Barátságos edénykertek a balkonon

2012.06.05. 10:15 - kapanyél

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy ne csak a lakáson belül, hanem azon kívül is minél több zölddel vegyék körbe magukat. Szerencsére az egynyári és évelő virágok választéka évről évre bővül, így van miből mazsolázni. Az más kérdés, hogy ezek közül aztán mi érzi jól magát nálunk. Kevés az őshonos növény, így sokszor nehéz eltalálni, jó helye lesz-e erkélyünkön, teraszunkon a kiszemelt szépségnek. Ennek ellenére érdemes kísérletezni.

 

HOL? Az első szempont nyilván a hely, ahova a növényeket szánjuk. Falon az örökzöldek és a pozsgások érzik igazán jól magukat. Az ablakpárkánynál a hőhatás miatt figyelembe kell vennünk, hogy mögötte üveg van, meg azt is, hogy pl. utcafronton a kitett cserép ne potyogjon a járókelők fejére.

A terasznál arra kell figyelnünk, hogy többnyire pihenőhely, ahol gyerek, kutya, macska is szívesen múlatja az időt, így nem mindegy, mennyire stabilan állnak a - természetesen nem mérgező - növények.

MIBEN? A következő mérlegelendő szempont: mibe ültessük a növényeket. A fából készült láda, vályú, dézsa mind megfelel a célnak. Ezekben nincs pangó víz, mert természetes úton elszivárog. Viszont nem olcsó mulatság, karban kell tartani, újra és újra átfesteni, ráadásul a téli tárolásuk is elég babrás lehet.
Az égetett cserép is nagyon mutatós, ezen azonban a vízkő kicsapódik. Ezt úgy kerülhetjük el, ha 10-15 szem zeovitot (akvarisztikai boltokban árulják) teszünk a cserépbe, mely megköti a vízkövet.
A kőedény is praktikus lehet, mert súlya miatt a szél nem kapja fel, viszont drága, és beültetve szinte mozdíthatatlan.

Egyébként meg bármibe ültethetünk, ha biztosítani tudjuk a megfelelő vízelvezetést, mert a pangó vizet egyik növény se nagyon kedveli. Kiszolgált teáskanna, régi falikút, vödör, gumicsizma vagy csigaház.

MAG vs. PALÁNTA
Sokszor előkerül ez a kérdés is. A mag ugyan olcsó, de nem biztos, hogy kikel, mert pl. nem jól tárolták. Ráadásul balkonon, teraszon nem is tudjuk elhelyezni a rengeteg magoncot, kidobni meg fáj. A palánta gyorsan nő, biztosabban megmarad, hamarabb ad sikerélményt, ha gyorsan átültetjük tápanyagban gazdag földbe.
Az általános virágföldet feljavíthatjuk tőzeggel (bár a drágábbakban már eleve benne van), vagy kókuszhánccsal, melyet vízbe rakva sárszerű anyagot kapunk. Ezt kell 1/6 arányban a földhöz keverni.

MIT? A szokásos begónia, balkon aranya (Bidens), fukszia, lobélia, muskátli, petúnia, bársonyvirág mellett bátran próbálkozhatunk gyümölcsökkel: alma, körte, cseresznye, szilva, bogyósokkal (pl. korai szamóca), gyógy-és fűszernövényekkel és zöldségekkel is.

Már virágzik a gangpadlizsán

Lehetőleg a hasonló igényűeket ültessük egy edénybe, akkor nagy baj nem lehet. A gyógy- és fűszernövények alapvetően gyomok, ennek megfelelően nagyon terjeszkednek. Közös ültetésnél megpróbálják egymást elnyomni, ezért jobb, ha külön cserepekbe kerülnek.
A zöldségek nagy hő-és fényigényűek, a paprika és a paradicsom pedig a sok földet is szereti. Ha mindezt megkapják, kis balkonon is komoly zöldségeskertünk lehet.

Mindezek után már csak az öntözésről és a táplálásról kell gondoskodnunk. Az előbbi akkor gond, ha pl. elutazunk, és nincs megbízható szomszéd (az enyém pl. mindig annyira retteg, hogy valamit rosszul csinál, hogy az rendszerint be is következik). Ilyenkor jó segítség lehet a redőnygurtni, melynek egyik végét egy magasabban álló, vízzel töltött edénybe, másikat a földbe dugjuk. Hagyományos infúzióval is megoldhatjuk a csepegtető öntözést, de készen is kaphatunk ilyen berendezéseket.

