Minitavak téli gondozása

2013.11.26. 09:45 - kapanyél

Ahogy hidegszik az idő, egyre inkább csak a meleg szobából pillantgatunk ki a kertre és a kis tavunkra. Ha jól felkészítettük a télre, nem kell aggódnunk, hogy milyen állapotban köszönti majd a tavaszt.

Madáritató

madáritató_forrással.jpg

A madaraknak télen is szükségük van az itatóra, ezért télen se feledkezzünk meg róla! Ha befagy, törjük fel és távolítsuk el a nagyja jeget (óvatosan a baltával, fólia van a jég alatt!), öntsünk egy-egy fazék forró vizet az itatóba. A maradék jég hamar lehűti, nem kell attól félni, hogy a madarak megégetik magukat, viszont néhány órára fagymentes itatót biztosítunk nekik.

Ne feledkezzünk meg a madáretetőről sem! Nagyon fontos: ha elkezdtük etetni a madarakat, és odaszoktak a kertbe, hóolvadásig - általában március elejéig - folytassuk az etetést!

Mocsárkert

tulbaghia_violacea.jpgTulbaghia violacea

Télen a mocsárkerttel nincs munka, leereszteni nem kell, a sekély mederben a jég felfelé tud tágulni, nem tesz kárt a fóliában. A növények jól bírják, még ha fenékig be is fagy a meder. Vannak természetesen melegigényes, trópusi eredetű növények – ilyenek a mocsári kála, a tulbaghia vagy a lobélia – ezeket fagymentes helyen kell teleltetnünk.

Dézsató

kerek_dézsató_forrással.jpg

Hacsak nem építünk fölé fóliasátrat, a műanyag alapú dézsatavak vizét le kell ereszteni, különben a jég szétfeszítheti az edényt. A tóban élő halakat tegyük át egy műanyag hordóba, és vigyük fagymentes telelőhelyre.

A kiürített tavat rendszeresen ellenőrizzük, hiszen a hó, az eső vagy az olvadó hólé ismét feltöltheti, és ha jön egy komolyabb fagy, gondban leszünk. 2-3 cm víznél többet ne engedjünk a dézsában összegyűlni, meregessük ki!

Ne aggódjunk a szárazra került növények miatt, már visszahúzódtak, mire leeresztettük a vizet, és így szárazon is át fogják vészelni a telet. Tavasszal, ha feltöltjük a tavat, adjunk nekik időt, hogy magukhoz térjenek, várjuk meg, míg kihajtanak, csak aztán pótoljuk a hiányokat.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

Szólj hozzá! Címkék: fóliasátor kerti tó dézsató madáritató mocsárkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása