Ültessünk kerti bútort!

2013.12.10. 12:00 - kapanyél

A felszólítás hallatán talán megjelenik lelki szemeink előtt a kép, ahogy a műanyag asztalt és székeket éppen betonozzuk lefelé, vagy beássuk a földbe. Pedig nem erre gondoltunk...

A fák, bokrok növekedésének alakítása nem újdonság a kertészek körében, gondoljunk csak a spalírra nevelt gyümölcsfákra, alma-, körte- vagy szőlőlugasokra. Két ausztrál művész viszont nem elégedett meg ennyivel: a fák irányított növését művészi szintre emelték. Peter Cooknak 3 fügefa formája adta az ötletet, hogy élő faszék nevelésével próbálkozzon.     

pook_in_chair_02.jpgPeter Cook 2008-ban az akkor 10 éves fotelben

Nem is tétlenkedett, másnap 7 fűzfavesszővel belekezdett a kísérletbe. Ez 1987-ben történt. A módszer egyre tökéletesebb lett, olyannyira, hogy társával, Becky Northey-vel 1995-ben elnevezték „Pooktre”-nek, és azóta is e név alatt „készítenek” élő fák alakított növesztésével kerti fotelt, asztalt, egyéb használati tárgyakat. Saját kertjüket "emberekkel" is benépesítették.

welcome.jpeg

Pete, Tree person and Becky upright.jpgA Pooktre alapítói

A kísérletek során a mirabellafa bizonyult a legjobb alapanyagnak. Egy fotel kb. 7 év alatt „készül el”. Aki akarja, kivágva használhatja tovább, de eleve a megfelelő helyre ültetve sok-sok évig mutatós bútora lehet a kertnek, ráadásul a fotel saját lombjával ad természetes árnyékot a benne pihenőnek. A kezdetben csak a fával operáló módszer mostanra már egyéb anyagokkal is kiegészült, így jöhetett létre pl. a képen látható kerti asztalka.

garden-table.jpg

A két művész évente 5 ilyen fát ad el, de a megrendelő kérésére vállalják, hogy a fát a kívánt alakra saját kertjükben nevelik fel, és csak később ültetik át. Ha valaki rögtön a portáján szeretne hasonló bútorokat ültetni, tanácsokat is kérhet tőlük. 

További képek és információk itt.

Miből lesz a fotel? Videó itt.

8 komment Címkék: faszobrászat mirabella pooktre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2013.12.10. 22:47:34

Es amig elkeszul megis mire uljek?

Alaister Grand 2013.12.11. 03:39:23

Remek. Zsigereljük ki a növényeket is, ne csak az állatokat kínozzuk.

Jani650122 2013.12.11. 11:45:14

Ötletnek nem rossz! Csak elég fiatalon kell hozzáfogni! :)

zomate93 2013.12.11. 17:52:43

@Alaister Grand: najó, azért a sötétzöldségnek is van egy határa.

Terra kert fórum 2014.11.20. 18:26:46

Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, neki is állok tavaszra valamit formálni. Eddig sövényeket neveltem formára, ha azoknál működött, akkor akár a szék is működhet.

kapanyél 2014.11.20. 22:11:55

@Terra kert fórum: Majd kérünk képeket. Sok sikert!

Terra kert fórum 2014.11.21. 16:39:20

Mindenképp mutatok majd képeket.
Van egy fiatal (alig 6 hónapos) fórumunk, ahol kezdő kertészek beszélgetnek egymással, sok változatos témában. A fórumot maguk a az alapítók tulajdonolják, nem profitorientált, gyakorlatilag ahogy a tagjait is, a kertészkedés iránti szeretet élteti. Ezen a fórumon van egy zárt rész is, amit mi Tudástárnak hívunk. Itt próbáljuk összegyűjteni
a tagok tapasztalatait, ötleteit. Nagyon tetszik a blog. Van pár cikk ami nagyon tetszik, szívesen megosztanám a fórumon, de nem valami jó ha belinkelem, mert tapasztalatom szerint a fórumozók nem szeretnek ismeretlen linkre kattintani, de ha előttük van, akkor beleolvasnak, és ha tetszik, végig olvassák. A kérdésem az lenne hogy hozzájárulna-e, hogy azokat a cikkeket amik tetszenek valamiért, és beillene valamelyik témánkba, az átmásoljam a fórumunkra? Természetesen az átmásolt írás végére forrásmegjelölésként betenném a blog linkjét.

Ízelítőül megadnám a fórumunk Tudástárának a linkjét, ahol az is látható, hogy hogyan biztosítjuk a szerzői jogokat azokra az írásokra, amik nem a mi tollunkból származnak (vetőmag forgalmazós topikok)

terra-kert.hu/viewtopic.php?f=90&t=242
süti beállítások módosítása