Tasziló kertje

2013.05.23. 11:00 - Czauner Péter

Újabb növénybarát hellyel lett gazdagabb az ország. Biztos így gondolhatja, aki a keszthelyi Festetics kastély idén tavasszal is csodás parkjában rálel a viszonylag új Pálmaházra.

P1240171 Pálmaháznak kicsi de sok csoda elfér belül.jpgPálmaháznak kicsi, de sok csoda elfér belül

Ha rákészül a látogató, megtudhatja, hogy jó 130 éve II. Festetics Tasziló üvegház építésébe fogott. Talán ma meglepő, hogy a vasszerkezet tervezését és készítését a párizsi Eiffel-iroda építészeire bízták. Akkoriban ugyanis nem volt szokatlan, hogy az Európát járó magyar arisztokrácia képes volt a kontinens legjobbjait megbízni egy-egy igényes szakmunka elvégzésével, gondoljunk csak a főváros pályaudvaraira, a hidakra.

Tasziló gróf nem egzotikus ritkaságokat gyűjtésének szándékával fogott az építkezéshez, csupán azt szerette volna, hogy a kastély termeit díszítő pálmák és virágok ott pihenjék ki a nem nekik való környezetben töltött időt. Egyébként ez ma is így van, mert kiderült, hogy a Kastélyszállóban sínylődő növényeket itt turbózzák fel. Egy-egy átültetés csodákra képes. A szebb napokat is látott pálmaházról azt is érdemes tudni, hogy a Rákosi-korszakban itt vizsgálták: lehet-e Magyarországon narancsot termeszteni?

P1240259 A sziklakerthez ötletet lehet ellesni.JPGSziklakerthez ötleteket lehet csenni

A tavaly újraépített pálmaházban most viszont igazi botanikai csemegékkel találkozhatunk. Itt kiderül, hogy az otthon gyakran senyvedő hibiszkuszok, plumériák és golgotavirágok mire képesek, ha jó kezekbe kerülnek. A gyűjtemény csodás! De még érdekesebb figyelni, ahogy az itteni négy kertész dolgozik. Bizonyára nagyon kedvelik szakmájukat, mert a látogatók nem zavarják őket. Minden kérdésre készségesen válaszolnak, sőt a vadidegenekkel maguktól is beszélnek.

P1240190 Hibiszkusz másolata.JPG

P1240178 Hibiszkusz másolata.JPG

P1240179 Hibiszkusz másolata.JPG

P1240184 Hibiszkusz másolata.JPGHibiszkuszok

Akit érdekel, tőlük sok mindent megtudhat az átültetésről, a talajkeverékek készítéséről, a sziklakertekbe való növények szaporításáról és így tovább.  Én is okosodtam az északi tőzegek és a kavicsok használatát illetően. Friss tudásom az idén már nem tudom kipróbálni, hiszen végeztem a tavaszi ültetések zömével, s ami még hátravan, ahhoz már beszereztem az anyagokat; a tőzeget, macskaalmot, zeovitot, trágyákat.

P1240203.2 Golgotavirág másolata.JPG

P1240206 Golgotavirág másolata.JPG

P1240209 Golgotavirág másolata.JPGGolgotavirágok

Ők, mármint a kertészek, ugyanis folyamatosan ültetnek, metszenek, ápolják a növényeket, s mivel két egymást követő napon is felkerestem a pálmaházat, változtatni kellett az első napi benyomásomon.

Elsőre ugyanis inkább a káosz uralta a nevelőházakat, ahol a szaporítás edényei, félkész földkeverékek, kiborogatott edények fölött lehetett bámészkodni. Úgy tűnt, túl nagy a feladat. A sok tízezer növényt ápolni, rendben tartani, s közben a piacra is termelni. A keszthelyi pálmaház ugyanis azon ritka helyek egyike, ahol a megcsodált kiállítási növények fiókáit meg lehet vásárolni.  Ha lenne otthon helyem, én is vettem volna néhány igazán különleges golgotavirág-palántát. De a hat hazai növény mellé már nem sikerülne jó helyet találni számukra, ezért inkább maradtak.

P1240212 másolata.JPG

Másnapra jobb képet mutatott az egész, rend lett a házakban, szépen sorban álltak az újonnan beültetett növénykék is. A belépőjegy ára 600 forint, ami borsosnak tűnik, de megéri, még akkor is, ha a Festetics pálmaház nyújtotta látnivalót összevetjük a nagyjából ugyanennyiért látogatható bécsi Schönbrunn park pálma- és sivatagi házával.

Szólj hozzá! Címkék: pálmaház golgotavirág hibiszkusz czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása