A tavasz hírnöke: a májvirág

2013.03.21. 13:00 - sztroberri

Az alig 15 cm-es nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) általában március-áprilisban nyílik, de idén már nagyon korán lehetett találkozni vele, pl. a Mecsekben.

májvirág Mecsek.jpgFotó: Kóródi Barbara

A gyengén mérgező növény a boglárkafélék (Ranunculaceae) családját gyarapítja. A nyirkos lombos vagy vegyes erdők meszes, humuszban gazdag talaját kedveli, fenyves erdőkben nem találkozunk vele. Terjesztésében nagy szerepe van az erdei hangyáknak: a magokat beviszik a hangyafészekbe, ott leválasztják róluk a fogyasztásra alkalmas, fehérjében gazdag kis „nyúlványokat” (elaioszóma), majd a felesleges magot vagy kiviszik a fészekből, vagy ott helyben kicsírázik.

348px-Illustration_Hepatica_nobilis0_clean.jpg

A májvirág nevét háromkaréjú leveleiről kapta, melyek hasonlítanak a máj formájára. Paracelsus Szignatúratanából  tudjuk, hogy „nincs semmi, amit a természet ne mutatna meg, és a jelekkel megismerhetjük, ami a megjelöltben rejtve van.”- így nem csoda, hogy gyógynövényként elsősorban májbetegségeket kezeltek vele. Teáját ezenkívül epe-, vese- és hólyagbántalmak ellen fogyasztották, és a homeopátia ezen panaszokra alkalmazza ma is.

hepatica_nobilis.jpg

A levelek csak az általában kék, de néha rózsaszín vagy fehér virágok elnyílása idején, vagy azt követően jelennek meg, majd egészen a következő tél végén, kora tavasszal kihajtó új levelekig megmaradnak.

Mivel élőhelyére érzékeny, és a hangyák segítségével is csak lassan terjed, hazánkban is védett faj. Eszmei értéke 2000 forint. Ugyanezen okok miatt választották meg Németországban 2013-ban az Év virágának, így nagyobb figyelem övezi.

Aki otthon is szeretne májvirágban gyönyörködni, növényárudákban szokott lenni nagy virágú kerti változata. A fák, bokrok alatti árnyékos, télen enyhén nedves, nyáron inkább száraz, hűvös helyen érzi jól magát. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Páfrány, szagos müge és ibolya társaságába ültetve teljesen erdei hangulatot varázsolhatunk kertünkbe.

Magyarországon több élőhelyén is szerveznek virágnéző túrákat. Most hétvégén (szombaton) a zselici Almamelléken lesz kisvasutazással egybekötött májvirág túra, de az időjárás miatt talán érdemes előtte érdeklődni itt.

Forrás: Wikipédia

2 komment Címkék: védett májbetegség boglárkafélék Paracelsus májvirág lomberdő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcsi72 2013.03.21. 15:01:11

Finnországban is a tavasz hírnöke, itt sokfelé nő az erdőben. Van fehér változata is.

kisté 2013.03.22. 21:52:26

A budapesti Füvészkertben is kinyílt már egy igen nagy tő :)
süti beállítások módosítása