Régi népélet naptára

2012.05.28. 09:15 - pitypalang

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 28. (Pünkösd): A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik.

Európában, így Magyarországon is pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, ezért fontos szerepet kapnak a virágok: a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza. A házakra, kerítésekre ilyenkor leginkább ez utóbbi ágait tűzték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, ill. megjelöljék a lányos házakat. Sok helyen ilyenkor is állítanak májusfát. 

A pünkösdi királyválasztás is fontos esemény volt. A lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott. Ez idő alatt minden lakodalomba, ünnepélyre meghívták, a kocsmában ingyen ihatott, lovát, jószágát társai őrizték, apró vétségekért nem büntették meg.

Sokfelé pünkösdhöz fűződik a pásztorok megajándékozása is.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó kendertermés lesz.

3 komment Címkék: május pünkösd régi népélet naptára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2012.05.28. 11:18:54

Az oké hogy a kocsmában ingyen ihatott, de ki fizette a számlát? A kocsmáros egyedül nyelte be a veszteséget vagy a közösség összedobta?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.05.28. 12:05:46

Boldog ZombiJézus és SzentSzellentés kiáramlási napot kívánok minden egyes SátánIsten rajongónak. Karakutty adja, hogy kigyógyuljatok ebből a torz divatból. Punktum.

vilagnezet.blog.hu/2012/05/27/happy_zombie_jesus_day

pitypalang 2012.05.28. 12:58:09

@Tapmancs: A közösség dobta össze:)
süti beállítások módosítása