Vízkereszt, avagy a karácsonyfa vége

2014.01.06. 16:00 - kapanyél

Január 6-án, vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek, kezdődik a farsangi időszak. Hagyományosan ez a karácsonyfa végét is jelenti, legalábbis a lakásban. Mivel idén ez a nap hétfőre esik, sokan már a hétvégén megszabadultak a szebb napokat látott fáktól, sőt, a környékünkön már december 27-én is láttam kidobott ezüstfenyőt(!).

00-christmas-tree-uses.jpgNem ezt...

Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik a kijelölt helyekre kitett fenyőket, majd elégetik vagy komposztálják őket. Már ha nem hagytuk rajta a suttyomban elmajszolt szaloncukrok papírjait, a girlandokat, díszeket, neadjisten az égősort. Merthogy állítólag ilyen is előfordul…

A városi ember rendkívül leleményes, ami a karácsonyfától való szabadulást illeti. A legrendesebbje szépen levagdalja az ágakat, és külön helyezi ki a törzstorzó mellé. A praktikus (vagy a lusta) kihajítja az ablakon, ami szintén történhet átgondolt, vagy hirtelen felindulásból elkövetett módokon: előbbinél a család egyik tagja lent várja a pakkot, és figyelmezteti az éppen arra járókat a közelgő veszélyre. Az utóbbinál semmi elővigyázatosság, a "szemetelő" jó esetben lenéz, mielőtt kidobja a fát az ablakon, erkélyen. Pedig az ikszedik emeletről ez nem kis felelőtlenség! A sunyi másik fajtája, aki –miután meggyőződött róla, hogy senki nem látja – végighúzza a lépcsőkön a fát, mely útközben lepotyogtatja maradék tűleveleit. A művelet után természetesen elmarad egy seprű-lapátos utánkövetés. A  „környezettudatos” csomagtartójában kiviszi a közeli erdőbe, pedig ezzel jogilag ugyanúgy környezetszennyezést követ el, mintha sittet rakna le.

Kertes házban lakók gyakran eleve gyökeres fát választanak, melyet idén gond nélkül kiültethetnek (ha még nem tették volna meg), hiszen a talaj egyáltalán nem fagyott át. Mindenesetre nem árt sietni, mert a földlabdás fák nehezen viselik a szobai létet. A megfelelő hely kiválasztása a kertben nagyon fontos, erről korábban már esett szó itt. A locsolásról se feledkezzünk meg!

Faluhelyen, ahol még őrzik a hagyományokat, a fenyőfát elégetik, hamuját pedig elszórják a veteményesbe, hogy jobb legyen a termés. Termésjavító célzat nélkül is elégethetjük, de ne a lakásban tegyük, mert finom fenyőillat helyett bombasztikus élményben lehet részünk…

A lakásban kiszáradt fenyőfából kerti aprítóval kiváló mulcsot is készíthetünk. A tűlevelet sem kell mostohának tekinteni, nem árt a komposztnak, főleg nem az egy fáról lejövő mennyiség. Néhány cm-es rétegben elterítve lazítja a komposzthalmot.

A felkarikázott törzsből csinos ágyásszegélyt építhetünk; igaz, nem örök életű, de idén megint lesz karácsony...

04-christmas-tree-uses.jpg

Aki pedig nagyon a lelkére veszi a kivágott, elszáradt és kidobott karácsonyfák sorsát, tartson e fiúkkal. Csak erős idegzetűeknek!

13 komment Címkék: környezetszennyezés komposzt vízkereszt tűlevél fenyőmulcs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Ádám Software 2014.01.07. 09:31:33

Mi kertes házban levagdaljuk az ágait meg a törzs felső, vékony részét, azok mennek az aprítógépbe, és mulcs lesz belőlük. Mivel a tűlevél savanyú, így ez a mulcs áfonya, gesztenye és mandulafenyő alá kerül, mert azok ezt szeretik. A törzs vastag része pedig az év melegebb felében megy a bogrács alá. A hamuja utána megy a kertbe.

Balogh Ádám Software 2014.01.07. 09:36:38

A gyökeres fákat sokan környezetbarátnak gondolják, de nem azok. Sokkal nehezebbek, csak állva szállíthatók, ezért először is a szállítás okozta szennyezés (pl. Zalából Pest megyébe) sokkal nagyobb, mint vágott fáknál. Utána jelentős részük elpusztul, így ugyanúgy hulladék lesz, mint a vágott. Amelyik meg nem, az megy a kertbe, ahol tájidegen, és kiszorítja a haszonnövényeket. Egy-két fenyő a díszkertbe OK, de aki minden karácsonykor gyökeres fát vesz (vagy minden másodikkor, mert egy évig eltartható cserépben), annak előbb-utóbb fenyőerdő lesz a kertjében. Aztán gyümölcsért, zöldségért meg megy a multihoz, jó vegyszeres, műtrágyával felfújt, távolról ideszállított szarokat venni.

Balogh Ádám Software 2014.01.07. 09:42:14

A legrosszabb a visszaváltható gyökeres, ott a szállítás megduplázódik még a gyökereshez képest is, ráadásul jelentős része nem éli túl a visszaültetést.

Yo! Maaan! 2014.01.07. 10:08:09

Az meg mi a jókurvaélet, hogy karácsonyFÁZÁS?

Zuzzant 2014.01.07. 10:25:21

Értelmes ember nem vág(at) ki fenyőfát csak azért, hogy aláb ssza az ajándékokat, utána meg ki valahová az utcára a torzót.
Hülyéje még tízezreket is fizet érte! :D

Pedig száz éve még nem is tűlevelű volt a Karácsonyfa...

É2I 2014.01.07. 10:41:06

Ja, ha nincs mulcsolód cseszheted az egészet. Ezért is vettem vagy öt éve műfenyőt. Az sem környezet-barát, de már annyi fát megkíméltem, amennyi ideje nem veszek élőt.

A fenyőtüske nehezen bomlik el (van két 8 méteres fenyőm, tudom miről beszélek)és komposztálni hosszú évek kérdése. Az elégetés sem igazi megoldás a gyanta miatt, max,ha van vegyes kazánod és ott használod fel.

A gyökeres fenyő fokasztása meg nagy százalékban kudarc, mivel olyan kicsi gyökérzettel kerül kivételre,hogy az nem tudja életben tartani a nagy többségét (amúgy már minden lakótelep környékén fenyőerdők tornyosulnának :).

Pazarló,hülye szokásnak tartom a karácsonyfa állítást, de sok embernek ad megélhetést uh. én is teszem :S. (Mondom évek óta műfenyő,szigorúan elrakva a következő évre)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.07. 11:15:52

Na most ha az is bunkó, aki kidobja az ablakon, meg az is, aki leviszi a lépcsőn, és a negyediken kertje sincs, hogy komposztáljon, akkor hogyan szabadulhat meg az ember pc módon a karácsonyfától? Volt olyan ismerősöm, akinél még húsvétkor is ott állt a sarokban az addigra már teljesen kopasz fa, de talán ezt nem szeretném trenddé tenni...

Én becsülettel bevallom, hogy dobni szoktam, hogy ne legyen csupa tűlevél a lakás és a lépcsőház (nem járda van az abalakunk alatt, hanem egy kiskert, ami ugye a tél közepén tök üres), de persze nem hagyom ott, hanem után lemegyek, és elviszem a gyűjtőhelyre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.07. 11:19:32

@É2I: Pont karácsony előtt volt egy cikk arról, hogy teljes életciklust tekintve az igazi fenyő környezetbarátabb, mint a mű, hisz az előbbit pont erre termesztik, mint a haszonnövényeket, és utána is környzetbarát módon hasznosítható, addig a műanyag fenyő, az műanyag fenyő, annak minden hátrányával.

Szóval ha védeni akarod a környezetet, akkor az igazi fenyő a megoldás :-)

kapanyél 2014.01.07. 11:21:58

@Fedor: A lépcsőn levinni nem bűn, csak akkor, ahogy a posztban említett szomszéd teszi, aki több emeletnyi lépcsőt borít be puha tűlevélszőnyeggel, majd ott is hagyja. Én is lépcsőn viszem le, csak kopaszon, mert a luc szépen ledobja a ruháját, ahogy hozzáérünk:)

retinax 2014.01.07. 11:22:36

Évi egy fenyő/család szerintem simán belefér. Haszonnövény, azért termelik, hogy kivágják, nyilván nem az ős mamutfenyvesnek esnek neki kisbaltával. Jó az illata, jó a hangulata, hozzátartozik a karácsonyhoz. Hurkaevéskor sem sírjuk teli a párnánkat, mert megöltünk egy cuki kis állatot.
Ami a megsemmisítést illeti, mi feltüzeljük. Amíg tart, könnyebb begyújtani, mert remekül ég :). A csomagolópapírt is feltüzeljük. Na, azon már több sopánkodni való van szerintem, mert az tényleg fél napig tartózkodik az ajándékon, aztán sok helyen megy a kukába, viszont jó sok energia elment az előállítására, szállítására.

retinax 2014.01.07. 11:24:45

@Fedor: van az a megoldás, hogy metszőollóval levagdosod az ágait és zsákban viszed le, majd külön a törzset, ami már nem szórja a tűlevelét. Ez a pc :).

randomuser1 2014.01.07. 11:48:01

rendes keresztény nem állít magának bálványt.
kérdés letudva

reqcka 2014.01.07. 16:01:58

Nagyon remélem, hogy minél több fenyő újrafelhasználásra kerül valamilyen módon, nem szemétként végzi.. Mindenféle fára vigyázni kellene, és már a fenntartható erdőgazdálkodás szintjén elkezdeni. Például ez az FSC kezdeményezés is ezt ösztönözné: dft.ba/-felelosen
süti beállítások módosítása