A gangkertészetnek mégsem fellegzett be

2012.04.05. 08:17 - Czauner Péter

Az új tűzvédelmi rendelet egyetlen pillanat alatt rendet teremtett a gangok növényei között: nem kell többé botladozni a szomszéd szörnyű, tetves, ragadós zöld roncsai között. De csodálni sem kell a szegényes kompozíciókat. A növénytartók számára keservesen szigorú új  szabályok miatt dönteni kell: vagy visszacipelik a lakásba cserepeiket, vagy kidobják őket. Nincs ugyanis helyük a folyosókon, a lépcsőházakban a termetes szanzavéráknak, fikuszoknak, filodendronoknak, és még sorolhatnánk a lakásokat kinőtt monstrumokat.  A tűzoltók szerint – valljuk be, igazuk van – leszűkítik a mentési, menekülési útvonalakat, ezért el kell őket takarítani. Nem figyelmeztetnek, büntetnek. Talán jogos is a keménykedés, mert eleget bukdácsoltak a tűzoltók a sok szörnyűségen.

gang 1_1.png

Ahol már járt a hatóság, keményen büntetett: 60-100 ezer forint a taksa és ezt a növény tulajdonosának kell leszurkolni. Magát a jogszabályt így hívják: 259/2011. (XII. 7.) Kormány Rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról. Akit a részletek is érdekelnek, itt elolvashatja.

Amint ez kiderült, ez az év sok emeletes házban rosszul kezdődött, búcsúzni kellett a növényektől. De azért nem ilyen katasztrofális a helyzet, mert nem kell növényteleníteni a közlekedőket. Vannak növények és módszerek, amelyek ellen nem lehet a hatóságnak kifogása.

gang 3_1.jpg

A mostani jó alkalom a növényállomány frissítésére. Botanikailag a gang (függőfolyosó) különleges élőhely. Leginkább hűvös erdők lombkoronájának felelne meg, van árnyék és napfény, gyakran erősen mozog a levegő. Ráadásul az ilyen helyen – és ez már nem a fauna része – hamar lába kélhet egy-egy értékesebb növénynek. Természetes körülmények között hasonló helyen kevés növény él, leszámítva a fák koronáján kapaszkodó fagyöngyféléket. Másutt broméliák, orchideák fészkelnek a fák tetején. De gondoljuk csak el, meddig maradnának a drága növények edényünkben?

balkon3-nagy_1.jpg

Mielőtt növényt választunk, jó tudni, hol nem aggasztják a hatóságot és a menekülőket. Nem emelhetnek kifogást, például ha a gang korlátján, kifelé lógnak, vagy a körfolyosóra nyíló ablak párkányán álló ládából indulnak, de úgy, hogy felfelé, és nem széltében, hosszában terjednek. Vagyis balkonládát a korlátra kívülről kell szerelni, s ebbe már mindenféle csüngő, álló növény ültethető. Arra azonban ügyelni kell, hogy a szerelés erős legyen, ne billenjen le a nehéz edény. Ugyanígy nem okoznak kalamajkát a falakon, korlátokon kúszó, futó növények. A fekete szemtől a loncokig nagy kínálatból lehet választani.

A lépcsőházakban már nem ilyen egyszerű a helyzet, ezt legtöbbször telelőhelynek használták, hát a jövőben erre nem szabad. A világosabb helyeken azért ajánlható, hogy a magasan a falra szerelt tartókba lehet a növényeket helyezni.

gang 5_1.jpg

Aki biztosra akar, menni konzultáljon a hatóság embereivel, bár válaszuk felől nincs kétségem. Ha nemleges a válasz, akkor sincs minden veszve, mert marad a graffiti a falak díszítésére, ezeken biztos nem botlanak meg.

36 komment Címkék: tűzoltók balkonkert czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

68nyara 2012.04.05. 11:14:21

Kedves cikkíró,

Mintha egy kis rosszallást olvasnék ki a cikkből.

Egyfelől eddig is volt jogszabály ami a menekülő útvonalak akadálymentesítését írta elő. Másfelől a szabály nem annyira a tűzoltók esetleges elakadása, botladozása miatt létezik, hanem azért, hogy a lakók tudjanak menekülni adott esetben. Tudom, hogy nehéz elhinni, de egy komolyabb tűz esetén (nem is kell annyira komoly..), bizony megtelik az a fránya folyosó füsttel és igencsak problémás lehet egy, a folyosón álldogáló filodendron.

magyar ember teli szájjal 2012.04.05. 12:07:53

De fontos hogy hirtelen büntessék a virágokat.

Közben minden mammer főzhet nyílt lánggal úgy hogy se tűzoltó készülék nem kell a házban, se tűzriasztó, se tűzvédelmi képzés nem kötelező, se kijelölt menetkülési útvonal nincs, se semmi.

Egy olyan irodában, ahol nincs nyílt láng, csak telefonkészülék meg pár laptop, kötelező mindez (kivéve a riasztót).

Nyílt láng, emberek, nyájlony slafrokban.

Aki beveszi hogy ez a tűzoltókról szól, az se normális.

samcro 2012.04.05. 12:32:43

Nálunk is mindent bevetettek. Nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene" beszél belőlem, de a folyosón dohányzó, szomszédokat bezzeg nem zaklatják, pedig hamutartójuk is éjjel-nappal kint van.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.04.05. 12:34:14

Húsvét táján inkább a zöld erdőben a helyünk! :)

Zöld erdős locsolólírák:

Zöld erdő most igen zajos,
Tombol benne Schlötzer Lajos.
Chuk Norris jön s tarkón üti.
Locsolhatok s van-e süti?

Zöld erdőben, ahol futok,
Nincsenek ott aszfalt utok,
Csak a kölnifáknak ága.
Meglocsolhatlak, te drága?

Zöld erdőben döglött süni,
Nincsen kedvem rája ű'ni.
Inkább locsolkodnék hamar,
S kérnék páleszt, de csak, ha mar!

Zöld erdőben jegesmedve
Izzad s mindent elönt nedve.
Elakad itt traktor s tank is.
Locsolhatok? Kölnim van kis.

Zöld erdőben fekszek,
S hullnak csokis kekszek
Nagy kekszfáról alá.
Locsolhatok, olé?!

Zöld erdő oly akusztikus,
Mikor bőg benn bölömbikus,
Mint egy kirgíz operaház.
Locsolhatok? Lécci aházz!

még több locsolólíra:
fradyendre.blogspot.com/2012/04/locsololirak.html
:)

Kandabula 2012.04.05. 12:57:49

Folyosóra nem kell virág,
(Elég a szomszéd, a mákvirág...)
Vagy a bőgő, ki botanikus,
Merthogy madár a bölömbikus.

oliva 2012.04.05. 13:02:50

kétségkívül szőke vagyok, de többször átböngésztem a kormány rendeletet és egy kanyi konkrétumot nem tudtam meg arra vonatkozóan, hogy mit szabad a gangon, meg mit nem... azt mondják 5 milliárdot akarnak kaszálni bírságokon, úgyhogy jó lesz képbe kerülni, pl. szemmagasságban elhelyezett fali kaspó, maradhat e, stb.?

oliva 2012.04.05. 13:04:18

@Kandabula: @Frady Endre: látom Ti már kaptatok kóstolót a húsvéti itókákból :)

lutria 2012.04.05. 13:08:08

Amikor előjött ez a történet azt is mondták hogy benne van a költségvetésben hogy a tűzoltóknak hány 100 millió Ft tűzvédelmi bírságot KELL beszedniük,hát ezért a keménykedés hogy rögtön bírságolnak és előtte nem figyelmeztetnek hogy mi a szabálytalan és tüntessek el-ezt azt a folyosókról.

mirten (törölt) 2012.04.05. 13:13:39

Szerintem a közös helységeken, folyosók üressége sokkal fontosabb, mint azon agyalni, milyen növény legyen ott. A lényeg az, hogy vészhelyzet esetén szabad legyen a menekülésiútvonal, ha sűrű füst van, nem lát semmit valaki, ne cserepekben essen hasra.

Imádom a virágokat, így a saját erkélyemre (nem közös folyosós) és a lakásom növényekben, virágokban gazdag. De az égvilágon semmit nem tárolok a közös folyosón (nem csak cserepes növényt nem, de még a bringám sem). Annak kerestem bértároló helységet.

Nálunk a gond az, hogy van olyan lakó, aki fittyet hány a tűzvédelemre, és a gyerek szánkótól, bringáig, a lakásban feleslegessé vált ajtóig, kisszekrényig, stb. mindent kipakol. Szóvá lett téve neki, de hiába.

