A mályvacserje

2012.08.09. 10:00 - thunbergia

Amikor az első európai utazók eljutottak a mesés Keletre, akkor többek között különleges növényeket is hoztak magukkal, de ezek a növények nem mindig érezték jól magukat a mi éghajlatunkon.

malyvacserje.jpg

Az egyik nagy kedvenc a hibiszkusz volt, amely Ázsia trópusi éghajlatú területein honos. Eredetileg a növényt melegházban vagy szobában tartották, de szerencsére kiderült, hogy a van a nemzetségnek egy faja, amelyik elviseli a kontinentális teleket is: a kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus), más néven törökrózsa.

bokor.jpgEz a 2-3 m magasra növő, igénytelen növény jól nyírható, így sövénynek is kiválóan alkalmas. A fiatal tövek télire még védelmet igényelnek, de később már elviselik a keményebb teleket is. Nyár közepétől egészen szeptemberig nyílnak liláskék, fehér, piros vagy rózsaszínű virágaik.

mályva.JPG

A virágok formája szabályos kehely alakú, lehetnek szimplák vagy teltek, éjszakára becsukódnak. Itt is igaz, hogy az egyszerű, szimpla virágú fajták ellenállóbbak, a nemesített, teltvirágú fajták védettebb helyet igényelnek. Szinte minden talajon jól érzi magát, még a magas talajvíz sem tesz benne nagyobb károkat. Tartós szárazság hatására viszont ledobja virágait.

A nemzetségnek egyetlen faja honos a Kárpát-medencében, a varjúmák (Hibiscus trionum), de erről szívesen lemondanánk, hiszen a szántóföldek gyomnövénye.

varjumak.jpg

A hibiszkusz gyógyhatása

Szinte minden teakeverékben találunk hibiszkuszt. Ehhez a virágot használják fel, mert az tartalmazza az értékes hatóanyagokat. A hibiszkuszban sok a C-vitamin, ezenkívül vérnyomáscsökkentő hatása is van. A kerti mályvacserjéből azonban lehetőleg ne főzzünk teát, mert a nemzetségből csak a szudáni hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) fogyasztható: eredeti élőhelyén teákat, lekvárokat, leveseket, salátákat ízesítenek vele, a leveleit és a magját is fogyasztják.

4 komment Címkék: gyógyhatás hibiszkusz mályvacserje C-vitamin varjúmák

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2012.08.10. 08:21:44

Népies neve vasutasmályva :)

ViktoriaF 2012.08.16. 21:55:37

Nalam a hibiszkusz annyira jol erzi magat, hogy ki sem lehet irtani, mindenhol megtalalom a kertben. Amugy nagyon szep alakja van fanak vagy bokornak onmagaban is jol nez ki. Van egy kerdesem, nem a hibiszkuszrol, hanem selyemmirtuszrol: (Lagerstroemia). Ha valaki ert hozza, megkoszonnem a valaszat: a kertemben olyen kultivar van, ami erzekeny a peneszre, a levelek fekete porral vannak behintve es osszementek, de a viragokon nem latom a fertozes nyomat es a levelek tobbsege is egeszseges. Milyen szerrel permetezhek es milyen gyakran, hogy megelozzem? Valaszukat elore is koszonom.

kapanyél 2012.08.17. 13:55:58

@ViktoriaF: A selyemmirtuszán lévő betegség ellen bármilyen külső élősködő gombák elleni permetszerrel kell védekezni.
A permetezést minél előbb szükséges elvégezni a betegség továbbterjedésének megakadályozására.

Üdvözlettel: Bálint Károly

Vagyok_aki_vagyok 2012.10.01. 20:38:11

".. a varjúmákról szívesen lemondanánk, mert gyom."
Pedig szerintem szép a virágja.
Amikor virágzik, - megmondom őszintén - sajnálom kihúzni, hiszen díszít. És amíg ki nem nyílik, az is érdekesen néz ki. novenyalbum.hu/kepnezo.php?id=7488&mode=2
süti beállítások módosítása