Botanikai "gyűjtés" külföldön

2013.07.17. 09:45 - Czauner Péter

Egy igazi kertbarát külföldi nyaralása idején érdeklődéssel figyeli a helybeliek igyekezetét. A legtöbb nyaralóhely közparkjaiban, botanikus- és magánkertjeiben van is mit tanulni. Népszerű Horvát-, Görög-, Olasz-, Spanyol- és Törökország, ahol rengeteg olyan növénnyel is találkozhatunk, amelyeket szívesen látnánk saját kertünkben vagy dézsában a balkonon. Nem árt, ha zsebkertbarátkészlettel indulunk a mediterrán országokba nyaralni. A megpakolt autóban mindig találni egy kis helyet egy-egy dugványnak, amiből itthon szép emléknövényt lehet nevelni. (Azt azonban tudni kell, hogy az Unión túli területekről beérkező növények, növényi részek behozatalára sokféle korlátozás létezik.)

A legjobb lenne palackkertben hazahozni a növényeket.jpgA legjobb lenne palackkertben hazahozni a növényeket

Szép számú faiskolai lerakatban is kínálják a portékát, többnyire virágos cserjéket, kúszókat. Mielőtt azonban vásárolnánk, jó tudni, hogy bármit is mondjon az árus, a növények zöme a fagyos teleket nem állja. Ha megélnek is Magyarországon, igazi pompájukhoz elengedhetetlen a 85-90 százalékos állandó pára, a tenger közeli klíma. Persze megfelelő télikerttel, rendszeres párásító öntözéssel Magyarországon is pótolható a tengeri környezet.

P1000942 másolata.JPGA kertünkben kevés valószínűséggel lesz ekkora a yukka (itt: Spanyolország)

Aki mégis vásárlásra szánja rá magát, előbb érdemes az itthoni kertáruházak kínálata felől tájékozódni. Sok mediterrán növény télálló, edzettebb változata beszerezhető. Ezeket nagyobb sikerrel lehet itthon is tartani. Ettől függetlenül 5-20 euróért már tetszetős cserjék vásárolhatók, legfeljebb elpusztulnak az első télen.

Nemcsak vásárolni, hanem lopkodni, elegánsabban fogalmazva gyűjteni is lehet növényeket. Aki ismeri a dugványozás trükkjeit, nem nagy kárt okozva, könnyen törhet, a kerítésen kinyúló, vagy utak mentén lévő növényekről hajtást, levelet, ágacskát. Persze elegánsabb megoldás a bicskával, ollóval történő nyisszantás. De ehhez fel kell előre készülni. Mindenesetre kapóra jöhet egy botanikai gyűjtőkészlet, ami metszőollóból, rövid, görbe, de erős pengéjű bicskából – amellyel, ha a szükség úgy hozza, ásni is lehet –, több, különböző méretű, zárható nejlonzacskóból, egy adag vattából és a vizes flaskából áll.

Maga a gyűjtés egyszerűbbnek tűnhet, bonyolultabb a növényke életben tartása a hazaérkezésig.

P1000988 másolata.JPG

Az otthoni leanderkészlet egy-egy telt, színes virágú változattal bővíthető. Vigyázzanak, a leander minden porcikája mérgező! Régen patkány és tetű irtására is használták főzetét. Ettől függetlenül a levéltetvek vígan nyalogatják a fiatal hajtásait, virágnyeleit. Az amúgy rendkívül ellenálló növény szaporítása viszonylag egyszerű.

Mielőtt nekilátnak kaszabolni, érdemes szót ejteni a vegetatív szaporítás egyik módjáról, a dugványozásról. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a szobanövények – ilyenek is vannak a szabadban a mediterrán vidékeken – általában zölddugványról szaporíthatók sikerrel, méghozzá kora tavasztól nyár közepéig. A cserjék, fák, fenyők félfás és fás dugványokkal egész nyáron szaporíthatók. A lágyszárú évelők, vagy a húsos szárral, gyökérrel és a gyökérsarjakkal rendelkezők gyökérdugványai a növény nyugalmi időszakában szedhetőek. Ez a papírforma. Ha megfelelő a készültség és az elszántság, akkor e forgatókönyvtől el lehet térni és nyáron is lehet gyökérdugványt szedni, de azonnal földbe kell ültetni.

P1000974 másolata.JPGFilodendron mint aljnövényzet (Spanyolország)

Aki ismerős helyre tér vissza, könnyebb helyzetben van, különösen, ha a háziakkal is egyeztet. Ilyenkor jól használható a szobanövények talajműveléséhez vásárolható ásó, ásóvilla, dugványozó, gereblye. Ha a sikert nem bízzák a véletlenre, akkor érdemes tucatnyi műanyagcserepet és a (helyszínen is megvásárolható) füles italhordót vinni. Jó szolgálatot tesz a kis helyet foglaló, préselt kókuszrost-ültetőközeg is. Mindez egy vödörben elfér.

Mimóza a Gallipoli félszigeten.JPGMimóza a Gallipoli-félszigeten

Visszakanyarodva a leanderhez, a szaporítása is nagyon egyszerű: a május-júniusban levágott hajtások vízbe állítva néhány hét alatt gyökeret eresztenek. A teljesen egészséges növényről lenyesett fiatal erőteljes 30-40 cm hosszú hajtást egy levágott tetejű és vízzel feltöltött ásványvizes flakonban jól lehet tárolni. A flakonba levél ne kerüljön, s érdemes az edény felső részét műanyag, vagy alufóliával szorosan betekerni. A vizet csak akkor kell cserélni, ha megzöldül. A vízben gyökeret eresztett dugványokat, otthon óvatosan kell laza közegbe rakni. Ha sikerül az akció, akkor a harmadik évben már virágzik a növény.

Gránátalma Szíriában.JPGGránátalma Szíriában

A gránátalma díszváltozatai is megérik a próbálkozást. Ezzel azonban csak az kísérletezzen, aki képes úgynevezett kalapácsos dugványt készíteni. Ennek lényege, hogy a kiválasztott kicsi, de teljes értékű hajtáshoz egy kis - 2-3 centis - fás részt is kell a főszárból nyesni. Innen a kalapácsos elnevezés. A hajtás fás részhez közeli alsó leveleit el kell távolítani, és a meghagyott fás ágrészt hosszában ketté kell vágni. Az így cserépbe ültetett növényeket fóliazacskóval kell borítani, hogy csökkenjen a vízveszteség.

Medvetalp kaktusz Horvátországbn.JPGMedvetalp Horvátországban

A különböző pozsgás és vastag lágy szárú évelőket levéldugvánnyal lehet fiasítani. A kiválasztott levelet éles késsel kell levágni, és a levelet, vagy a levélnyelet a cserép földjébe ferdén be kell dugni, úgy, hogy a levélből egy kevéske a levegőben maradjon. Locsolás, párásítás. Tízből hat megered.

Szólj hozzá! Címkék: mediterrán gránátalma leander filodendron pozsgás yukka czauner péter kalapácsos dugvány növényszaporítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása