Hévízi anzix

2012.11.03. 08:45 - Czauner Péter

A látogató Hévízen október utolsó, november első napjaiban is igen kellemes napokat múlathat. Még az sem baj, hogy hullik a hó, ahogy idén. Hévíz fő attrakciója a tó. Érdekes, míg a város - legalábbis, ami a parkoló autók, buszok, és az este világító szállodai ablakok számát illeti - tele van, addig a fürdőépületekben mindig találni szabad nyugágyat.

034  A Hévízi tó reggeli ködben.JPGA tó reggeli ködben

A tó vize csak emlékeimben meleg, most elég hűvöske. A helyiek mondják, hogy a közeli bányamozgások miatt csökkent a melegvizes forrás hozama, de állítólag újra a melegedés javára billen a mérleg. Mindenesetre a vízben még ilyenkor is pompáznak  a tündérrózsák.

010 Télre bezárt fürdőház a mocsári növényparkban.JPG

013.1.JPG

016 Szinesedő vizi park_1.JPGSzínesedő vízi park

017 A szabadban 2 fok van, a víz 25 fokos.JPG Kint 2, a vízben 25 fok van

 

A fürdőzés mellett a séta is kellemes időtöltés Hévízen. Sok helyre ugyan nem lehet menni, de aki lassan jár, órákig bámészkodhat. Igaz, hogy Hévízen a tó és víz a fő kellem, de a helyi önkormányzat igen sokat ad a város környezetére, és a kertészkedők tudják, nemcsak a költés fontos, hanem a meglévő értékek megőrzése is.

004  Az ágyasokakban nem spórolnak a virágokkal.JPG

Ez meg is látszik: a növények csodásak, hatalmas fejű árvácskák trükkös kiültetésben, mókás tökfigurák, muskátlihalmok és ritka örökzöldek pompáznak mindenfele. Ami dicséretes, hogy semminek nincs híja, vagyis Hévízen eszébe nem jut senkinek egyetlen palántát elcsaklizni, a virágágyáson átgázolni, a nagy falfelületekre pingálni.

024 Vadszőlő a Park Hotel faán.JPG Vadszőlő a szálloda falán

Ha távolodunk a városka központjából, a házak kertjeiben és előttük a növényözön folytatódik. Errefelé a flórafantázia már szabadon ültet és ápol mindenfélét, nem ártana e kertésztörekvéseket megregulázni, biztos nyerne belőle Hévíz.

159Kerti díszből nincs hiány.JPGKerti díszből nincs hiány

023 A begoniák egyelőre megúszták a hideget.JPGA begóniák egyelőre megúszták a hideget

022 Télre készüő díszfüvek egy hévízi kertben.JPGTélre készülő díszfüvek

Az öreg fák csodásak, évszázados platánok, mocsári ciprusok botanikai gyűjteménye pontosan mutatja, hogy mire képesek, ha magukra hagyva, olyan helyen élhetnek, ahol jól érzik magukat.

018 Lassan színesedő mocsári cérus.JPGLassan színesedő mocsári cédrus

006 Ilyenkor jól látszik miként versenyeznek az egymáshoz túlságosan közel telepített növények.JPGIlyenkor jól látszik, miként versenyeznek az egymáshoz túl közel telepített növények

És még nem is beszéltünk az egészen Keszthelyig vezető pompás sétaútról! A régiek a vizes környezetbe való lombos és örökzöld fákat ültettek, a mai kertészek pedig a vizes élőhelyek növényeit szedték össze. Külön előny, hogy mindent feltábláztak. A négy kilométeres gyalog(kerékpár)útról le sem kell lépni, és egy különleges láperdőbe érünk, amelyet kicsit művivé tesz az utat szegélyező ciprussor, de ezt még biztos a Festeticsek ültették.

013 A út végén Keszthely.JPGAz út végén Keszthely

A tóból kifolyó csurgó melletti (berki) sétaút bejárása is elhúzható néhány óráig.  Tízezer éves tőzeges lápon vezet át a langyos patakocska. Ha van idő, érdemes a késő ősszel mozgolódó halakat is megfigyelni. A kárászok, compók, keszegek, jászok mellett akváriumi halak is feltűnnek, biztos ide engedik az otthoni medencét kinövő példányokat.

011 A berki leeresztő csatorna kíváló langyos élőhely.JPGA berki leeresztő csatorna kiváló langyos élőhely

Hévízen virágra mindig futja. Látszik az is, hogy a helyi önkormányzat sem az anyagon, sem a munkadíjon nem spórol. A köztereken minden évszakban zsúfolásig tömöttek a virágtartók, ágyások. Tavasszal csodás tulipánokat láttam falkában, most már az árvácskák sorjáznak végeláthatatlanul.

025 A járda melletti, túlságosan terebélyes  örökzöldeket felkopaszították, így nem aggatja az arra járókat.JPGA járda melletti örökzöldeket felkopaszították, így nem zavarják az arra járókat

Kár, hogy a tó előtti sétaplacc platánsorához közeli ágyásba miniárvácska került. Szerencsétlenek hiába vannak sok ezren, képtelenek fejecskéiket a rájuk hulló levelek fölé emelni. Nem lehet könnyű tisztogatni az ágyást, mert a hagyományos levélfésű leszakíthatja a virágokat. Marad a kézi levélszedés, vagy a gépi lombfúvó és utána a gereblyézés.

003  Harcban az őszi levelekkel.JPG

028 Nemcsak összegyüjteni, elszállítani is kell.JPGNemcsak összegyűjteni, el is kell szállítani

Kis sétával Egregyre jutunk, ahova helyi bor is csalogat.

030 Egregyi sétára a helyi bor csalogat.JPG

031 Egregyi szőlő.JPGEgregyi szőlő

032 Egregyi román templom a régi temetőben.JPGEgregyi román templom a régi temetőben

Ha valaki a hétvégén arra jár, és az időjárás is kegyes lesz, mindenképpen érdemes egy kicsit körülnézni.

Jó hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló szőlő hévíz árvácska mocsári ciprus vadszőlő díszfű czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása