Az írisztolvajok nem ártanak a növényeknek

2013.05.30. 10:00 - Czauner Péter

Az „igénytelen szépség” névvel is lehetne illetni a nőszirmot. Az, hogy a falvak néha elhanyagolt árokpartjain is nemcsak megél, de tavasztól nyárelőig pompás virágokat hoz, bizonyítja csodálni való tulajdonságait. A nőszirmokról tudni kell azt is, nemcsak nemes, de sok helyütt a világon számos vad változata is elterjedt.  

450px-Iris_pumila_02.jpgIris pumila

A Magyarországon őshonos fajok védettek. Érdemes felsorolni, mert túrázás, kirándulás közben tavasztól gyakran megleshetjük őket: apró nőszirom (I. pumila), korcs nőszirom (I. spuria), homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria), magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica), sárga nőszirom (I. pseudocarus), szibériai nőszirom (I. sibirica), pázsitos nőszirom (Iris graminea), tarka nőszirom (I. variegata).

Gyakori nemes változata, a kék nőszirom (Iris germanica) eredetileg a Mediterránumból érkezett a Kárpát-medencébe, viszont ma már csak hibridfajtái léteznek. A botanikusok a növény magassága, de virágainak felépítése alapján is csoportosítják. Mindegyiknél azonos a központi szervnek számító, módosult föld alatti szár, a gyöktörzs.  Közvetlenül a felszín alatt lapul, és innen hajt ki a növény minden tavasszal. Ha magára marad, különösebb beavatkozás nélkül is szétterjed. Az utódokat a rizómacsoportról nyugodtan levághatjuk, a régieknek ezzel nem ártunk, ezért nem szükséges gyilkos indulattal üldözni júliusban a ház előtt garázdálkodó írisztolvajokat. Ha gyorsan a földbe kerül az íriszrizóma, hamar növekedésnek indul.

iris red zinger.JPGIris 'Red Zinger'

Aki vásárol, választhat szimpla és dupla virágúakat ragyogó, élénk színekben. Előfordul, hogy a szirmok egyszínűek, lehetnek fehér, sárga, halványlila, halvány vagy sötét rózsaszín, narancssárga, sötétkék, világoskék és sötétlila színűek. A többszínűek erezettek, és a virág belseje lilás barna, lila-bíbor vagy bronz. Fodros, hullámos, széles vagy keskeny virágúak is beszerezhetők, sőt illatosak is.

iris superstition.jpgIris 'Superstition'

Ahogy más hagymások, úgy a nőszirom is kedveli a laza, jó vízáteresztő képességű talajt. Bő virághozammal hálálja meg a kiegyensúlyozott trágyázást. Arra azonban ügyelni kell, nehogy túlságosan sok legyen a nitrogén, mert ilyenkor képes csak levelet hozni, és elhanyagolja a virágnevelést.

iris-hocuspocus.jpgIris 'Hocus pocus'

A legnagyobb nyári melegben kell nem mélyen, lehetőleg vízszintesen a talajba dugni a nőszirom gyöktörzsét. Ez is mutatja, hogy melegkedvelő, viszont óriási előnye, hogy mélyen gyökeresedik és megtalálja a vizet. Egyedül hosszú, eső nélküli időszakokban kell (pót)vízhez juttatni. A nőszirmok között legalább fél méter távolságot kell tartani, így marad hely a felszaporodásra, mert néhány év alatt bizony megsokasodnak. Legjobban tucatnyi fajtaazonos írisz mutat egy-egy csoportban.

Egyéb érdekességek az íriszről egy korábbi posztban olvashatók.

3 komment Címkék: írisz rizóma nőszirom czauner péter gyöktörzs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horsolya 2013.05.30. 11:33:26

Az én íriszeimen minden évben megjelennek kis fekete pattanó bogarak, amelyek kirágják a leveleket és a növény bimbója sem tud kivirágozni, hanem elrohad. Mit lehet tenni ellene?

mildi 2013.05.30. 18:48:42

@Horsolya: ez nőszirom földibolha lesz.
aszongya a szakirodalom, hogy acetamiprid (pl. Mospilan. ezt ismerem. nagyon jó, kontakt is és felszívódó is. a levéltetvet tuti viszi, rózsán tesztelve egy párszor, de állítólag jó ezekre a bolhákra is. és a méhekre nem veszélyes.), alfametrin ill. eszfenvalerát hatóanyagú permetszer kell.
ezek ált. III kategóriájú, azaz szabadon forgalmazható szerek.
de kérdezze meg gazdaboltosát.

kapanyél 2013.06.04. 19:18:37

@Horsolya: Jó ellene a Mospilan és a Karate zeon is (ez utóbbi nem vicc:)
Üdvözlettel:
Czauner Péter
süti beállítások módosítása