Ám, a tűzoltóság nem személy szerint őt foja büntetni egy ellenőrzésnél, hanem a házat, azaz a lakók által összedobott közös költségekből fogjas kifizetni a közös képviselet, és vagy át tudják hárítani, vagy sem a renitens lakóra. Márpedig, ha én nem tárolok kint semmit, akkor nehogy már az általam befizetett közös költség egy része is mások miatt büntetésekre menjen.

Nem csak arról van szó, hogy vész esetén másokat veszélyeztet valaki, hanem mások pénztárcájára szabálytalankodik. Agyrém.

mirten (törölt) 2012.04.05. 13:24:28

@oliva:

"szemmagasságban elhelyezett fali kaspó, maradhat e, stb.?"

Jogilag nem tudom, de logikailag szerintem nem maradhat. Ha tűz van, pillanatok alatt sűrű, a látást lehetetlenné tevő füst keletkezik. Lehet, hogy nem lát, menekülésnél, pont afal mellett fog botorkálni, a falba kapaszkodik. Furcsának tartanám, ha szemmagasságban lévő kaspó maradhat, hiszen simán lefejelheti, - és ezen is múlhat az élete. Vész esetén minden másodperc számít.

Sőt, a folyosó végén, látszólag menekülési útvonalba nem eső tárgyakat sem szabad elhelyezni. Ha éghető, akkor lángra kap, és a folyosó végi lakások közti tűz átterjedését segítheti egyik lakásból, másikba.

Másrészről, ha valaki vész esetében hirtelen zavarában ellentétes irányba indul,mint kéne, de mondjuk előreteszi a kezét és réjön arra nincs semmi, csak a fal, akkor kapcsol, faroljon vissza, spuri ellentétes irányba. De ha ott is tárgyak vannak, simán eleshet azokban is.

Egy szemmagasságban elhelyzett kaspó nem érhet annyit mint mások élete, gyors menekülése. Én másokra való tekintettel, inkább nem tenném ki szemmagasságban a kaspót a folyosóra. Persze, soha ne legyen menekülésre szükség.

rudo 2012.04.05. 13:27:55

Arról nem beszélve, hogy ez így nem is pontos. Korlátról kifelé lógatni bármit tilos (bárhogy legyen rögzitve) ha leesik és tönkretesz valamit, vagy eltalál valamik egészen biztos a felelősségre vonás és a biztosító sem fog fizetni helyettünk. Falra futtatni sem lehet, mert ezzel kárositjuk az osztatlan közös tulajdont, veszélyeztetjük a ház szerkezetét, ha futtató rácsot tennénk fel, akkor viszont nem a menekülési útvonalat szűkitjük, hanem tűzveszélyes anyagot helyezünk el, amit szintén nem szabad (maga a növény is az valójában). Mellesleg felszerelni sem lehet oda semmit, mert egy ilyen fal megfúrása is különféle engedélyekhez kötött. Szóval kalap kabát, ez semmi másról nem szól, minthogy kell a bevétel...

oliva 2012.04.05. 13:29:46

@mirten: elvben igazad van, hogy a lakásban tartsunk virágokat, de a gangos ház első emeletén még olyan sötét van a szobában, hogy csak nagyon kevés virág szereti, meg amúgy is jobban tetszenek a kültéri növények, persze betartom a betartani valót, és valóban bosszantó az a sok hülyeség, amit egyesek kitesznek, úgyhogy ha ez tényleg közös kasszából megy, akkor jó lesz intézkednünk.

mirten (törölt) 2012.04.05. 13:36:30

@rudo:

"ez semmi másról nem szól, minthogy kell a bevétel... "

Lhet(biztos), szól a bevételről is, de ugyanannyira szól arról is, hogy felfogják az emberek, a tűzvédelmi szabályok nem ellenük vannak, hanem vész esetére, pont értük.

Növények látványa a folyosón, lehet, hogy esztétikusabbak, mint biciklik, és szánkók, de vészhelyzet esetén pont ugyanolyan veszélyesek, menekülést nehezítik, vagy teszik lehetetlenné.

Preferálom a levegős, teljesen üres folyosókat. Mindenki a saját lakásában, saját tulajdonú erkélyén növesszen dzsungelt, a közös helységeket, menekülési útvonalakat pedig ideális esetben mindneki tiszteletben tartaná, és szabadon hagyná.

