Nem véletlen, hogy a rózsát a virágok királynőjének tartják, de legalábbis biztosan előkelő helyen van a LEGek között. Nem is tudom, van-e még egy olyan virág, mely fejlődésének minden szakaszában elbűvölő: amikor megjelennek az első fényes levelek és hamarosan sűrű bokrot alkotnak, aztán a bimbók, melyek már korán megmutatják, milyen színű virág bontakozik majd ki belőlük. A kinyílt rózsafejek szépsége nem szorul különösebb magyarázatra, az illatról nem is beszélve! A hervadó rózsa is nagyonszép tud lenni, a lehullott szirmokat is fel lehet használni. A rózsa szárítva is éke lehet a lakásnak, a vadrózsa csipkebogyói pedig télen is díszítik a kertet.
Nem kell ünnepi alkalom, de még a hétvégét sem kell feltétlenül megvárnunk, főleg, ha kertünkben nyílnak e nemes virágok. Már néhány szál feldobja pl. az étkezések hangulatát, de ilyenkor vasárnap talán több időnk meg kedvünk van komolyabb díszítésre is.
Ilyen környezetben jobban esik minden falat, és nem is bonyolult megcsinálni: csak néhány rózsafejet erősítünk a napernyőre, és máris ünnepi hangulatban telik a reggeli vagy a vacsora.
A terítésnél sem kell visszafogni magunkat.
Ha nem dobtuk ki az eltört karácsonyfadíszek akasztóját, egyszerűen beleragasztunk egy rózsafejet, és kész is a "rózsafüggő". Én már egy ideje az vagyok...
A szirmok sokrétűen felhasználhatók: egyszerűen a terítőre vagy a tálcára szórjuk, így felszolgálhatunk pl. (rózsa)ágyas pezsgőt:)
Saját, tutira vegyszermentes rózsáink szirmaiból főzhetünk rózsavizet, ami persze inkább teának mondható, de akkor is remek. Erős illatú rózsa szirmaiból gyárthatunk jégkockát: nyomkodjuk a szirmokat a jégkockatartóba, töltsük fel vízzel, fagyasszuk le. Koktélokban, bóléban, gyümölcslevekben nagyon jól néz ki. Rózsalekvárt is készíthetünk, az illat abban is megmarad.
Rózsaillatú szép vasárnapot!