Júliusi fűgondozás

2012.07.19. 08:30 - Bálint Károly kertépítő

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg 

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. A kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

Hogyan védekezzünk ellene?

Kétféle permetszerrel érhetünk el jó eredményt. Ezek a felszívódó hatású Bumper vagy a kontakt Dithane. A jobb hatás eléréséért a fűvágás előtt permetezzünk, de csak száraz időben, és legalább 24 órán keresztül ne öntözzünk!  A fűnyírás a következő feladat, majd a szellőztetés. Az elszáradt növényi részeket így tudjuk eltávolítani. A munka végeztével sterilizáljuk a gépet, nehogy akaratlanul tovább terjesszük a fertőzést. A fű felerősítésére ajánlom azonnal oldódó, nagy nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatását. Legjobb, ha mikroelemeket is tartalmaz (pl. Micramid). Végezetül erősen öntözzük be a gyepet minimum 20l/m2 víz kijuttatásával.

A fent leírt műveleteket a nem gombafertőzött pázsitokon is érdemes elvégezni a permetezés kivételével, még akkor is, ha tavasszal hosszúhatású műtrágyát juttattunk ki. Gyepünk meghálálja.

hogyan_levegoztessuk_a_gyepet-00027553-gyepszellőztetés.jpg

A fű gyomosodása elleni védekezés

Az olyan pázsitok, melyeket nem véd árnyék a nap erős sugaraitól, jobban legyengülnek, ezért gyomosodni kezdenek. Főleg a talpas muhar okoz problémát. Elterülő tarackhoz hasonló, de vastagabb levélzetű gaz. Egynyári, tehát télen elpusztul, de nagyon gyorsan felmagzik, ezért, ha megjelenik a fűben, azonnal távolítsuk el mechanikus úton, azaz húzkodjuk ki!  Erős elterjedés esetén vegyszeres gyomirtással tudunk védekezni ellene.

talpas muhar.jpg 

Jó tanács

Akinek nincsen automata öntözőrendszere, a leghatékonyabban úgy locsolhat, ha egy héten legalább két alkalommal minimum 20 l/m2 vizet juttat ki, így áztatva be a pázsitot. A többi napon elegendő 3-5 l/m2. A közhiedelem ellentétben a füvet napközben is öntözhetjük, sőt kimondottan jótékony hatású egy-egy frissítő locsolás.

Bálint Károly

8 komment Címkék: fűnyírás gyomnövény gyepszellőztetés bálint károly kertépítő gyepgondozás fűgondozás gombabetegség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k78 2012.07.19. 14:06:20

Jul19.-en kicsit elkesett a poszt. :) Kerdesem, hogy mi a modja a talpas muhar vegyszeres gyomirtasanak? Leszamitva a totalis gyomirtast...

kapanyél 2012.07.21. 19:17:22

@k78: A talpas muhar ellen speciális egyszikűek elleni gyomirtószer a hatékony.
Üdvözlettel: Bálint Károly

oxox 2012.07.24. 16:40:29

Nalam is hasonlo jelentkezett....nem tudtam, hogy sok, vagy, hogy keves a viz. Kapott egy jo adag mutragyat, es ket het alatt szep haragos zold lett az egesz. Szelloztetessel varok oszig azt hiszem. Gyomok jelentkeztek, de meg kezi gyomlalassal uralom a helyzetet (a voros lohere, vagy mi okoz nemi fejtorest csak)

SpeciGames 2012.10.01. 13:27:15

@kapanyél: Mi az a speciális egyszikűek elleni gyomirtó ami kiirtja a muhart és hol kapható? Mostanában elég sok van nálam is.

kapanyél 2012.10.02. 19:19:24

@SpeciGames: A talpas muhar valóban bosszantó és agresszív gyomnövény. Egynyári, tehát a tél folyamán kipusztul. Nem régóta van ellene vegyszer, de csak nagykereskedelmi forgalmazásban kapható. A beszerzését meg tudom oldani, ha szüksége van rá. A tűző napnak kitett pázsitokban burjánzik el főleg, mert itt gyengül el a legjobban a fű.

Nagymértékben csökkenthető a terjedése, ha megfogadja a következő tanácsaimat:

- A füvet nyáron 5cm-es magasság alá ne vágja!

- Rendszeres tápanyagozással (főleg nitrogén) erősítse a pázsitot!

- Napközbeni öntözéssel pótolja a vízveszteséget!

- Megjelenéskor azonnal távolítsa el, hogy ne tudja a magját szétszórni!

Örülnék, ha majd visszajelezne az eredményről, ill. keressen, ha a vegyszer érdekli.

Üdvözlettel: Bálint Károly

b3za 2013.06.20. 07:23:25

szia,
engem is érdekelne ez a talpas muhar elleni szer.
egy elég gyomos területet ültettem be fűvel.
Előtte, 2 éven át, többször felástam, amint kibújtak a gyomok átkapálógépeztem...
Mostanra elég tisztának tűnt. persze a szomszédban továbbra is hatalmas gaz.
Éppen, hogy csak kibújt a fű de már megjelent benne a talpas muhar is. kb 2 hete vetettem el.
Még most szeretném megfékezni a terjedését.
ehhez kérném a segítséged.
előre is köszönöm!
Üdv.: Balázs
süti beállítások módosítása