Az utcafronti növényekkel tökéletesen igazad van. Nálunk a társasházban a "házirend" is rögzíti, hogy tilos az utcafrontra néző tárgyat elhelyezni. Márpedig az erkélykorláton kívülre rakott virágláda az. Miért nem lehet belülre tenni? (saját lakáshoz tartozó erkélynél). Ha belülre néz, nem kell nagy viharnál attól sem félni, hogy valaki nyakába zuhan. Ott nem csak arról van szó, hogy biztosító fizet-e, hanem arról is, hogy aki felleőtlenné kiteszi és lezúg, mekkorra sérülést okoz gondatlanul másnak. Akár börtön is lehetne a vége...

Kandabula 2012.04.05. 13:38:23

@oliva: versikém lényege, hogy a bölömbika az egy madár és nem bőg... A többi töltelék. Elnézést kérek Frady Endrétől és mindenkitől. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a virágügy komolyságát a helyi körülményekhez kéne igazítani. Van, ahol van hely a tűzoltók felvonulásához, van, ahol nincs. Egy általános tiltás igencsak igazságtalan döntésekhez, veszekedésekhez, feljelentgetésekhez vezethet. Feltételezem, hogy a folyosókra kirakott kerékpárok és bútordarabok jóval nagyobb veszélyt jelentenek. Árnyaltabb (vagy éppenséggel határozottabb) megközelítést javasolnék. (Pl. szabadon hagyandó menekülő- ill. megközelítő folyosó szélessége legalább 1 méter, fali-virágcserép elhelyezése legalább 1.80 m magasságban, meg ilyenek... Ezek mérhető dolgok, a vitát eldönti a mérőszalag.)

oliva 2012.04.05. 13:48:18

@mirten: @rudo: hát, ez nagyjából logikus, amúgy én is gyanítottam, hogy nem kóser a korlátról lelógatás, tehát marad az ablak mélyedés, nálam is van a párkányon láda, illetve a párkány fölötti oldalfalon is vannak fali tartóim, amik nem lógnak kijjebb, mint a falsík... kevesebbet kell locsolni, ennyi. De nem fölösleges a növény az ablak körül, engem az alattam lakó fertőzött meg, én meg a többieket, és akkora különbség van a csupasz ablakok és azok között, ahol legalább egy cserép virág van a párkányon, hogy hihetetlen.

mirten (törölt) 2012.04.05. 13:48:19

Elütésekért megint bocs.

@oliva: közös kasszából megy. A legutóbbi lakógyűlésen pont téma volt (a lakógyűlésen a lakók elenyésző része vett részt). A tűzoltóság ha büntet, folyosónként határozza meg, hogy pl. 60, vagy 100 ezer abírság, de nem a folyosói lakók kapnak csekket. Nálunk 10 emeletes házról van szó. És a lifttől két irányba lehet menni, kérdés, hogy emeletenként egy, vagy két folyosónak veszik. Ha "csak" egynek, akkor is emeletenként mindig akad legalább egy kretén, aki kitesz valamit. A bírságolás állítólag úgy megy, hogy összeadogatják, hogy hány folyosó gázos, és annyiszor 60, vagy 100 ezer forintot kiszabnak a házra. (Azt nem tudom, hogy a büntetésről a számlát a tűzoltóság, vagy tűzoltósági jegyzőkönyv alapján önkormányzat, stb. szabja-e majd ki).

A lényeg, 10 emeletes háznál, simán milliós bírság összejöhet, egy darab ellenőrzésből. Ha később is visszajönnek, újabb bírság. Tehát a közös költséget hamar el lehet kótyavetélni, és nem marad arra, amire eredetileg fizetik a lakók.

A közös képviselet nálunk keresi a jogi lehetőséget, hogy ha ilyen lenne, hogyan lehet a bírság összegét áthárítani azon lakókra, akik kiteszik a tárgyakat. Mert a mi emeletünkön csak egy lakó rentiens, de miatta mindenki más szívna... A ház számlájáról lenne elsőkörben lekapva a büntetés. A közös képviselet pedig nem hatóság, ha kiállítják ezután csekket a delikvensnek, de az nem fizeti be, nem tudom mit lehet tenni...Erre keresik nálunk is a megoldásokat. Megpróbálhatnak pereskedni, de bíróságok ügymenetét ismerve, hamar nem fog a pénz visszakerülni a ház számlájára.

Amúgy az is gond nálunk, hogy az a lakó, aki kitesz cuccot, van, hogy annyira pofátlan, hogy még csak nem is a saját ajtaja mellé teszi. Szomszédok tudják egymásról mi kié, de a közös képviselő is simán másnak szólhatna, ha csak a kacatok elhelyezkedése alapján gondolja, hogy kié lehet. Pedig valójában...

Már csak egy kretén miatt is, egy csomó normális embert meg lehet egy társasházban szivatni :(

oliva 2012.04.05. 13:56:09

@mirten: ja, és a sok albérlő, akinek tök mindegy, ha gáz van, lelépnek...

mirten (törölt) 2012.04.05. 13:56:55

@oliva: nekem belülre néznek az erkélyen a ládák, azok is "süllyesztve", lejjebb, nem korlát magasságban. Sok virágom van, de abból kisebb fajtákat, alacsonyabb növekedésűeket választok.Az egyik balkonon meg csak kövirózsákkal van tele, én imádom őket, de utcáról nem látszik, hogy virágom is van. Pedig kis növényekből rengeteg van kint az erkélyen :) Az én virágaim, nekem szépek, nem másoknak nevelem őket. És fő a nyugalom, jöhet akármilyen vihar, biztos, hogy nem esik le se a balkon, se a növény nem fordul ki, nem zuhan a mi erkélyünkről senki nyakába semmi. Ezek a szempontok nekem fontosabbak, mint az, hogy más elájuljon a felfuttatott akármilyen virágoktól, kívülre helyezett kcserepektől, ládáktól. Közös helységekben meg semmit nem tárolok, se kaspó, se semmit.

mirten (törölt) 2012.04.05. 14:00:30

@oliva: Mondjuk nálunk az albérlőkkel pont nincs gond, azon lakásoknál, ahol tudom nem a tulaj lakik, csak bérlők, az égvilágon semmit sem tesznek ki. A házban sokkal rendesebb albérlők vannak, mint sok "tőzsgyökeres" lakó. A normális tulajok, ha bérbeadják a lakást, eleve megegyeznek a bérlőkkel, hogy akkor lakhatnak ott, ha nem tárol kint semmit. Ez működik.

Kandabula 2012.04.05. 14:01:00

Mindezektől függetlenül eszembe jutott: pár népjóléti észkombájn pár hete még azzal az ötlettel állt elő, hogy az elszegényedés és a mezőgazdasági árak emelkedése elleni védekezés legjobb módja egyrészt a kiskertek, másrészt a mezőgazdasági termelés szempontjából eddig kimaradt nagyvárosi lehetőségek, így az erkélyek, teraszok, ablakpárkányok, stb. Itt, az Indexen is komoly viták zajlottak ez ügyben és az ötletet sokan felkarolták. (Ez csak eszembe jutott. Nem jó a kormányzattal kikezdeni és az ilyen helyekre telepített növénykultúrákat kipusztítani...)

mirten (törölt) 2012.04.05. 14:09:26

@Kandabula: szerintem nálunk a társasházban, simán ki lehetne tetőkertet alakítani. (Illetve lehet, hogy mégsem, ha nem így volt tervezve a ház, hisz az plus súly). De ha közös helységekbe nem is, a saját erkélyt be lehet ültetni növényekkel (úgy is, hogy ne utcafrontra nézzen a balkonláda, ne más fejére essen).

Nálunk "gerillakertészkedett" valaki, ugyanis tavaszra lett egy helyes kis virágágyás az utcán a ház előtt, ott, ahol eddig gazokkal volt tele minden (remélem az önkormányzat nem jön felszámolni, hogy "rongálja" a tulajdonukat valaki...).

mirten (törölt) 2012.04.05. 14:26:15

@Kandabula: elszállt egy kommentem, arra vonatkozott:

"Árnyaltabb (vagy éppenséggel határozottabb) megközelítést javasolnék. (Pl. szabadon hagyandó menekülő- ill. megközelítő folyosó szélessége legalább 1 méter, fali-virágcserép elhelyezése legalább 1.80 m magasságban, meg ilyenek... Ezek mérhető dolgok, a vitát eldönti a mérőszalag."

Nos, nem csak a menekülési útvonal szélessége a lényeg, hanem az is, hogy ott ne legyenek éghető tárgyak. Mert mondjuk nem ér semmit az egy méter hely, ha mellette lángra kap a növény. Valamelyik ingyenes postaládába dobott helyi újságban egy tűzoltó nyilatkozott, és azt is ecsetelte, hogy van mikor eleve az a probléma, hogy a folyosón lévő tárgyak égnek, lángra kapnak, és emiatt nem tudnak mellette menekülni, míg ugyanolyan szélességnél, ha nincs éghető dolog kint, simán kimenekülhetnének.

Ezen logika alapján szerintem a felülre elhelyezett kaspó is gond, hisz az alatt se jó menni, ha ég, és főleg ha Murphy törvényei szerint valaki fejére is esne, mert tűz hatására rongálódik a kaspó, és lezúg. Ha pedig a helyén marad, és az pont nem is kapna lángra, az 1.80 magasság meg eleve kevés, a férjem ettől magasabb, hozzá hasonló magasságú ember simán lefejelne egy ilyen tárgyat, ha netán sűrű füsttől nem látna és menekülésnél nekimenne).

Szerintem a közös helységű folyosóknál, közlekedőknél, el kell fogadni, hogy nem azért van, hogy oda bármit kitegyünk. Az otthonos hangulatot, meg saját lakásunkban kell megteremteni.

Kandabula 2012.04.05. 15:28:54

@mirten: én csak példálództam. Legyen akkor 2m 08cm. Részemről a témát kimerítettem. (Bár lehet, hogy egy frissen öntözött növény akár segít az oltásban is... Csuda tudja. Valóban, jobb tiltani, oszt annyi.)

Kandabula 2012.04.05. 19:05:20

Hallgatom a rádiót, egy bennfentes szakértő megjegyezte, hogy ez az egész a pénzbeszedésről szól. Hát akkor ennyi.

Kandabula 2012.04.05. 19:08:52

@Frady Endre: tréfás megjegyzés volt, akárcsak a mi versikéink. Merthogy a témához csak nagyon, nagyon áttételesen kapcsolódtak. Vagy még úgy sem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.04.05. 20:50:41

@Kandabula: Áttételesen?! Zöld-zöld! Növényi színegyezés. Kell ennél több? :)
Ha már gang:

BELVÁROSI HANG

Felnéztem és bang!,
Rám zuhant egy gang.

:)

Kandabula 2012.04.05. 21:05:48

@Frady Endre: No neeeeeeeee!

Felnéztem és mit látok?
Csak egy rakás virágot.
Kis kannából öntözgették,
Nyakamba hullt. Teringettét!

Kandabula 2012.04.05. 21:08:23

Tabi Lászlónak volt egy kedves verse:

Ki szorgalmasan inhalál,
Kerüli őt a kínhalál.

Valami ilyesmiket írunk mi is...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.04.05. 22:20:52

@Kandabula:

Szól az egér: Virágok!
Egyet-kettőt kirágok,
Mit majd gyomrom megemészt!
Osztottak ám nekem észt!

;-)

Kandabula 2012.04.05. 23:20:12

@Frady Endre:

Egér nem rág virágot,
Soha erre nem vágyott.
Késő van.
Abbahagyom az egészt,
Ma Neked osztották az észt.
És ez így van jól.
Kinek esze van,
Már rég kamatyol.
Aztán alszik.
Reggel meg lábadzik.
Vagy lábzik.
Vagy kipihenve izzik.
A tetterőtől.
Miből leereszt,
Majd hátra hőkül,
A főnökétől.

Nos, a hülyeségből mára elég. S marad, mi volt a puszta lég. Jóccakát!

Kandabula 2012.04.05. 23:23:34

Úgy gondolom, hogy a folyosókra kitett virágládákból ennél többet nem lehetett kihozni.

kapanyél 2012.04.06. 11:34:57

@Frady Endre: @Kandabula: Már ezekért a rímekért megérte feltenni ezt a posztot:))

hegyilany 2012.04.10. 10:20:36

Aha, a virágok menjenek, szomszéd hülyegyerekének a bringája meg maradhat, mi? Meg a fölöttünk dohányzó barom, akinek a csikkeit a cserepeimben találom reggelente...
süti beállítások módosítása