A dézsató és környékének beültetése

2013.05.21. 10:00 - kapanyél

Miután az előző poszt útmutatása szerint elkészült a kis dézsatavunk, ültessük be a mélyebb vizet kedvelő növényeket a mederbe, és már fel is tölthetjük. Ilyenkor kiderül, hogy tényleg vízszintes-e, és hogy a patak biztosan csak a tóba folyik-e vissza (semmilyen mellécsurgás-csöpögés nem megengedett!). Most következhet a legkreatívabb rész, a dekoráció.

dézsató_forrással.jpg

Az élettelen tárgyak közül leginkább a kövek, sziklák, faágak, tuskók jöhetnek számításba, de kedvünk szerint beépíthetünk a kertrészletbe egy-egy kisebb szobrot vagy vízköpőt. A kövekkel jól meg is tudjuk támasztani pl. a forrásdomb oldalát, akár kis sziklakertet is kialakíthatunk a segítségükkel. Végül ültessük be a növényeket. A növények kiválasztásánál ügyeljünk azok igényeire, a kertrészletre jellemző fényviszonyokra, vegyük figyelembe a tó párásabb környezetét. Ne ültessük azonnal tele az egész kertet, ha legközelebb elmegyünk egy kertészetbe, biztosan találunk újabb kincseket. Ha egy beültetett növény mégsem tetszik, vagy túlságosan nagyra nőtt, vegyük ki a tó mellől, ültessük át a kert egy másik részébe, vagy ajándékozzuk el. Ugyanez érvényes a tavi növényekre is. Figyeljük, nem nyomja-e el valamelyik a többi növényt, nincs-e olyan, amelyik nagyon lemaradt a fejlődésben.

dézsató_tőzegbeton_zsebek_és_part.jpgA dézsatavak oldalán kialakított ültetőzsebeknek köszönhetően a különböző vízmélységet kedvelő növényeket megfelelő helyre tudjuk ültetni

Milyen növényeket ültessünk a tóba? Természetesen olyanokat, amelyeket szépnek vagy érdekesnek találunk, és mivel kis tóról van szó, ügyeljünk arra is, hogy ne nőjenek nagyra, és ne terjedjenek agresszíven.

Iris_sibirica_Snowdrift_szibériai_nőszirom.jpgSzibériai nőszirom

Patakhoz ajánljuk: csíkos levelű törpekálos (Acorus gramineus variegatus), mocsári gólyahír (Caltha palustris),  lúgvirág (Cotula coronopifolia), patakparti gyömbér (Geum rivale), piroserű vízisóska (Rumex sangiuneum), pénzlevelű lizinka, az alapfaj és a sárga levelű Aurea is (Lysimachia nummularia), vízimenta (Mentha aquatica), mocsári nefelejcs (Myosotis palustris), teltvirágú nádiboglárka (Rannunculus acris Multiplex),  széleslevelű békakorsó (Sium latifolium), fekete nadálytő (Symphitum officinalis), forrásveronika (Veronica beccabunga).

caltha2.jpgMocsári gólyahír

Cotula_coronopifolia_lúgvirág_1.jpgLúgvirág

geum_rivale_gyomber.jpgPatakparti gyömbér

A tóba ajánljuk: pálmalevelű sás (Carex muskingumensis), villás sás (Carex pseudocyperus), tündérhínár (Cabomba caroliniana), vízijácint (Eichornia crassipes), csikorgófű (Gratiola officinalis), vízilófark (Hippuris vulgaris), békatutaj (Hydrocaris morsus-rannae), kardlevelű szittyó (Juncus ensifolius), deres szittyó (Juncus infelxus), piroslevelű lizinka (Lysimachia ciliata Firecracker), Alexander-lizinka (Lysimachia punctata Alexander),  süllőhínár (Myriophyllum aquaticum), tarka borgyökér (Oenanthe fistulosa Flamingo), hamis menta (Preslia cervina), csukóka (Scutellaria galericulata), törpe gyékény (Typha minima), vízisaláta (Pistia stratiotes). Tavirózsákból csak a törpe fajtákat javasoljuk.

lysimachia_punctata_Alexander-lizinka2.jpgAlexander-lizinka

Eichornia_crassipes_vízisaláta.jpgVízisaláta

Stratoides_aloides_kolokán.JPGKolokán

Nymphea_pygmea_törpe tavirózsa.jpgTörpe tavirózsa


Még több vízinövény itt. Ha minden kész, már csak a halak hiányoznak. Róluk legközelebb...

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

 

Szólj hozzá! Címkék: tóépítés vízinövény dézsató vízililiom lizinka szibériai nőszirom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása