Hazai ragadozók

Az aranysakál

2012.10.05. 09:30 - thunbergia

Egyszer nagymamám azzal fogadott, hogy sakál jár a környéken, és a faluban már több tyúkot is elvitt. Természetesen nem álltam le vele vitatkozni, de magamban azt gondoltam, hogy sok az a nyolcvan év. Aztán olvastam ezt a cikket, sőt a birtokon személyesen is láttam egy példányt, amelyre a legnagyobb jóindulattal sem tudtam volna mondani, hogy róka. Rájöttem, hogy már megint tévedtem.

Canis aureus.jpg

Az aranysakál (Canis aureus) eredeti élőhelye Európa délkeleti része, Észak-Afrika és Kis-Ázsia, de hazánkban is előfordult. Népi elnevezése a csikasz, de a nádi farkas és a toportyánféreg is valószínűleg ezt az állatot jelöli.

Nálunk még a 19-20. században is meglehetősen gyakori volt, majd szinte teljesen eltűnt, állítólag 1942-ben lőtték ki az utolsó példányát. A második világháború után Európában csak a Balkánon marad nagyobb populációja, azonban a délszláv válság idején az ott élő sakálok szép lassan húzódtak északra biztonságosabb élőhelyet keresve, így újra megjelentek nálunk.

canis-aureus--canis-aureus-sakal.jpg

Az aranysakál a rókánál nagyobb, a farkasnál kisebb kutyaféle ragadozó: 70–100 cm hosszú, 40–50 cm magas, a tömege kb. 7 kg. Bundája világosbarna, a farka és a hasa szürkésfehér. Ha nem nagyanyám tyúkjait eszi, akkor főleg rágcsálókkal táplálkozik. A sakál túlzott elszaporodása a vadgazdálkodásban nagy károkat okozhat, ezért bizonyos időszakokban (július 1-jétől február utolsó napjáig) engedélyezik a vadászatát.

Az ember mellett az aranysakál legnagyobb ellensége a farkas. Ahol mindkét faj előfordul, a sakál előbb-utóbb visszaszorul.

"Ordít, mint a fába szorult féreg" - mondjuk sokszor, de talán nem is tudjuk, hogy ez a bizonyos hangoskodó állat a sakál, a fa pedig a neki kitett csapda. Más vélekedések szerint a féreg a farkast jelöli, de végül is mindegy, családban marad...

Fotók forrásához katt a képre.

13 komment Címkék: farkas ragadozó aranysakál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyaaszarpor_a_szembe (törölt) 2012.10.05. 22:05:46

"azonban a délszláv válság idején az ott élő sakálok szép lassan húzódtak északra biztonságosabb élőhelyet keresve"

gondolkodni tudol-e

Thresher 2012.10.05. 22:25:00

@kutyaaszarpor_a_szembe: Ha délen háború volt, akkor hova menjen az állat? Messzebb délebbre, vagy közelebb északra?

De ne válaszolj, hülye vagy hozzá.

pástétom 2012.10.05. 22:37:52

Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt a tv egyre több dél-dunántúli gazdát mutatott, akinek széttépték a birkáját, kifosztották a tyúkólját. Mekkora horrortörténeteket kerített belőle akkoriban a média. Azóta ismerté vált a tettes.

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2012.10.05. 23:35:29

@Thresher:
Nem a háború elöl jöttek el, mint valami menekültek, hanem a háborúk következtében elnéptelenedő vidékeken elszaporodott tőlünk délre a Balkánon, és aztán megkeződödtt az inváziója vissza észak felé, ahol valaha őshonos volt.

Asidotus 2012.10.05. 23:53:12

Hasonlóan jártam, mint a poszttoló nagymamája.
Aszondtam, hogy nádi farkas, mire a haverjaim kinevettek. Aztán meg tessék ...

ottomoll 2012.10.06. 00:00:53

Ez lenne a toportyán féreg?

szabadnapos urulógus 2012.10.06. 00:51:13

@ottomoll: Bizony, ez a toportyán!De a súlyát sikerült a bloggernek rosszul beírni: a kifejlett hím súlya inkább 14-16 kg. 7 kilós egy tisztességes törpe pinscher is megvan. Az pedig - noha nagyon kemény kiskutya - akkora veszélyt jelent az aranysakál (nádi farkas)által irtott őzekre, mint fuvaros lóra a chemotox. Ha egy olyan apróság támadta volna meg Toldit anno, Miklós meghalt volna a röhögéstől.:)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.10.06. 03:24:36

Azt csípem, hogy az "ember" ilyenkor rögtön előkerül mint nagy természetvédő és elkezd öldösni.
Anno a pásztorok kutyát tartottak és a Komondor, meg a kuvasz pont elég volt megvédeni a nyájakat még a farkastól is. S ha az Aranysakál ellensége a farkas, ha nem irtanánk, rövidesen megjelenhetne az is. Mert a világ úgy kerek. Ugyanis ha máshol elfér, akkor nálunk is meglenne gond nélkül. Mert ugye az aranysakál megeszi a rágcsálót, a farkas az aranysakált. És mindjárt elkezdhetne egyensúlyba kerülni kicsit az állat és növényvilág.
De nem, az nekünk nem jó! Majd mi megoldjuk. Mint Orbán Viktor a nyugdíjpénzeket.

úgyiselfelejtem 2012.10.06. 07:29:10

@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr: azt azért nem hinném, hogy a sakált a farkas enné meg xD.
Inkább a sakál prédáit elveszi, így kényszerül az odébbállni.

atka89 2012.10.06. 08:10:23

Nem tudom mekkora lehet a valós kár a vadgazdaságokban. Annyi viszont biztos , hogy a vadászható vadjaink populációja mesterségesen magasan van tartva, az aranysakál a legyengült egyedeket fogja el, ha egyáltalán elfogja. Sajnos nem látják be a vadászok, hogy a a sakál csak segít nekik.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.10.06. 09:27:29

@úgyiselfelejtem:
Lehet, hogy ne halózza meg de megöli.. Lényegében mindegy. A vadászokat utálom mikor ideológiát gyártanak az öldökléshez.Ennek ellenére dolgozom olykor nekik, mert a pénz az pénz... S tudom, mikor egymást öldösik, az mindig alkohol hatása alatt van, nem úgy ahogy a hírekben előadják, miszerint alkoholos befolyásoltság nem merült fel.
Nem a f..szt nem! Hajnal 4 kor a felessel kezdenek, aztán még egyszer. kisujjat eltartva, ahogy kell :)

Kelly és a szexi dög 2012.10.06. 09:34:35

Ja, a sakál csak segít, ahogy a róka is - jelenleg fácán, nyúl nincs, nemsokára az őzet is elintézik.
De mondjuk erről is mi tehetünk, úgyhogy ez csak ténymegállapítás...
süti beállítások módosítása