Sok madárbarát panaszkodik, hogy bár teli minden etető, a kis tollasok mostanában alig látogatják a terített asztalokat. Egy-egy cinke, feketerigó vagy veréb ugyan tiszteletét teszi, de az előző évek decemberi időszakához képest számuk mindenképpen elenyésző.
Szakemberek szerint azonban aggodalomra semmi ok. Nem történt más, mint hogy se igazán hideg, se hó nincs, így egyelőre kerülnek bennünket, mert mégsem éhenkórászok ők!
Amíg megjön az igazi tél, nem kell tétlenkednünk, a karácsonyi készülődés közben „megsüthetjük” előre a madaraknak szánt sütiket is. Ebben a szürke, oxigénhiányos időben egyébként is jobb, ha ki se dugjuk az orrunkat, úgyhogy neki is állhatunk a finomságok elkészítésének.
Persze, készen is vehetünk cinkegolyókat, de igazán nem nagy munka a saját készítésű sem. Ráadásul gyerek(ek)kel együtt is nagyon jó móka, akárcsak a mézeskalácssütés.
Amire szükségünk lesz:
- marhafaggyú (vagy libaháj, esetleg disznózsír)
- olajos magvak: fekete héjú napraforgómag, tökmag, köles
- dió, mogyoró
- esetleg bogyókat is tehetünk bele (pl. tűztövis)
A marhafaggyút (hentesnél elvileg kapható) vagy zsírt felolvasztjuk (ez utóbbi kint ugyan hamarabb megolvad, de fagyban ugyanolyan jó), belekeverünk kb. kétszer annyi hozzávalót (egy-két félét vagy vegyesen) a felsoroltakból, aztán vagy golyókat gyúrunk belőle, vagy bármilyen alkalmas formába öntjük.
Egyszerű tejfölös vagy joghurtos pohár is megteszi, de használhatunk süteményformákat is.
A szilikon muffinformákból is könnyen kivehető a madársüti
Ez már igazi ünnepi madárkuglóf
Természetesen itt is érvényes, ami az etetőknél és az odúknál: a madarakat a tartalom érdekli, nem a forma, de miért ne legyen szép is, ami hasznos?!
Jó sütögetést!
Képek forrásához katt a fotókra.