Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Első tavaszi munkák a kertben

2013.04.02. 10:00 - Bálint Károly kertépítő

A márciusi szélsőséges időjárás miatt késedelmesen kezdhetjük el a tavaszi kerti munkákat, így a metszést is. Nincs ok az aggodalomra, sőt szerencsés, aki még nem vágott bele, mert sok helyen az erős fagy károsította a növényeket, főleg a már kihajtottakat és az idén visszavágottakat.

Ilyenkor metszendő növények

A lombhullató fákat (kivéve dió), nyári és őszi virágzású cserjéket, félcserjéket metsszük elsőként! A rózsákkal, hortenziákkal, örökzöldekkel még várjunk, amíg a fagy esetleges károsító hatása nem látható.

babermeggy_1215792_5963.JPGBabérmeggy

A szőlővel is ráérünk, amíg a rügyeik nem duzzadnak meg, sőt kipattanásuk után is vághatók.

Több növény az egyéves beérett vesszőjén hozza a virágát. Azok visszametszésével hajtásra ösztönözzük a bokrunkat, de a virágzás rovására.

Egyéb metszési tanácsok

A gyümölcsfák közül az almát, körtét, kajszit, szilvát, meggyet, cseresznyét, birset mielőbb metsszük meg, de figyeljük az időjárás-előrejelzést, mert a friss metszlapok miatt -5°C alatti hőmérsékleten károsodhatnak az ág- és vesszővégek. Talán ettől már nem kell tartanunk... Az őszibarackot érdemes későbbre halasztani. Sajnos a mandulák virágai már nagyon fejlett állapotban vannak, és félő, az erős fagyok kárt tettek bennük, ezért csak azután vágjuk le fölösleges részeiket, ha biztosan látjuk állapotukat.

DSC_0352.JPG

A növények alakításának fő szempontja a zöldtömeg és a virágmennyiség, ezáltal a terméshozam arányosságának elérése. A szellős korona és ágrendszer több napfényhez juttatja a növény belső fás és zöld részeit, ami a virágzást előidéző hormonok mennyiségét növeli. Sokan követik el azt a hibát, hogy túl sok ágat vágnak le, vagy nagyon visszametszik a hajtásokat olyan növényeknél is, ahol a nagy terméshozam a cél. Probléma ez az alakjukkal díszítő fáknál, cserjéknél is. A drasztikus beavatkozás eredményeképpen erőteljes vízhajtások nőnek. A tőből eltávolítandó részeknél sohase hagyjunk csonkot (kalapakasztót) az előbb leírt ok miatt. A nagyobb vágási felületeket sebkezelő anyaggal védjük!

További feladatok

A fák törzseit keféljük át, így védekezve a kártevők szaporodása ellen. Az esetleges odvakat kezeljük és szüntessük meg! A lemosó permetezés fontosságához nem férhet kétség, saját tapasztalatom alapján is ajánlom. Feltétlenül tartsuk be a növényvédő szer csomagolásán található utasításokat!

A füves területeket óvatosan lombseprűvel takarítsuk le, de más munkát még ne végezzünk rajtuk!

A kert többi részét is most időszerű „tisztába tenni”. A teleltetett növényeket, például leandert fagymentes napokon tegyük ki a szabadba, ha 10°C körüli a hőmérséklet, így szoktatva a kinti léthez. Az ajándékba kapott primulákat is eddzük, mielőtt kiültetnénk, mert növényházban nevelkedtek, ezért fagyérzékenyek.

Bízzunk benne, hogy áprilissal most már tényleg eljön a tavasz, és végre kertészkedhetünk!

Bálint Károly

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProsTata 2013.04.02. 23:24:36

Tisztelt Bálint Károly!
Én azért a metszés időbeni javaslataival súlyosan vitatkoznék! Különösen igaz ez a kajszira! Én pl. az őszibarackfélék kivételével a gyümölcsfákat inkább nyáron metszem.
Ilyenkor, koratavaszi-télvégi időben metszeni kiskertekben a legnagyobb butaság és nem szerintem, hanem a szakirodalom szerint is. Ez a legfertőzésveszélyesebb időszak, a fák még védtelenek, a gombák, baktériumok, vírusok, a legaktívabbak. A kora tavaszi, tél végi metszés hagyománya (kivéve pl. a szőlő esetében) onnan ered, hogy ilyenkor érnek rá az emberek, illetve a nagyüzemekben ilyenkor volt szabad kapacitás. Kiskertben, ahol saját "élvezetünkre" csináljuk a dolgot ezt nagyon nem szükséges betartani.
Szintén hiányolom, hogy felhívja a figyelmet, ha valaki az Ön ajánlására belemegy a korai metszésbe, akkor utána nem elég a nagyobb sebek kezelése pl. fagéllel, hanem lehetőleg azonnal egy rezes, rezes-kénes (bodóilé) lemosás szükségeltetik.

szvsz 2013.04.03. 09:26:26

5 cm víz áll a füvön, épp aranyhalat telepítek a kertbe >:-{

Félkifli 2013.04.03. 13:58:11

@ProsTata: én is idén jutottam erre a következtetésre, a korábbi 10 évben mindig próbáltam a könyvekben és a különböző kertészettel foglalkozó blogok, oldalak tanácsainak megfelelően minél korábban metszeni, olyat is olvastam, hogy január-februárra teszi a gyümölcsfák metszésének időpontját.
Hát nem.
Számolja ki bárki is a várható időjárást, "de figyeljük az időjárás-előrejelzést", mit figyeljünk, ónos eső 100km/h-ás széllel március végén, hófúvás áprilisban?
Úgyhogy én pont most január-február tájékán döntöttem el, hogy nem fogok az első kis tavaszi felmelegedésre bőszen metszésbe kezdeni.
Nálunk "ej ráérünk arra még" mentalitású metszés lesz. A többiek meg majd nézhetik, hogy mitől kezdett el száradni vagy gombásodni a szakszerűen metszett fájukon az ágvég...

kapanyél 2013.04.03. 22:01:53

@ProsTata: Először is köszönöm kommentjét.
A nyári metszés (zöldmetszés) valóban fontos kertészeti tevékenység, amit sokan nem végeznek el.(Erről az aktuális időpontban bővebben írok.)
A fölösleges hajtásokat szükséges ilyenkor eltávolítani, az erős kitöréseket visszafogni, a félfás vesszők lekötözésével a fákat alakítani.
A decemberben, januárban végzett metszések okai egyrészt valóban az Ön által leírtak (ilyenkor van rá idő), de ez inkább a közterületi fák, cserjék esetében jellemző.
Időjárás és növényfajta függvényében február közepétől március elejéig optimális az időpont.
A tél végi, tavasz eleji metszés szükséges a következő okok miatt. Ilyenkor lehet a vastagabb ágakat visszavágni, a túlburjánzott hajtásokat eltávolítani, mert a nedvkeringés még nem, vagy csak kis mértékben indult el a fákban, tehát a sebfelületeken keresztüli folyás nem gyengíti le a növényt. A hideg miatt a gombák, vírusok, baktériumok legyengültek, és szaporodásuk gátolt, ezáltal károsító hatásuk jóval kisebb, mint a melegebb időszakban. A gyümölcsfák termőrészeinek mennyiségi szabályozását is ilyenkor tudjuk elvégezni.
A lemosó permetezés fontosságát kiemeltem írásomban, de a réz és kén önmagában nem elegendő, olajos növényvédő szer is szükséges az állati kártevők ellen.
A drasztikus nyári metszés intenzív hajtásnövekedésre serkenti a növényt és félő, hogy télre nem érik be, ezért elfagyhat. Az új zöld részek még gyengék , nem elég ellenállóak a betegségekkel szemben.

Üdvözlettel: Bálint Károly

cyan 2013.04.06. 11:39:28

Amikor gyerek voltam, nem kellett a metszéssel bíbelődni a gazdának, megoldottuk a fára mászással a kisebb-nagyobb kiálló ágak metszését. Alma, meggy, cseresznye, körte, szilva, mind túlélte a zöldmetszésünket :D
süti beállítások módosítása