FitoFriday

"A növény érintése fájdalmas és veszélyes"

2013.06.21. 10:00 - kapanyél

Ezzel a felirattal találkozunk, ha a Füvészkert Pálmaházába lépve balra fordulunk. A táblához közelebb menve se derül ki sok minden erről a nem túl jellegzetes fáról. Mi most egy kicsit azért körbejárjuk az előbb említett óriás csalánfát (Dendrocnide excelsa) és rokonságát.

gympie.jpg

A csalánfák Ausztrália keleti partján és a Polinéz szigetvilág erdőszélein őshonosak. 6 fajukból mindössze kettő nő meg tényleg fa méretűre, a maradék 4 mindössze alacsonyabb bokrok formájában nyújt táplálékot számos rovarnak. A fák viszonylag nagy lombkoronájú, maximum 40 méter magasra megnövő fásszárúak. Mint általában az erdőszéli fákra jellemző, ez a 2 fafaj is gyors növésű, és nagy fényigényű. Fájuk puha, rostban szegény, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy miután elpusztulnak, kb. 2 év alatt teljesen elrothadnak. Virágzatuk apró virágokból áll, és az ágak villás elágazásában foglal helyet (bár sajnos virágzást a Füvészkertben a FitoFriday tagjai még nem látták soha).

A csalánfélék családjába tartozik, ahova a nálunk is megtalálható nagy csalánt is sorolják. Azonban az óriás csalánfa (Dendrocnide excelsa), vagy a gympie gympie (Dendrocnide moroides) sokkal veszedelmesebb, mint azt hazai rokona alapján feltételeznénk. A nagy csalán (Urtica dioica) levelén és szárán található ívben hajlott szőrők szilikát tartalmúak, és ha ezekhez a szőrökhöz rossz irányból közelítünk, könnyen letörnek. Ezekből a miniatűr üvegcső szerű képletekből aztán különböző savak és más anyagok kerülnek az ember bőrére, amelyek duzzanatot, és viszkető érzést okoznak. Ezzel szemben a csalánfák másképpen szúrnak! Az ő szőreik kisebbek, mint az előbb említettek, és amikor hozzájuk érünk, letörnek és bőrünkbe fúródnak, olyannyira mélyre, hogy a legtöbb esetben a szőr felett a bőr szövete záródik, és körbenövi azt. Ez azért nagyon kellemetlen, mert a növény által termelt neurotoxin, ami az érintkezéssel a szervezetünkbe került, nagyon ellenálló (mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy kb. 100 éve eltett növényi darabból izolált méreg még mindig képes hatást kifejteni).

stinging tree flower.jpg

Miután a méreg a szervezetünkbe került, szinte azonnal kifejti hatását, és kb. fél óra múlva éri el a csúcsot. Égő érzést, súlyosabb esetekben bénulást okoz, melyet gyakran hányás kísér (ahogy az alább a videóban is látható). Itt azonban meg kell jegyezzük, hogy az okozott tünetek tekintetében nagy különbségek vannak az egyes fajok között, így a Füvészkertben található csalánfa nem okoz ilyen súlyos megbetegedést (de a táblán található szöveg még így is helytálló!). Nagyon fontos megemlíteni, hogy a szőrök képesek enyhébb légmozgás hatására a levegőbe kerülni, és kb. 1,5-2 óra a növény társaságában már kiválthat allergiás reakciókat (ezért vizsgálják ezeket a növényeket maszkban). Mint korábban említettük, a szőrök több évig képesek “épségben” megmaradni a bőr alatt, majd aztán hő- vagy mechanikai hatásra újra kiválthatják a tüneteket, ezért ha valakit egyszer megszúrt a növény, az évekig is szenvedhet annak hatásától. Ezidáig egyetlen kezelési módot találtak: az érintett bőrfelületet bekenik gyantával, és mint ahogy szőrtelenítenek, egy gézlappal kirántják az apró szőröket, de sajnos a korábban leírtak alapján ez sem jár teljes sikerrel.

Számos dokumentált eset létezik mérgezésekről, de a kutatók még nem azonosították a toxint, pedig orvosi szempontból is igen érdekes! A méreg ugyanis nem okoz maradandó károsodást, ellentétben a többi bénulást okozó szerrel. Enyhébb esetekben néhány nap, súlyosabb esetekben 1-2 hét kórházi kezelés után egészségesen távozhat a beteg. Ezidáig két halálesetet írtak le. Az első a 20. század elején történt, amikor is egy férfi a fa kérgéből evett, ami később a vesztét okozta. A második áldozat csak közvetve kapcsolódik a növényhez: egy katonatiszt Ausztrália keleti partjánál állomásozott éppen, és egy gyakorlat során az erdőben jött rá a szükség, ahol a fa levelét vette segítségül. Olyan borzasztó fájdalmai voltak, hogy kis idő múlva lelőtte saját magát.

Reméljük ezzel a kis ismertetővel mindenki kíváncsiságát kielégítettük, és még véletlenül sem próbálja ki senki, tényleg “fájdalmas és veszélyes”-e a növény érintése. Ha azonban felkeltettük az érdeklődésedet a Pálmaház növényei iránt, a FitoFriday sok szeretettel vár a Múzeumok Éjszakáján június 22-én, ahol a szakvezetés mellett FitoFriday is lesz: érdekes kísérletekkel mutatjuk be a növények és a fény kapcsolatát.

Szerző: Kiss Tamás - FitoFriday

8 komment Címkék: toxin füvészkert nagy csalán fitofriday óriás csalánfa gympie gympie

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 07:50:38

Beszarás.
Csalánlevéllel segget törölni...

Báthory Ödönke 2013.06.23. 09:14:36

Tegnap este a Füvészkertben láttam ezt a feliratot. Érdekes volt. Ha nem írják oda, eszembe se jutott volna megsimogatni a fát. NAgynehezen, de elleneálltam a kisértésnek. A cikket elolvasva nem is bánom. Köszönöm ezt az írást. Igazán kiírhatnának valami bővebb szöveget a Füvészkertben is.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 09:19:32

@Báthory Ödönke: Simogasd meg inkább a nejedet és ne a fát.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 09:21:52

Mondjuk sok ilyen emberke van mint Ödönke,akiknek ha oda írják hogy "kihajolni veszélyes",akkor tuti hogy ki fog hajolni,ha azt írják oda hogy "vigyázz,életveszély",akkor meg egészen biztos hogy ki fogja próbálni hogy az élete valóban veszélyben van e ha megmarkolja a felső vezetéket.

kovácspéterke 2013.06.23. 11:44:02

Amire még figyelni kell, a csodaszép nagyszemű szamóca, tele van vele a füvészkert, de ez a fajta mérgező. nem is értem, miért nem írták ki.

élhetetlen 2013.06.23. 14:18:09

@hot-spot: Tudod, én imádom azokat a kifejező kiszólásokat, mint pl, az „úgy kellett, mint üveges tótnak a hanyattesés”. Sajnos, a „zabos” valaki, már elment más irányba, mert ez ugye, nem az ideges, hanem a felspannolt, annyira tele van energiával, hogy nem bír magával (túl sok zabot kapott a ló, de nincs lestrapálva). Ha valamelyik kolléga adott napon dilis, arra illik a „na, csalánra pisilt ma reggel”. Csak képzeld el, hogy még itt Mo-on sem volt mobil vécé a mezőn, leguggolt, és ha csalánbokorba, hát… Ezt csak arra fel, hogy nem mindenki ismeri az útközben elékerülő növényeket. Lehet, hogy a csalánbokrot felismerte volna, de a csalánfát nem. És ha szép, nagy levele volt..

eöeöe 2013.06.23. 15:56:26

@hot-spot: köszönjük Emese, és most akkor ne gondolj a fehér elefántra

ancsur24 2013.06.26. 13:40:08

Hát, csalánfát nem ültetünk tuti, de tippem már van, hogy mit lehetne ha megnyernénk ezt a pályázatot. Jól mutatna egy zöld erdő kert a belvárosi házunk udvarán redir.ec/tarsashaz-zolden
süti beállítások módosítása