Az egres, ami piszke

2012.08.06. 10:00 - thunbergia

Vagy köszméte. A Ribes uva-crispa eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt honos. 50–150 cm magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak (igen, tüskék; sajnos nem olyanok, mint a málnán, ezek a tüskék akár 1 cm-esek is lehetnek, ami bizony megnehezíti az ápolást és a betakarítást). A levelek szőrösek, kerekdedek vagy szív alakúak, szélességük 2,5–3 cm.

egres.jpg

Az egres nem túl igényes a talajra, kötöttebb talajokon is jól megél. Termesztésében a legnagyobb gondot fagyérzékenysége jelenti, hiszen egy-egy kései fagy akár a teljes termést is tönkreteheti. Ezen csak a termőhely gondos kiválasztásával segíthetünk. Ne essünk abba a hibába, hogy a déli házfal elé ültetjük, mondván, ott jó meleg van, mert ez éppen, hogy sokkal veszélyesebb: itt a házfal védettségében hamarabb hozza virágait, és ilyenkor még nagyobb eséllyel esik a fagy áldozatául.

virag.JPG

Miután a korai fagyokat sikeresen kivédtük, vigyázzunk, mivel a bogyók is érzékenyek, mégpedig a túlzott napsütésre: napos fekvésben megperzselődhetnek. Mindezeket összevetve tehát az egres legjobb helye a kert félárnyékos északi, északnyugati része.

Láthatjuk, hogy az egres kényes, tüskés, ráadásul az érett gyümölcs nem jól tárolható, ezért nagyüzemi módszerekkel nem termesztik, inkább kiskerti növény. Ugyanez igaz az egresből keresztezett bogyósra, a jostára is, mely a feketeribiszke és az egres keresztezésével létrehozott faj. Bár ez a növény nem tüskés, mégis csak kézzel szedhető, mert a gyümölcs héja könnyen megreped. Vagyis ez sem a növénytermesztők álma. Tavaly írtunk róla itt.

Mindennek ellenére érdemes sok egrest fogyasztani: energiatartalma csekély, 100 g-é mindössze 44 kcal (184 kJ). A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 % körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található.

A benne lévő nyomelemek miatt rendkívül értékes: segíti az emésztést, kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is.

Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják.

Szólj hozzá! Címkék: vitaminok fagy egres ásványi anyagok cserje josta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása