kapanyél

Azt mondják a meztelen csigáról, hogy azon kevés teremtmények egyike, amelyeknek semmi haszna. Ez biztos így lehet, mert nem beszéltem még olyan kertbaráttal, aki e jószágokról jót tudott volna mondani. A hívatlan kertlakók közt talán leggusztustalanabbak a csigák, közöttük az élen járnak a meztelen csigák.

Pannon csiga

Míg más kertlakók némi hasznot is hajtanak, a meztelen csiga számláján csak negatív dolgok sorjáznak: mindent összerág, ragacsos csíkot húz maga után, és sokak szemében e jószág testesíti meg a csúfságot és haszontalanságot. A meztelen csigák elleni védekezésnél – ahogy a szakemberek mondják – fontosabb az eredményesség, mint a környezet tisztelete.

Léteznek praktikus csigataszító módszerek, ilyennek számít, ha a növényeket reggel öntözik, és ezért a környezetük hamar felszárad. Vannak csigataszító növények is: ilyen a begónia, a fekete ribiszke vagy a paradicsom. Ezekből érdemes a csigajárta helyekre ültetni. Jó módszernek mondják, ha a védendő növényt a földön körbetekerjük vékony rézdróttal.

Durvább megoldás nedvességet elvonó anyagot (sót, kávét, égetett mészport, műtrágyát) teríteni a megvédendő terület köré. Ha a csiga rámászik a kiszórt anyagra, az a talpából kivonja a nyálkát, nem tud csúszni, elpusztul. De kedvelik a sört is, és a fedeles, sörös csigacsapdával sok részeges csúszómászó begyűjthető. Az igazi szerencse, ha a közeli kertszomszéd telerakja a kertjét sörcsapdával, mert akkor a környék csigái oda járnak. A sok gusztustalanság azonban esetenként rondább, mint maga a csigapusztítás. Bár egy tarrágást nehéz felülmúlni.

A legegyszerűbb védekezési módszer a csigák rejtekhelyének feltárása, amely leggyakrabban valamilyen nedves, hűvös, védett hely lehet. Kisebb kertekben érdemes őket összegyűjteni valami alkalmas eszközzel, pl. nyeles lapátkával. Könyörtelennek kell lenni, el kell pusztítani a befogott egyedeket, mert egy szezonban félezer utóddal gyarapítják a nemkívánatos kolóniát. Terjedőben vannak az indiai futókacsák is, ők múlhatatlan kényszertől hajtva keresik és habzsolják a meztelen csigákat. Bár azt is mondják, hogy a gyíkok, békák és sünök is felfalják a meztelen csigákat. Rajta, ha ezeknek sikerül kedvező életteret biztosítani, akkor vége a csigáknak.

A barna kerti csiga petét rak

Vannak, akik esküsznek a csigalé hatékonyságára; a recept olvastán nem is tudom, mi a gusztustalanabb, a lé vagy a csiga. Egy külön edénybe kell csigatetemeket összegyűjteni, a csapatot egy hétig meleg helyen, annyi vízben szükséges rothasztani, ami bőven ellepi őket. Ezt a trutyit kellene alkonyatkor a veszélyeztetett növények közé locsolni. A romlott csigalé riasztja az élő csigát.

A gazdaboltokban csigaölő mérgek is vásárolhatók. A legújabbnak számító az itthon még nem forgalmazott fonalféreg-készítmény: a hasznos apró lények megtámadják a csigákat, és a velük szimbiózisban élő baktériumokkal közösen egy hét alatt biztosan elpusztítják a meztelen csigát.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A sörcsapdáról itt olvashatsz:

http://kapanyel.blog.hu/media/image/2014-05-21/12257488/sorben_pacolt_meztelencsiga.

 

Szólj hozzá! Címkék: csiga kártevő meztelen csiga sörcsapda csigapor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása