A tulipán esete az ételfestékkel

2012.05.08. 08:30 - Macskamenta

Valamelyik Pettson és Findusz mesekönyvben olvastunk egy kísérletről, amelyben tulipán szirmait lehet ételfestékkel megszínezni. Természetesen a gyerekek azonnal ki is akarták próbálni, hogy tényleg működik-e. Naná, hogy februárban!

Csak pár hónapot kellet várnunk, amíg a fehér tulipánok kinyíltak a kertben, és persze az elsőt bele is állítottuk egy pohárba, amit zöld ételfestékkel töltöttünk meg. Csupán egy-két óra kellett hozzá, hogy látszani kezdjenek az „erek” a tulipán szirmain.

Egy nappal később egészen futurisztikus lett szegény virág, élénkzöld vonalak cirmozták a szirmokat.

Hallottam róla, hogy sokan tesznek ezt-azt a vágott virág vizébe, hogy a csokor sokáig friss maradjon. Én csak a vizet szoktam cserélni a vázában, és néha vágok egy kicsit a virág szárából, de vannak trükkösebb megoldások is. Ezekből néhány a teljesség igénye nélkül:

- hipót kell önteni a vízbe (nem büdös ez egy kicsit?)
- sört kell önteni a vízbe (érdekes, a csigák is ezt kedvelik…)
- cukrot tegyünk a vízbe (dália, frézia, nárcisz, orgona, szegfű, tulipán szereti)
- sót tegyünk a vízbe (gerbera, kardvirág, margaréta, őszirózsa szereti)
- aszpirint tegyünk a vízbe (nahát…)
- rézérmét tegyünk a vízbe (egyre cifrább…)
- a rózsa szárát ferdén vágjuk, a szegfűét egyenesen, a tulipán szárát szúrjuk át tűvel, az orgonáét pedig kalapáccsal ütögessük laposra (trancsírozás magas fokon)
- a vízbe érő leveleket le kell vágni, hogy ne rothadjanak (ezt értem)
- cukrot, ecetet és citromlevet tegyünk a vízbe (ecet és citromlé együtt?)
- jégkockát tegyünk az írisz vizébe (egy tarkább csokornál már egy jó erős koktélt keverhetünk…)
- ne cseréljük a vizet a tulipán alatt
- tegyük néhány órára cukros vízbe a kálát és az amarilliszt, majd dugaszoljuk be a szárukat vattával (hmmm…)
- a gerberát széles aljú vázába, kevés langyos vízbe állítsuk (tartalomhoz a forma…)

…valamint holdtöltekor köpjünk háromszor kelet felé.

Persze a legtöbb dolognak van valóságalapja, csak kissé viccesen hangzik. A friss vágási felület gondoskodik arról, hogy a növény több vizet vehessen fel. Ügyeljünk rá, hogy ne kerüljenek légbuborékok a kapillárisokba (pl. vágjuk víz alá tartva a szárat). Ha a vízhez cukrot vagy sört adunk, gondoskodunk némi tápanyagról, citromlével, ecettel vagy aszpirinnel a savas kémhatást biztosítjuk, a hipó és a réz a baktériumok és a gombák szaporodását akadályozza. Ha hűvös, félárnyékos, huzatmentes helyre állítjuk a csokrot, kevesebb vizet párologtatnak a növények.

Érdemes néhány praktikát kipróbálni, és meg is oszthatnátok velünk a nálatok bevált recepteket.

Források: ez, ez és ez

8 komment Címkék: tulipan etelfestek vagott virag tartosítas

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanon 2012.05.08. 11:51:26

Én egyet tudok biztosan, minél szűkebb szájú a váza, annál tovább marad friss a csokor. Lehetőleg úgy kelljen belepasszírozni. Valószínűleg az a titka, hogy a lehető kevesebb levegővel érintkezzen a víz. Én ezt egy mezei pipacscsokorral próbáltam ki, egy vékony vázával. Majdnem egy hétig díszítette a lakást, pedig a pipacs köztudottan egy nap alatt elhervad.
Hozzá kell tennem, hogy aránylag hűvös a szoba, és nem érte közvetlen napfény sem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.05.08. 17:55:27

király a zöld tuli!
tuli, gerbera, margaréta szereti a hipót. én szoktam bele kicsit löttyinteni. max egy evőkanálnyi/kupaknyi lehet, olyat ami van itthon (általában citromillatú, flóra..., vagy dom..., a szürke halálfejest nem próbáltam). mivel a csokrot nem szoktam kettészedni kontrollcsoport sosincs, de azért ha friss a virág, akkor 5-6 napig oké a csokor.
nem szoktunk vizet cserélni, de tulinál nem ártana, mert annak valami iszonyatos büdös lesz a vize, és nyálkás 1-2 nap után már (hipó használata esetén pl nem annyira lesz büdös)
a puhább szárúakat meg szoktam törni a legvégén: vagy 1-2 centivel feljebb megtöröm, de nem vágom vagy tépem le, vagypedig összenyomom a szárvéget (=trancsírozás). keményszárúakat nem baszkuráljuk, szal a kalapácsos téma nem játszik.

tulpen1 2012.05.08. 19:30:53

Úúúúúú:( Szakmabeli vagyok,virágokkal foglalkozom. Szomorú,hogy még mindig ennyi tévinformáció kering a szájhagyomány útján.
Az első és a legfontosabb: Minden nap a viz cseréje és a váza elmosása.A virágot minden nap visszvágni(lehetőleg ferdén,éles késsel,hogy metszlap sérülésmentes legyen) A visszavágott virág a lehető legkevesebb ideig maradjon a levegőn,hogy ne száradjon be a vágás felülete.
Igen,vannak virágok,melyre spec. igények vonatkoznak.pl:
calla egyenesen vág,kevés víz,jácint kicsi víz,tulipán szintén,hogy ne nyúljon fel. Bouvardia,orgona kézmeleg viz,és igen! Az orgonát fel kell kalapálni,vagy hosszanti sávban bevágni,hogy a fás szár könnyebben szállítsa fel a vizet. Jobb virágboltokban jár a csokor mellé vágottvirág tartosító só(nevét nem írom ,mert reklám) Más helyeken lehet venni. Keressétek ezt,és kérlek a sok blődséget felejtsétek el.Utolsó tanács: mindenki kérdezze kedvenc hozzáértő virágkötőjét,hogy hogy tartsa csokrát.;)

tulpen1 2012.05.08. 19:31:38

és nagyon jó lett a festett tulipán,érdekes,gondolom a gyerekek izgultak...:)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.05.08. 20:04:38

"a sok blődséget felejtsétek el", "mindenki kérdezze kedvenc hozzáértő virágkötőjét"
a cikkben említett okosságok némelyikét ugyanúgy hallom virágboltosoktól. most honnan tudom ránézésre egy virágboltosról hogy hülye e vagy sem? egyik praktika sincs bizonyítva angol tudósok által, így mindenki azt mond amit akar, nem mondhatod rá hogy hülyeség nem ér semmit. otthon kipróbálod, aztán ha egy hasonló csokor 2 nappal tovább tart ki a vázában, akkor azt mondod hogy igen ez a trükk jó (az hogy az a csokor frissebb virágból volt, és nem 3 napos hűtősből azt meg úgyse tudod, mert a virágos mindig azt mondja hogy ma reggel hozták - olyan ez mint a hentesnél a hús)

tulpen1 2012.05.08. 21:32:54

@Hurrá Torpedó:
Sajnálom a negativ tapasztalatokat.Igen a szakma túl híg. Egy friss virág élettartam 7-15 nap.
Üdv,
Tulpen

zsuzsanon 2012.05.09. 00:11:24

@tulpen1: Az orgonánál kevés a feltörés, az orgonaszárakat meg kell hámozni. A virág saját magát mérgezi meg különben.
süti beállítások módosítása