A Gazdasszony tanácsai az 1800-as évekből

A Szagos-Vizek készítéséről

2012.08.10. 10:00 - kapanyél

A’ Gazdasszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 105.

A’ Szagosvizeknek mitsoda hasznokat tudják a’ Gazdasszonyok venni: én arról nem szólok, hanem tsak megelégszem némellyeknek égetése modját előladni.

       1. A’ Levendúla, Bodzavirág, Isóp levelek, Rozmarin, Zsállya, Majoránna, Tzitromfű, Kapor, Fodormentha ’sat. mind egy forma mértékben és módon égettetnek viznek p. o. Vegyük a Levendula vizet, és ebből végy szépen megszárogatva Levendulát, vagy e’nek virágját.- 1 Font.

Tölts reá Mártiusi Hó, vagy esővizet – 2 Font. áztasd egynehány óráig: tedd Lombikba, és gyenge tűznél tsepegtesdle felét, és töltsd üvegekre.

       2. A’ Rózsavizekhez a’ legszebb parlagi, vagy Kerti Rózsa levelekből szedj.  1 Font. Ez lágy Sóval gyengén begyúratik egy fazékba, és 14 napig Pintzében, vagy más száraz, hideghelyen, jól bekötve így áll. Akkor feleresztetvén, igen igen tiszta (mint az eső, Mártiusi hó, és Forrásviz) vizzel, lombikba töltetik, és kiégettetik.

       3. A’ Fekete Cseresznye vizhez a’ Cseresznye megszáraztatik, és minden magostól öszvetöretvén, belőle 1 font: rátöltetik tiszta forrás, vagy eső víz 8 font, és minekutánna 12 óráig így állot, Lombikba tétetik, és kiégettetik.

       4. Az úgy nevezett Magyar Királyné vizét így készitik: Végy négyszer leeresztett égettbort három részt: Rozmarin virágot (a’ Levele szinte úgy jó) két részt: a’ kettőt tedd egy üvegbe, dugdbe szorossan, és tartsd meleg helyen ötven óráig; azután tsepegtesd le Lombikból, mint a’ Rózsavizet, ’s mást szokás. A’ Köszvényesek minden héten 1-szer egy köntinget szoktak belőle bevenni éhgyomorra, és vele minden nap mosdani. Erről a’ Vizról azt irják Erzsébet Királyné, a’ Robert Károly Felesége neve alatt, hogy egy esméretlen Remetétől tanúlta, és úgy megszépült tőle, hogy őtet, noha 72. esztendős vólna, a’ Lengyel Király megkérette, a’mi épen nem igaz a’ Históriákból: de hogy a’ szép Magyar asszonyt szebbé teszi: azt tagadni nem lehet.

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

1 komment Címkék: gazdasszony tanácsai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása