Árnyékkedvelő szépség

2012.04.19. 09:00 - Czauner Péter

Kicsit temetőhangulatú, de mégiscsak igen formás bokrocska a hortenzia. Gömb alakú kékes, lilás virágaival szerényen húzódik meg az árnyas kertekben. A hűvös szépség azonban csak látszólag szerény, mert igényei rendkívül nagyok.

Akinek van hortenziája, mostanában kell ébresztgetnie. A legjobb, ha a fagyos napok elmúltával metszéssel kezdünk. Ilyenkor kell az előző évi, elszáradt virágszárakat visszametszeni, ez az az alkalom, amikor az ágas-bogas hajtásoktól is meg lehet a cserjét szabadítani. A többéves hortenziát egyszer-egyszer érdemes kétarasznyi magasságban visszavágni.

A hortenzia Európában igazán az egyenletesen csapadékos, hűvöskés Bretagne-ban és a Brit-szigeteken érzi jól magát. Azért itthon is lehet neki jó helyet találni, és lesni gyönyörű virágait, miután sikerült extra igényeit kielégíteni. Őse egyébként a Távol-Keletről érkezett Európába, tudományos nevének (hydrangea) görög eredetije a víz és edény, a kis serlegekre emlékeztető magtokokra utal. Mint általában minden ismertebb, a nemesítőknél hosszú időt eltöltő dísznövénynek, így a hortenzia névadásának körülményeit is feljegyezték a virágtörténészek. Egy Filibert Commerson nevű francia botanikus, aki világ körüli útján 160 növényfajt hozott Európába - közöttük néhány hortenziaváltozatot is - Lapeaute nevű csillagász utazótársa feleségéről, Hortense-ről nevezte el a növényt.

Ma már sokféle hortenzia van. A kerti hortenzia melegházi, cserepes változata kedvelt tavaszi virág. Anyák napja tájékán rengeteg, különböző színű, tömött virágzatú hortenzia kapható a virágboltokban. A hortenziák egyik különlegessége, hogy virágainak színe - fehértől a kékig - mesterségesen módosítható. A szín ugyanis a talaj kémiai jellemzőitől függ. A kék szín azt jelzi, hogy a talaj savanyú, a rózsaszín pedig a lúgosságra utal. A fehér szín független a talaj vegyi összetételétől. Mindebből következhet, hogy a hortenziák színe több hónap alatt kékre változik, miután a talajt alumínium- vagy vas-szulfáttal, kénnel, tőzeggel savanyítottuk. De kaphatók különböző hortenziaszínesítő tápoldatok, tápsók is, amelyekkel némi rutinnal kikeverhető a megfelelő sziromszín. Rózsaszínűek lesznek a virágok, ha a talajba mész, vagy foszforban gazdag trágya kerül.

A kerti hortenziának két típusa van: a bogernyő és a bugás virágzatú. Ezenkívül létezik a nyár elején virágzó, falra kapaszkodó kúszó hortenzia. Ha jól éri magát, akkor az idők folyamán a krémfehér virágú falmászó húszméteresre is megnőhet.

Aki most fog hortenziaültetésbe, viszonylag nagy ültetőgödröt ásson, s ezt jó minőségű, A típusú, savanyú talajt kedvelő növényeknek való földdel töltse fel. Ha több hortenziát akarunk tartani, akkor 1,5-2 méteres tőtávolságot kell hagyni, hogy fejlődni tudjanak. Ezek után már csak az öntözővíz minőségére kell ügyelni. Ha lehet, minél kevesebb csapvizet kapjon a növény. Ha világos, de az égető naptól védett helyet sikerül találni neki, és jó talajt, elég esővizet kap, akkor tartós dísze lesz a kertnek.

Mivel a hortenzia a magyar klímán kényes növénynek számít, érdemes jelzéseire odafigyelni. A meleg és száraz időben levéltetvek és takácsatkák jelenhetnek meg rajta. A szürkepenész csak a túlzottan nyirkos és zárt helyen tengődő hortenzián él meg. Levelei lankadással, hervadással jelzik, ha sok a fény, vagy kevés a víz. A túlságosan meszes talajt és a nem megfelelő öntözővizet a levelek sárgulása, lehullása mutatja.

2 komment Címkék: hortenzia metszés levéltetű takácsatka czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.04.19. 12:55:45

Hamut szórok a fejemre rögtön, de sajnos a borostyánt, s a hortenziát sehogy se kedvelem:(
Mikor gyerekek voltunk a keresztéknek volt a ház háta mögött egy terület, tele hortenziával és labda rózsával. Ha hátra esett a laszti, a tróger fiúk mindig minket küldtek érte, a kisebbeket. A hortenziásban száz pók sebtibe rajtam és mire felálltam, hogy visszavigyem a labdarózsa összes tetűje a hajamban landolt. ááá _ ezek az emlékek miatt sajna nem kedvelem meg sosem:)

Lotyóbridzsida 2012.04.19. 14:51:24

Nagyapám mindig azzal riogatott minket gyerekkorunkban, hogy ha nem vagyunk "jók", akkor a hortenzia bokorban fogunk aludni, nem a házban.:))
süti beállítások módosítása