A pálmák szeretik a nyugalmat

2014.05.08. 22:03 - kapanyél

A szobanövények átültetésének is vannak szabályai: a figyelmes kertészek már tapasztalatból tudják, melyik mikor szereti, ha friss földet kap. Szerencsére a zöld kedvencek eléggé toleránsak, nem pusztulnak bele, ha nem ősszel, hanem tavasszal kapnak új földet. Az átültetés, különösen a nagyobb növényeké, férfimunka. A megfelelő talajválasztásnál is fontosabb, hogy nem szabad nagy piszkot csinálni.

barclay-butera-relaxing-room.jpgHa a pálma kinövi a lakást, új helyet kell keresni, vagy marad a csonkítás és az átültetés

Az apróbb növényekkel nincs is sok baj, de ha egy testesebb filodendron, leander, netán valamilyen pálma kerül sorra, akkor kezdődnek a bajok. A pálmák esetében nincs minden esztendőben szükség új földre. A növény - fajától függetlenül - biztos jeleket küld, ha kinőtte az edényt. Ilyenek, ha a gyökér felül kinő a földből, ennél is nagyobb bajt okoz, ha alul, a túlfolyó nyíláson próbál menekülni. Ilyenkor eltömíti a felesleges víz elvezetésére szolgáló nyílást, és máris pangó vízben áll, ami egyenes út a gyors pálmahalálhoz.

A pálmák nem nagyon kedvelik, ha matatnak a gyökereik mellett, a nagy pálmatudorok szerint az átültetés legjobb ideje az új hajtások megjelenésével esik egybe. Ennek ideje a tavasz. Nem szabad késlekedni, mert őszre, a téliesítés kezdetéig a gyökerek növekedésének le kell állni.

sago-palm.jpgA csúf edényen segít a kaspó

Igaz, aranyáron, de már lehet pálmaföldet is vásárolni, viszont sokkal olcsóbb a házi keverék gyártása. Valamilyen kötött (agyagos) virágföldhöz kell keverni 1/3 -1/3 arányban semleges tőzeget és durva homokot, vagy egészen apró kavicsot. Egy 15 literes festékes vödörnyi keverékhez hozzá lehet adni kétmaroknyi, 15 dekányi nedves trágyát. Ha ezt – gumikesztyűs kézzel – egyenletesen elkeverjük, ebből évekig elél a pálma.

P1240736.JPGAz eredeti élőhelyen trágyára és új földre nincs szükség

Az átültetés után, ahogy a hosszú életű növényeknél ez természetes, a pálma is hálás, ha ugyanúgy állhat, ugyanott, ahol korábban. Ezért nem árt nem csak az emlékezetben bízni, hanem jeleket kell hagyni a növényen és a helyen is. Az átültetés utókezeléséhez tartozik, hogy csak állott vízzel szabad öntözni, és nincs szükség tápoldatozásra, még akkor sem, ha a pálma növekedésbe kezd.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: pálma szobanövény talaj tápoldat átültetés czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása