Park Life

Volksgarten - Bécs

2012.06.25. 10:05 - Macskamenta

A múlt hétvégén Bécsbe kirándultunk, és nem hagyhattam ki, hogy valamelyik közparkot meg ne nézzem közelebbről. Annál is inkább, mert árnyékban 35 °C volt, és reméltük, hogy zöld lombok alatt egy kicsit hűsölhetünk, némi madárcsicsergés közepette. Mivel a Hofburg környéke le volt zárva, a mellette lévő Volksgartenben (Népkert) kötöttünk ki.

IMG_1876 másolata.JPG

Az első benyomásom az volt, hogy vonalzóval és körzővel készült, és mellőz minden fantáziát. De ahogy jobban körülnéztem, a részletek, a gondozottság, tisztaság és az, hogy idősek és fiatalok (és nem csak turisták) egyaránt jól érzik magukat itt, valahogy megváltoztatta a véleményemet.

IMG_1947 másolata.JPG

IMG_1984 másolata.JPG

IMG_1949 másolata.JPG

Gyönyörű, illatos, sajnos már félig hervadt rózsákat láttam, a nevüket kis táblácska jelezte, és azt is, hogy ki és miért adta a rózsát a parknak. Volt, aki például az esküvője alkalmából ültetett egy tő csodaszép tearózsát. A rózsaligetben végig székek vannak, hogy a virágok alatt is lehessen ücsörögni. Persze a napos oldal most üresen maradt…

IMG_2024.JPG

IMG_2103 másolata.JPG

IMG_2066.JPG

IMG_2010.JPG

IMG_2007 másolata.JPG

Nagyon tetszett az ősöreg platán, hasonló vastagságút az Alcsúti arborétumban láttam. A szökőkutak a kacsák és a kutyák kedvencei voltak, de a gyerekek is megpróbáltak belemászni a vízbe.

IMG_2127 másolata.JPG

IMG_1895 másolata.JPG 

IMG_1999 másolata.JPG

IMG_2070 másolata.JPG

IMG_2002 másolata.JPG

Amúgy a madárcsicsergés elmaradt, mivel a madarak nem tudták túlharsogni a park mellett elhaladó Regenbogen Parade-n üvöltő tuc-tuc zenét. A tiszteletükre az utcatakarító gépeket is szivárványos díszbe öltöztették, és a felvonulók (valamint az őket bámuló turisták) után maradt szemetet azonnal összeszedték. Mert rend a lelke mindennek...

IMG_1991 másolata.JPG

 IMG_1822 másolata.JPG

Az útikönyvben (Útitárs, Ausztria) ezt találtam a Volksgartenről:

„… 1820-ban jött létre, amikor Napóleon lerombolta a városfalakat. A francia tájkertek stílusában kialakított park csodálatos rózsaágyásaival rövidesen népszerű pihenőhellyé vált a jobb társaság számára.

IMG_1954 másolata.JPG

IMG_1899 másolata.JPG

A pihenésre és társalgásra Peter Nobile két klasszicista stílusú építménye, a Theseus-tempel és a Cortisches Kaffeehaus szolgált… Joseph Möller 1921-ben alkotott atlétaszobra áll a Theseus-tempel előtt. A Népkert dísze még az író Franz Grillparzer emlékműve és az Erzsébet királyné emlékére emelt szökőkút.”

IMG_2042 másolata.JPG

IMG_2027 másolata.JPGAz kimaradt, hogy a Volksgarten egy kissé unalmas, de szerethető hely…

21 komment Címkék: rózsakert volksgarten

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magazineaddict 2012.06.25. 16:12:40

hja...az utolsó mondatban érezni kell mindenkinek egy kis íróniát ugyebár....
közhelyes tudom de az összehasonlítás a a pesti népligettel lehetetlen.....más népek mind a két helyen,sajnos vgy nem sajnos .egy a jó ebben : mindenki szeretheti a magáét ,és bécs nincs is olyan messze légvonalban...
a képek klasszak...

B. Bíró 2012.06.25. 16:37:29

Ez ugye nem népLIGET, hanem, mint a neve is mutatja: kert. Rózsalugasos kertecske.
Nem a te hibád, a könyv írt rosszat, itt nem várfal volt, hanem sáncok, a várfalakat egy kicsivel később rombolták le, majd Ferenc Jóska lesz az.
Csodálkozom, hogy az Erzsébet emlékmű kimaradt a képek közül, az azért nem rossz. www.bmwfj.gv.at/Tourismus/interessante_Objekte/Seiten/KaiserinElisabeth%28Sisi%29Denkmal-VolksgartenWien.aspx

Macskamenta 2012.06.25. 16:58:28

@magazineaddict: Lehet, hogy nem hangsúlyoztam eléggé, de nekem tetszett a park :) És tényleg nincs is olyan messze, érdemes megnézni.

Macskamenta 2012.06.25. 17:03:42

@B. Bíró: Nem liget, persze hanem egy szépen gondozott park. Köszi a helyesbítést, de az útikönyv tényleg ezt írta. Az emlékművet pedig tényleg nem láttam, majd legközelebb, amikor megyek Bécsbe, megnézem. A link alapján kár volt kihagynom...

ReggieHammond 2012.06.25. 18:45:31

Azért a Stadtpark ami nincs innét túl messze - a ring túlsó oldala - barátibb :)

átlátó 2012.06.25. 18:48:32

Mindig elröhögöm magam amikor azt olvasom, hogy valamilyen allami loize kiir szinten valamilyen tanulmanytervet... neha többszazmilliokert, de most erre spongyat raja... a röhej oka, hogy csak el kell menni mas tapasztalati uton kialakult orszagokba es fenykepezni... ettöl meg Becsben is sok a hülye, de praktikusabbak...es az egesz varosban sok a gondozott park, mondhatom, hogy konkretan mindenhol.

ReggieHammond 2012.06.25. 18:58:33

@átlátó: És még abban a gazdasági "katasztrófa" Spanyolországban is... Madrid, a "sivatag közepén" és annyi és olyan gondozott parkjuk van amiről mi csak álmodozhatunk...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.25. 20:05:28

már elnézést, de mitől unalmas? vagy inkább mit kellene egy parknak még tudnia, ami arra való, hogy találkozz, ücsörögj, bámészkodj, sétálgass, gyönyörködj?
rengeteg látványosság és érdekesség van egy kilométeren belül, építészet, múzeumok, shopping, második világháborús légvédelmi toronyban működő "állatkert" (melynek a tetejéről parádésan be lehet látni bécset), mozi, utcazenész minden második sarkon, kávézó/cukrászda, satöbbi. tessék felfedezni a várost.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.25. 20:07:11

@ReggieHammond: ahol egy kicsit is igényes emberek élnek, ott ez így van. amúgy pesten a károlyi park például nagyon rendben van, és szerencsére nincs tömeg.

innovation 2012.06.25. 21:14:18

Unalmas? Atyaég! Egy parknak pont ez a funkciója, amit a Volksgarten is nyújt. Igényes pihenés igényes embereknek. Itt meg csak a dzsuva és a csövesek vannak, kitaposott fűvel, széthugyozott fákkal, szeméttel, stb.
Zseniális nem csak a Garten, hanem az egész Bécs.

2012.06.25. 21:46:15

@innovation: Egyetértek, bár nem leszünk népszerűek. De már le se szarom, mit mondanak.

ninimimi 2012.06.25. 22:37:47

"...más népek..."

"...ahol egy kicsit is igényes emberek élnek, ott ez így van..."

A második, sőt, ahogyan látom, már a harmadik hasonló hozzászólást nem hagyhatom reflexió nélkül!

Nem a népen, nem az "igényességen" múlik, milyen a város, milyenek a parkjai. Ha a rendszerváltás előtti évtizedekben a magunk urai lehettünk volna mi is, ahogyan a nálunk szerencsésebb Bécs népe, akkor - szinte fájó belegondolni, mennyivel - másként nézne ki a Népliget, a Városliget és még sok minden más is Budapesten.

Elég csak belegondolni, milyen környezetet, városokat, parkokat hozott létre az egykori NSZK, valamint az néhai NDK! Ugyanaz a nép, "csak" az egyik demokrácia, a másik meg - jellegéből fakadóan örökké pénzhiányban szenvedő - diktatúra volt.

Azonban aki nem akar a múltba révedni, az ugyanilyen patika tisztaságú rendszerhasonlításra használhatja a mai Dél-Korea és a - sajnos - mai Észak-Korea példáját! Igaz, ahhoz egy kicsit messze kell utazni! Hála az égnek...!

Egyébként a poszt a képekkel együtt nagyon színvonalas, telitalálat. Mint olyan, aki pár éve szintén jártam ott, tökéletesen egyetértek a megállapításokkal, csak talán nem tudtam volna ennyire találóan megfogalmazni a lényeget. Zenés rendezvény akkor is volt a közelben, de az én látogatásomkor szerencsére nem zavarta a madarakat.

Továbbá sokkal több hasonló, szemléletet fejlesztő, nyugati példákat bemutató írásra lenne szükség a hazai médiában! Mert valljuk meg, a rendszerváltás óta is eltelt már egy-két évtized! A Károlyi kert már gyönyörű, jöhetnének a "nagyobb falatok" is...! Most már, hála Istennek tényleg számít, mennyire "dörömböl" a köz igénye.

ninimimi 2012.06.25. 22:41:47

@ninimimi:
az néhai NDK
=
a néhai NDK

Macskamenta 2012.06.26. 09:07:49

Bécs egyáltalán nem unalmas, sőt! De ez a park egy kicsit sablonos, de igényes, tiszta és kultúrált, kellemes hely. A környékbeli parkokat is szívesen felderíteném, remélem, lesz még rá alkalmam.
Egyébként Bécs és Budapest hasonló, de van egy hatalmas különbség: Bécs működik. Fura volt látni, hogy milyen lehetne a fővárosunk...

innovation 2012.06.26. 23:21:57

@...elmúlik...: Nem népszerű akarok én lenni, hanem tiszta, nyugodt és élhető városban élni, mint akár Bécs. És felőlem a parkok lehetnek dögunalmasak is. :/

innovation 2012.06.26. 23:23:43

@Macskamenta: "Egyébként Bécs és Budapest hasonló, de van egy hatalmas különbség: Bécs működik. Fura volt látni, hogy milyen lehetne a fővárosunk..."
Aaaaaaaaz egész XX. sz. vége, XXI. sz. elejének itt a kulcsmondatai. Az működik, ez nem. És ez igaz az emberekre, a városokra, államra, politikára, gazdaságra, mindenre, mindenre. Ezeknek pedig az emberkből, belülről kell, hogy fakadjon, egyébként a fene megette (mint ahogyan meg is eszi) az egészet!

innovation 2012.06.26. 23:25:22

@ninimimi: Ne is haragudj, de az első és az utolsó mondatod üti egymást...

ninimimi 2012.06.26. 23:59:33

@innovation: Szerintem azért nem üti, mert a dolgok nem fekete-fehérek. Természetesen a rendszerváltás előtt is születtek nagy dolgok, csak éppen egyéni áldozatvállalás, szinte rendkívüli odaadás és kivételes szerencse kellett a megvalósulásukhoz.

A Jeli Arborétum is erre példa, amelyről éppen itt - a blog gazdáinak hála -, két részben írhattam.

Tehát kivételek voltak, vannak pro- és kontra: arányok kérdése minden.
Az utóbbi két - demokratikus - évtizedünkben már sokkal inkább a közvélemény nyomása, igénye határozza meg, milyen legyen a környezetünk. Az is természetes, hogy a növények növekedésének időigényessége miatt talán éppen a parkok, arborétumok fogják legtovább mutatni a 4 évtizednyi foghíjat.
Aztán igaz az is, hogy természetesen a szemléletünkön is nyomot hagyott az a 4 évtized, de a fő ok nem az állítólagos igénytelenségünk -, főleg nem úgy, hogy az valami eredendő jellemzője lenne az itt élőknek. Ezért írtam, milyen nagy szükség lenne sok ilyen tudósításra.

innovation 2012.06.29. 07:37:34

@ninimimi: Akkor mégis csak egyetértünk!

Timicha 2012.07.01. 15:53:15

@ninimimi: "Nem a népen, nem az "igényességen" múlik, milyen a város, milyenek a parkjai."
Ó, de igen! Méghozzá nagyon is. Minden ott kezdődik el, hogy az egyes emberkék hogy állnak hozzá bizonyos dolgokhoz.

"Ha a rendszerváltás előtti évtizedekben a magunk urai lehettünk volna mi is, ahogyan a nálunk szerencsésebb Bécs népe,"
Nem hiszem, hogy szerencse kérdése...!
süti beállítások módosítása