Az év fája

"Ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését"

2013.01.16. 10:00 - kapanyél

A Gárdonyi Gézától származó idézet (Isten rabjai) nem alaptalan tanács, hiszen a házi berkenye (Sorbus domestica) hazai viszonyok között kb. 20 éves korában hozza első terméseit. A tudományos név sok mindent elárul a szeptemberben érő erdei gyümölcsről: a kelta eredetű sorb = fanyar arra utal, hogy az éretlen gyümölcs csersavtartalma miatt élvezhetetlen. Ugyanezt a tulajdonságát mutatják népies elnevezései: fojtós berkenye, fojtóska. A latin név második tagja a domestica = házi pedig azt mutatja, hogy régóta ismerik és termesztik. Már a Tihanyi Alapítólevélben (1055) is megemlítik, és későbbi oklevelekben is rendszeresen feltűnik. Ez sem véletlen, hiszen a házi berkenye akár 4-500 évig is elélhet.

Sorbus domestica.jpg

A Kárpát-medencében természetes viszonyok között a középhegységek meleg, déli oldalain, mészkedvelő cseres-tölgyeserdőkben nő. Lassan gyarapszik, de magassága elérheti akár a 25-30 métert is. A jellemzően szőlő- és mandulatermő vidékeken fordul elő 1-1 példánya. Termése mellett gyönyörű őszi lombszíne miatt is kedvelt fa.

berkenye.jpg

A régen Magyarországon sokfelé termesztett gyümölcs mára kicsit feledésbe merült, ezért is választotta az Erdészeti Egyesület a 2013-as év fájának. A mozgalom 1996-ban indult Magyarországon, célja, hogy a kevésbé ismert fafajokat megismertesse, népszerűsítse. Az adott évben kiemelten foglalkoznak a kiválasztott fafajjal, így idén a házi berkenye lesz majd az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és szakmai kutatások főszereplője.

Forrás

13 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martialis · http://martialis.blog.hu 2013.01.16. 14:07:32

Hadd említsem meg a saját régi versem:
Berkenye

Itt van a berkenye. Ezzel a renyhe gyomor feszesebb lesz.
Ám inkább ne te edd: jobb ha fiúdnak adod.

martialis.blog.hu

Kelly és a szexi dög 2013.01.16. 14:15:04

Én is költöttem valamit:

Berkenye - a faszomat vegye be.

parttalan 2013.01.16. 15:38:29

OFF lesz, de ha már az év fájánál tartunk, tavaly a zelnicemeggy viselte ez a kitüntető címet, erre a szűkebb környékemen ahol élek nyár végére kipusztult vagy egy féltucat, de a városom más részein is nemegy. Most vagy az aszályos nyár vitte el őket, vagy valamilyen gomba-vagy vírusfertőzés. Mindenesetre ilyen tömeges fajelhalást lakóhelyemen még azelőtt nem tapasztaltam.

Kapanyél, ha találkoztál Te is zelnicemeggy elhalással, kérlek jelezd.

kapanyél 2013.01.16. 16:14:11

@parttalan: Lehet tudni, melyik városról van szó?
Egyébként mi nem találkoztunk hasonlóval, de írtunk az Országos Erdészeti Egyesületnek, hátha ők többet tudnak. Várjuk a válaszukat.

Messzi Vetek 2013.01.16. 16:25:09

@parttalan: szerintem ha pároztatnánk őket, akkor ellenállóbb hibrid - vagy másnéven korcs - jöhetne létre: a zelniceberkenye.
mit gondoltok?

csepke 2013.01.16. 16:57:21

nagyon szép fa! valahol a vértesben vagy a gerecsében van egy valamikori gyönyörű hatalmas fás legelő a hegyen csupa 70-80 éves óriási berkenyével.

kapanyél 2013.01.16. 19:38:06

@parttalan: Megjött a válasz az Erdészeti Egyesülettől: "Az aszály idősebb fák pusztulásának is lehet az oka, különösen, ha nem kifejezetten a faj számára optimális termőhelyen állnak. A zselnicemeggy az árterek, ligeterdők fája,ezért száraz kertekbe, parkokba ültetve megfelelő vízellátás hiányában elpusztulhat a fa. Különösen fontos tehát a termőhely megfelelő
megválasztása!
Az esetlegesen fellépő kórokozónak, károsítónak a legtöbb esetben van
valamilyen látható tünete, pl. gomba termőteste. Ha ilyen nincs, leginkább a
környezeti tényezőket kell vizsgálni a pusztulás okának felderítésére."

Ezek szerint az aszály nyugodtan okozhatta a pusztulást:(

Llychllyn 2013.01.16. 19:41:25

Ezt a berkenyefajtát nem is ismertem, de nagyon tetszik... Lehet, hogy ültetni is kéne egyet, mi az a húsz év:)

Annyi rémlik csak a berkenyéről, hogy iszonyatosan kemény fája van (már ha jól emlékszem és valóban berkenye volt, amit meg akartam faragni). Életem másik nagy meglepetése az orgona volt, az is meglepően kemény.

parttalan 2013.01.17. 10:26:28

@kapanyél: Köszi az utánajárást és a választ!

A ház előtt, amiben lakok van egy, még a '80-as évek elején ültetett terebélyes zelnicemeggyfa, amely júliusban mindössze pár hét alatt elpusztult. Semmi előzmény, tavasszal még dúsan virágzott majd termést érlelt. Előszőr ágról-ágra megsárgultak a levelek, majd az ágak is beszáradtak. A szívem szakadt meg érte. És ugyanezt tapasztaltam a többi elpusztult látott fa esetében is. Ez a fafaj egyébként Vásárhelyen nagyon kedvelt, elég sok van belőle.

Ha valóban a környezeti feltételek játszottak közre, akkor ez is a tavalyi nyár szélsőségességét igazolja. :(

2013.09.27. 15:04:07

Aki arra szánná magát, hogy mégis ültet egy berkenyét, igen könnyen zsákutcába futhat, mivel hogy az év fája alig található meg faiskolákban.
Mi most csodálkoztunk rá a fára Brac szigetén, hoztunk egy ágat, egy kertészetben beazonosították, de nem volt nekik, aztán a férjem neki állt keresni, de sehol nem volt... Jött a net, de ott sem nagyon volt, de az egyik helyen kapott egy kedves tanácsot egy telefonszámmal: végül onnan, Pécs mellől postán küldték fel hozzánk Pest mellé a fát. (és nem csak felküldte az úr, hanem nagyon kedves volt ő is, kész berkenyistává képezte a páromat...
süti beállítások módosítása