A táplálásnál a szerves anyagok a legideálisabbak (komposzt, tőzeg, istállótrágya), de irányított lebomlású műtrágyával (legjobb az oldat) is próbálkozhat, aki nem ódzkodik tőle.

Ha már növényeink jól érzik magukat a balkonon, teraszon, előbb-utóbb a kártevők is rájönnek, milyen jó hely ez. Természetesen a megelőzés a legjobb, de ha már megjelentek a betolakodók, minél gyorsabban akcióba kell lépni. A káliszappanos oldat és a csalánlé általános rovarölő, takácsatka ellen a Nissuron hatásos, ám kíméletes gyilokszer, pajzstetű ellen pedig valamilyen olajos, krémes kence. Nagyon jó szolgálatot tesz a kókuszolaj (a főző is jó, nem kell a család hölgytagjainak drága kozmetikumait feláldozni).

Mindenkit arra buzdítunk tehát, ültessen, kísérletezzen, küzdjön, előbb-utóbb meglesz az eredmény! Persze gangokon, folyosókon ne feledkezzünk meg a 110 cm szabadon hagyott helyről, hogy a tűzoltók elférjenek.

A poszt Czauner Péter nemrég megtartott azonos című előadása alapján íródott.

28 komment Címkék: kártevők gyógynövények egynyári virágok fűszernövények takácsatka balkonnövény czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecneB 2012.06.05. 11:15:56

A harmadikon, ablakpárkányon két tölgyfacsemetét és egy ládában zsályát bazsalikomot és rozmaringot. Volt harcom levéltetűvel és molytetűvel, most nyerésre állok. Hamarosan jön egy újabb láda metélőpetrezselyemmel, majorannával és kakukkfűvel, illetve egy tő sárga paradicsom. Mondjuk ez utóbbit nem tudom még, hogy fogom korában tartani :)

ekat 2012.06.05. 12:04:55

Harmadikon: erkélyládákban borostyán, rozmaring, snidling, turbolya, zsálya, kakukkfű, ismeretlen sárgán virágzó egynyári virág, fehér levendula. (Most kezd virágzani.) A párkányon egy-egy sárga és piros balkonparadicsom, már hetek óta mindennap szüret. Továbbá varjúháj, tárkony és 3 olyan mosogatókefe kinézetű virág. :-)A földön egy leander. Az erkély amúgy 2,4x0,8m....

agostonl 2012.06.05. 12:32:02

Negyediken: lilaburgonya hordóban (savanyúkáposztás-hordó), zsálya, kakukkfű, bazsalikom, fodros-petrezselyem, chili-paprika, pirospaprika.
Emellett két rózsa, egy muskátli és egy körömvirág.

Lángharcos 2012.06.05. 12:57:37

Másodikon: Két különböző fűzfacsemete, rengeteg kövirózsa, nőszirom, valami kőris származék magonc, ami odatelepült.. kakukkfüvet szeretnék, de nem marad meg.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.06.05. 13:15:45

Mit ajánlotok arra az erkélyre ahol én és egy hamutartó éppen elfér :) Csak a láda a megoldás, amit felakasztok a korlátra, máshogy nem fér el semmi.

Régebben volt muskátli ládában, de sose volt szép, ősszel kidobtam. Folyamatos napsütés du 4-ig, mert déli fekvésű.

bp123456 2012.06.05. 13:45:54

110cm....
Nem értem ezt a hirtelen virágellenességet. Bezzeg a panelházi folyosórácsokról, ami valóban zárja a menekülési utat, nem sokat hallani, hogy szerelnék lefelé...
Évek (>10) óta virágos a körfolyosónk, soha, senkinek nem fájt, sőt az egész ház dícsérte, örült neki, mert szebb a ház. Most nem tudom, hova tegyek 30-40 (vagy belegondolva inkább 50 is megvan az) cserepet és ládát, ami a korlát és a fal mellett van - a ládákat esetleg kifelé kilógathatnám, de a tartók is horribilis áron vannak sajnos, illetve fent már tele van a korlát, oda nem is fér...
A körfolyosót nem tudom, le kell-e majd bontani a házban. Ugyanis akárhogy is mérem, az csak 100cm széles.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.05. 14:03:22

@Hurrá Torpedó: Nálam sem bírta a muskátli a déli fekvést. Ami bejött: lobélia, begónia, mézvirág, záporvirág, petúnia - a legegyszerűbbek:)

kapanyél 2012.06.05. 14:07:33

@bp123456: Valószínűleg nem a virágokkal van bajuk, sokkal inkább az általad is említett panelházak raktárnak használt, lezárt folyosóival. Egyébként állítólag előre bejelentik az ellenőrzést, kivéve, ha egy jóakaró szomszéd felnyom. Úgyhogy még ne pakold el a ládákat, inkább kezdjetek gyűjteni a körfolyosó kiszélesítésére:)

Koky_ 2012.06.05. 14:16:04

@Hurrá Torpedó: Esetleg szamócát, ha szeretitek. Fel lehet akasztani a cserepet, és lefelé lógva terméseket fog hozni :)

ekat 2012.06.05. 14:27:40

@Hurrá Torpedó: Nálam is körbesüt mindent a nap reggeltől délutánig, azért van idén levendula a délnyugati oldalon. A délkeletin a borostyán már évek óta bírja. Persze mindent naponta locsolni kell. :-(

ekat 2012.06.05. 14:29:47

A (szűk) folyosón virágok kérdéshez: részemről szívből utálom őket kerülgetni, volt már látogató, aki orra is esett bennük. Nem arról van szó, hogy szépek-e, a folyosó nem dekorációs célt szolgál, hanem a közlekedést...

hegyilany 2012.06.05. 14:32:12

@bp123456: Ehh, nálunk dettó ugyanez. A körfolyosó kevesebb, mint 100 cm széles. Addig oké, hogy a virágládáimat kifelé lógatom az korlátról, de mi lesz a korlátra felfutó gyönyörű lonc cserepével...? :( Állítólag lehet engedélyt kérni és kapni egy-egy cserép virágra a 110 cm-t mellőzve is.
Én amúgy azt hallottam, nem jelentik be előre az ellenőrzést, sőt, figyelmeztetés sincs, ahnem egyből büntetnek. :( Mit hallottatok erről?

hegyilany 2012.06.05. 14:33:12

@ekat: Mi a körfolyosó végén vagyunk, senki nem jár arra, csak mi. A látványt viszonyt az egész ház élvezi és mindig dícsérik, hogy milyen szép...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.05. 15:34:09

Tizedik emelet, nyugati fekves, panel loggia.

Mivel massziv a korlat, ezert kivulre es belulre is raktam balkonladat. Eleg huzos aruk volt, mert csak a tartokonzol volt 1000/db es kellett vennem 10ladanyira valot+ladak, etcetc

Viszont egyszeri beruhazas, meg ha iden nyaron eladas utan koltozni tervezunk :)

Most tele az erkely paradicsommal, illetve probakeppen borsot is ultettem (kisnovesu, balkonparadicsomot ha jol emlekszem).

A borsot elvileg friss fogyasztasu salatanak - egy musorban lattam, hogy balkonladat teleultetett fagyasztott borsoval, majd a rengeteg friss hajtasbol mindig tudott egy-egy salatanak valot szuretelni - de nem volt szivem leszedni oket, igy hagytam fejlodni. Most mar 2 borsohuvely is van, amikben naprol napra nagyobbak a golyocskak.

Ezenkivul van izehagyma, hirtelen nem ugrik be a neve, de ilyen kis zold szalai vannak, abbol 3 ladanyit.

Napi 15liter viz siman elmegy a locsolasra... :)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.05. 15:37:53

Megvalami: a paradicsomokat sajat magam neveltem magrol, annyi lett, hogy nem gyoztem adni belole. Igy is nagyjabol 50to nevelodik a "kertben".

Ezeket direktben foldbe ultettem, se meleghaz, se eloneveles, se semmi. A trukk az volt, hogy IKEAban vettem egy attetszo szemetest (akcios, 300 forint, kb 50literes lehet), 3/4ig raktam friss folddel, utana vetettem a magokat. Napra helyezve meleghazkent mukodott a dolog. Se nyulas, se fekves nem ritkitotta a populaciot, gyonyoru eros magoncok lettek. Igy egy csomagbol szerintem az osszes mag kikelt :)

magyar bucó 2012.06.05. 15:51:24

@gergo: "egy musorban lattam, hogy balkonladat teleultetett fagyasztott borsoval, majd a rengeteg friss hajtasbol mindig tudott egy-egy salatanak valot szuretelni"

Finoman szólva valószínűtlen. A fagyasztott zöldborsó több ok miatt sem csíraképes.

Zerlina 2012.06.05. 17:06:47

Bár sok világos az erkély, közvetlen napfény sosem éri, így a zöldség-gyümölcs kizárva. A tulipánok közül konkrétan egy sem hozott virágot, a jázminok viszont nagyon élvezték a helyet.
Most van árvácskám, úgy tűnik, jól érzi magát, meg kaptam két petúniát, bár nekik nem jósolok nagy jövőt. A klasszikus egynyáriak (büdöske, vasfű) nem hiszem, hogy bírnák a napfény nélküli létet, mit ültessek még?
Tippek?

Zerlina 2012.06.05. 17:07:26

Ja, decemberben költöztem, azért ilyen kevés még, eddig kertem volt..

kapanyél 2012.06.05. 17:21:04

@Zerlina: A félárnyékot bírja a törpe nebáncsvirág (pistike), a virágcsalán (inkább levéldísznövény, de sokféle színben kapható), a begónia meg az oroszlánszáj (tátika)is.

szépjuhászné 2012.06.05. 20:45:47

@Zerlina: Hortenziákat! Nagyobb edényben is elélnek és fagytűrők. Az alacsonyabb árnyékliliomok is jók lehetnek cserépben.

szépjuhászné 2012.06.06. 10:29:40

Szívesen! A gumós begónia is szereti a félárnyékot, abból van csüngővirágú is, nagyon jól mutat ámpolnában.

Ma'at 2012.06.06. 10:56:16

második
északkeleti erkély: egy cserép paradicsom, egy láda borsmustárlevél, öt tő cukkini, egy tő rozmaring, két orchidea, két meghatározhatatlan jellegű szobanövény, bementve a lépcsőházból a tűzvédelmi ellenőrzések miatt, egy minirózsa, és kb 10-15 elvetett citrommag, amik basznak kikelni, pedig korfuról lopták egyenesen nekem.
lakás:
6-7 meghatározhatatlan jellegű szobanövény, sose tudtam a nevüket megjegyezni.
tiszta dzsungel a kecó.

fülemüle 2012.06.07. 09:19:52

Harmadikon lakunk, déli, kb. 1,5 m2-es erkély:
petúnia, balkon aranya, muskátli, tátika, 4 tő paradicsom, bazsalikom, menta, petrezselyem, snidling, rozmaring, kakukkfű, padlizsán, 6 tő eper és két féle nem-tudom-mi-a-neve-virág. Van még futóbab és egy bokor borsó is. Ezt a gyerekek ültették az oviban, majd, amikor a fél méteres futóbabbal már nem tudtak mit kezdeni, haza adták a szülőknek :)
Plusz a kint nyaraló hibiszkusz és pozsgások.

Igazából kísérleti év ez. Általában kicsit egységesebb képe van az erkélynek, de nemrég költöztünk ide és most próbálgatom, hogy mi szeret itt.

Déli fekvésű erkélyre sárga virágra van valamelyikőtöknek ötlete? A balkon aranyát próbálgatom, de örülnék más ötletnek is.

kapanyél 2012.06.07. 20:29:29

@fülemüle: Sárga záporvirág, napvirág, porcsinrózsa (=kukacvirág) esetleg napraforgó:)

ekat 2012.06.08. 09:37:06

@fülemüle: Én is azt keresek, meleget bíró sárga virágot, tavaly még a Balkon aranyának is sok volt a részben reggeltől késő délutánig tartó napsütés, ami az erkélyemen van. :-(
Most van egy szép burjánzó az OBI-ban 'egynyári növény'-nek árult, de már kezdenek sárgulni a levelei... a sárga leander bírja, és remélem a (fehér) levendula is fogja.
süti beállítások módosítása