Kapunyitási pánik

2013.02.06. 11:30 - kapanyél

A kapu a kert tükre, ahogy a szem a léleknek az. Szerintünk. Ez az első benyomás, ha kertes házhoz érkezünk, távozáskor pedig az utolsó – így vagy úgy maradandó – élmény. Kivéve, ha anyósunk integet hosszan utánunk. Ennek ellenére úgy tűnik, a kerttulajdonosok a kaput és a kerítést sokszor csak a telekhatár kijelölését és védelmi célokat szolgáló dolognak tartják. Pedig ennél sokkal többre érdemes.

A fagyok elmúltával, meg amikor éppen nem esik semmi az égből, érdemes közelebbről is szemügyre venni a kaput. Egyrészt, hogy nincs-e rajta javítanivaló, pl. jól nyílik, záródik-e, másrészt, hogy tényleg illik-e a kerthez és a házhoz. Lehet, hogy kis módosítással egész más külsőt kap a régi kapu, ahogy itt:

9 fa fémbetéttel.jpg

Megfelelő szerszám- és gépparkkal rendelkező ezermesterek maguk is nekiállhatnak az új kapu elkészítésének. A régi kerti szerszámok kiválóan újrahasznosíthatók egy stílusos kapuhoz.

2 szerszámos.jpg

3 napraforgós vas.jpg

Ha a kert stílusához és a pénztárcánkhoz jobban illik, akkor érdemes kovácsmesterhez esetleg iparművészhez fordulni, hogy az alábbi gyönyörűségekhez hasonló kapu boldog tulajdonosai lehessünk.

7 vasvirágos.jpg

4 gyöngyvirágos vas.jpg

5 angyalos.jpg

6 szecessziós.jpg

10 fa.jpg

De akkor sem kell kétségbeesni, ha ilyesmire nem futja, ráadásul egy bio- vagy permakulturás, esetleg csak bájosan rendezetlen kerthez nem is biztos, hogy illenének. Farönkökből, - ágakból, fűzfavesszőből is rendkívül stílusos és egyedi kerítéseket gyárthatunk. Az anyag olcsósága miatt még az sem baj, ha esetleg évente szétesnek; semmiből nem áll újat készíteni.

12 fatörzsed.jpg

13 vessző.jpg

11 faágas hobó.jpg

A lényeg az összhang kert, kertész, kerítés és kapu között. Ha ez megvan, akkor már nagy baj nem lehet. A megunt kaput pedig nem kell kidobni, valamire biztos jó lesz. Kicsit felcicomázva mondjuk ágyvégnek.

3a0740a59fc35c388c1da213c565552f.jpg

Jó tervezgetést és ötletes kapukat mindenkinek!

A képek forrása a fotókra kattintva érhető el.

További kapuk Facebook-oldalunkon.

Szólj hozzá! Címkék: kapu barkácsolás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása