A nyugalom szigete: Orfű

2013.01.22. 10:00 - kapanyél

Pécsi lány lévén rengeteg időt töltöttem ezen a varázslatos szépségű helyen. Nem egyszer mártóztam meg mesterségesen kialakított tavaiban, melyekről meg nem mondanád, hogy nem voltak ott az idők kezdete óta.

Orfu 2012jan281.jpg

A Pécstől 16km-re fekvő Orfűnek mindössze 850 lakosa van, és ó jaj, mennyire lennék én egyike annak a 850 embernek! Télen, nyáron, ősszel és tavasszal mindig gyönyörű, mindig van mit csinálni, pörgő-forgó kisközség a Mecsek dombjai között. A tavakban fürdeni is lehet, csónakázni, horgászni, vitorlázni és ha a szelek épp kegyesek, akkor még akár szörfözni is. A nemrég felújított strand igazi aquaparkká nőtte ki magát, de én azért büszkén emlékszem vissza a régi medencére is, melynek vége összeért a tóval. 4 szépséges tó van a környéken (Pécsi-tó, Orfűi-tó, Kovácsszénája-tó, Abaligeti-tó), mind kellemes kikapcsolódást tud nyújtani.

Orfu 2012jan283.jpg

Itt van az ország egyetlen üzemszerűen működő Malommúzeuma, vezetett túrák keretében mindent megtudhatunk a malom működéséről.

Amikor szép az idő, biciklivel körbe lehet tekerni a szépséges, kacskaringós tó körüli utakon. Nem lehet elvéteni Tekerest sem, hiszen Orfű egyik legszebb településrésze. Egyetlen utcájának mindkét oldalán vannak még XIX. századi parasztpolgárházak, szép homlokzatú porták, hatalmas gazdasági épületek.

Orfu 2012jan282.jpg

Orfű közelében van még két kisközség, melyekbe – ha szabad ilyet mondani - szintén szerelmes vagyok: Abaliget és Kovácsszénája. Itt is lehet horgászni és csónakázni, nem beszélve a pokróc ledob-elemózsia elropogtat-kacsákat megetet nyugis háromszögéről. Ha már Abaligeten járunk, feltétlenül nézzük meg  az Abaligeti barlangot, mely a denevérek legjelentősebb nászbarlangja a Dél-Dunántúlon.  Augusztusban külön Denevérnapot is rendeznek, de a barlang melletti Denevérmúzeumban egész évben ismerkedhetünk e helyes kis állatkákkal. Ha félünk tőlük, azért, ha nem akkor annál inkább érdemes végignézni a múzeumot.

Kovácsszénájára szinten bármelyik évszakban szeretek ellátogatni. Az eredetileg Kovaczéna nevű település magyarosítás eredményeképpen kapta ezt a helyes nevet. Szépsége, nyugalma varázslatos, és mindig izgalmas a helyi termékekből álló “piac”, ahol házi lekvárokat, tejterméket, pékárut és kézműves termékeket lehet zsákmányolni. Egyszerűen egy takaros kis falu, ahova igazán jó kiruccanni  a zsibongó városi forgatag után.

Orfu 2012jan28.jpg

Orfűre és környékére könnyedén eljuthatunk, nemrég épült meg a Pécs-Orfű-Abaligetet összekötő kerékpárút, ahol kényelmesen, biztonságosan, egyedülálló környezetben gurulhatunk le egészen Orfűig. Így nyáron akár biciklivel is mehetünk a "világ legnagyobb orfűi fesztiváljára". a Fishing on Orfűre.

Kedves Mecsek es környéke, amint a medvehagyma előbújik, úgy én is jövök, sőt lehet hogy még előbb is meglátogatlak!

Köszönet a posztért és a gyönyörű fotókért Szilvinek!

2 komment Címkék: utazás kerékpárút orfű Fishing on Orfű denevérmúzeum Abaligeti barlang

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabez 2013.01.22. 11:20:36

25 évvel ezelőtt jártam arra vándortábor keretében. Már akkor is szuper hely volt. Nagy-Bandó Bandi bácsi még ott lakik? ;)

szityka 2013.01.22. 23:04:09

igeeeen ott lakik :)
süti beállítások módosítása