Mit csináljunk a hétvégén?

2014.03.08. 08:55 - pitypalang

Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni",  márpedig ez a tegnapi eső után elég valószínű. Mindenesetre a hétvégre szép napos időt jósolnak a hozzáértők, úgyhogy nem kell lemondani a kertészkedésről.

Fotó: Mucsi Melinda

- A rózsák metszésére a legmegfelelőbb időpont, amikor virágzik az aranyfa (Forsythia). Vagyis most.

- Végezzük el az egyéb metszéseket is: a gyümölcsfák, dísznövények, bokrok elszáradt vagy felesleges hajtásait távolítsuk el. A kora tavasszal virágzókat viszont ne bolygassuk, csak majd elvirágzás után. A metszés után jöhet az alapos lemosó permetezés: ügyeljünk arra, hogy a permet mindenhol érje a fákat.

- Ha eddig nem foglalkoztunk a talajelőkészítéssel, még nem késő szétteríteni a komposztot 2-3 ujjnyi vastagon, majd lazán beleforgatni a földbe. Tegyünk a fák és bokrok alá, a rózsatövekhez és a virágágyásokba is.

- Vethetünk spenótot, korai zöldborsót, hónapos retket, tépősalátát, ültethetünk fokhagymát (szamóca közé ültetve megvédi a betegségektől).

- Az évelő fűszernövények közül kiültethetjük a lestyánt, a citromfüvet és a levendulát.

- Ha az ablakpárkányon szépen fejlődnek a magoncok, tűzdeljük szét őket, hogy tovább erősödhessenek a kiültetés előtt.

Aki pedig programra vágyik a szép tavaszi időben, nem kell otthon kuksolnia.

Tatán ma (szombaton) is tart még a ROTÁCIÓ EXPO, a mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti gépek kiállítása és vására. Ráadásul bemutatót tart a STIHL TIMBERSPORT favágócsapata – aki egyszer látta őket, már csak miattuk is elmegy!

Aki éppen Bakonybél környékén jár, 10.15-kor csatlakozhat a még és már nyíló hóvirág- és tőzike csodáló túrához. Részletek itt. Ha valakinek pedig az Alcsúti Arborétum van közelebb, a hétvégén gyönyörködhet a hóvirágmezőkben, és a többi már nyíló tavaszi virágban.

Budapesten délután Nőnapi Zöld Szombat a Wekerlén. Érdekes előadások egészséges kertről, komposztálásról, házi kozmetikumokról. És magbörze: akinek felesleges van, vagy csak szeretne még, menjen, cseréljen-beréljen. További részletek itt.

És persze ne feledkezzünk meg a Nemzetközi Nő- és Zoltán-napról sem!

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: túra komposzt metszés hóvirág vetés tőzike talajelőkészítés lemosó permetezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása