Mit csináljunk a hétvégén?

2012.03.24. 16:30 - pitypalang

A nyáriasnak mondható időjárás bizonyára mindenkit kicsalogat a kertbe, ahol egyre több tennivaló akad.

- A rózsa metszésére megfelelő időpont, amikor virágzik az aranyfa (Forsythia), melyet aranyvesszőnek vagy a köznyelvben aranyesőnek is hívunk. Ez mostanában van, legalábbis a mi kertünkben.

- A rózsák közé ültessünk levendulát, hogy visszaverjük a levéltetvek támadását. Ha a későbbiekben mégis ők állnának nyerésre, legalább fokoztuk az illatáradatot.

- A szamócánál a fokhagyma szolgál népi gyógymódul, duggassunk a tövek közé belőle, hogy elűzzük a betegségeket.

- Gumós és gyökérnövényeket (pl. csicsóka, torma) még mindig ültethetünk, és a korai burgonyának is itt az ideje.

- Zöldborsó, spenót, sárgarépa, petrezselyem, tépősaláta folyamatosan vethetők a szabadba. Velük persze a gyomok is kelni fognak, úgyhogy résen kell lennünk.

- A kerti teendők végeztével esténként – ha eddig nem tettük – szobanövényeinkről se feledkezzünk meg. Ültessük át őket, vagy amelyik ezt még nem igényli, tegyünk a régi talajra 1-2 cm friss földet.

Kertészkedéssel kapcsolatos programok közül is válogathatunk:

Péntek óta zajlik a Gardenexpo, melyről külön is írtunk élménybeszámolót.

Zöldujjú gyerekeknek a Minicity (Nyugatinál, volt Skála Metro épületében) Oázis kertészetében virágültetős hétvégét tartanak. Az elültetett növényeket a gyerekek haza is vihetik.

Vasárnap, március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ez alkalomból a Füvészkertben az előre regisztráltak vehetnek részt elméleti előadásokon és a gyakorlati bemutatókon. A nagy érdeklődés miatt, aki lemaradt, már csak jövőre lesheti el a fák oltásának fortélyait.

A másik holnapi program Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcstermesztő kezdeményezése. Felhívásában azt kéri, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján mindenki oltson, ültessen egy fát nagyszülei hagyatékából, hogy megmaradjanak az őshonos gyümölcsfák. Ilyenek pl. a szomolyai cseresznye, a gönci barack, a szentesi naspolya, melyek rendkívül ellenállóak, akár vegyszeres kezelés nélkül is termeszthetők. A kezdeményezéshez több magyarországi település is csatlakozott, pl. Viszák, Győrvár, Kőszeg, Oszkó és Szombathely, de bárki egyénileg is ültethet, olthat a saját kertjében:)
További részletek itt.

Szép hétvégét!

8 komment Címkék: programajánló rózsa levendula szamóca vetés mit csináljunk a hétvégén gyümölcsoltó boldogasszony

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.03.24. 22:02:41

Lehet, hogy nem szorosan kapcsolódik a témához, de tanácsra lenne szükségem: tavaly nyáron betegség támadta meg az egyik nyírfacsemetémet, el is pusztult sajnos és a helyére másikat szeretnék ültetni. Előtte azonban szeretném fertőtleníteni a helyét, nehogy az új is megbetegedjen.
Milyen szert vagy eljárást javasoltok?

magyar bucó 2012.03.24. 22:11:02

@pushpang: Milyen betegség? Mert anélkül aligha kapsz épkézláb tanácsot...

laci_52 2012.03.24. 23:14:43

Kajszibarackfámat rendszeresen moníliafertőzés éri.
Lehet ez ellen permetezésen kívül másképpen is védekezni?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.03.25. 08:11:11

@pushpang (univerziális határeset): jó lenne tudni valamit a betegségről. De feltételezve, hogy valamilyen gombabetegségről lehet szó, össze kell szedni mindent, ami fából megmaradt és ezeket jó lenne elégetni, kidobni.Az új fa gödrét és a földet több rétegben le kellene permetezni, valamilyen réz és kén tartalmú lemosó szerrel.

kapanyél 2012.03.25. 20:23:39

@laci_52: A kajszibarack eleve kényes növény. Sajnos a permetezés szükséges, de annak hatását a következőképpen erősítheti. Az erősen fertőzött vékonyabb ágakat távolítsa el tőböl! A vastagabbakat és a törzset gyökérkefével dörzsölje át, megszabadítva evvel a fát a rajtalévő gombától és annak spóráitól. A korona sugarában szedje le a talajt 2 cm vastagságban és terítsen helyére tiszta földet. Ezután kombinált lemosópermetezést javaslok, nem csak a monília ellen, de minden más kártevő irtására is. Olaj és réz-kén vegyületéből álló szert ajánlok.
Üdvözlettel: Bálint Károly

kapanyél 2012.03.25. 20:26:14

@pushpang (univerziális határeset): A nyírfa valószínűleg a rendkívül száraz nyár miatt halt el. A biztonság érdekében az új fa telepítése előtt a favermet újra ki kell ásni, és másik helyről, de a kertjben lévővel megegyező földdel feltölteni. A gödör mérete 80 x 80 x 80 cm-es legyen! Sok sikert kívánok! Bálint Károly

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.03.26. 12:12:52

@Czauner Péter: @kapanyél: elnézést, hogy csak most reagálok.
Szóval 2010. őszén ültettük el, szépen fejlődött, lombot, barkát hozott, majd júliusban el kezdtek sárgulni a levelei. Később bebarnultak és egy részük lehullott, a zöme fenn maradt így, elsárgulva/barnulva, zörgősre száradva a fán.
Locsolva rendesen volt, mert a kúthoz közel volt ültetve, így ha más nem is, de "ő" biztosan kapott vizet (+a kutyánk friss ivóvízpótlásakor is).
Később az tűnt fel, hogy a törzsén a kérge néhol, kisebb foltokban "megbomlott" és látszott a fa belseje, ami konkrétan porzott, ahogy hozzá értünk. És mintha valami fehér, liszt szerű nyom is maradt volna a tenyeremen, ahogy a törzsét megfogtam...
Reméltük, hogy túléli, de sok változást a tavasz se hozott, viszont a minap, ahogy picit megmozgattam, hogy van-e vmi rugalmassága, a földtől kb. 20 centire egyszerűen elpattant a törzse.
Azóta kivettük és jó messzire elvittük, és amint lesz egy szélcsendesebb nap, el fogjuk égetni.

Nagyon köszönöm az eddigi tanácsokat, az ajánlott permetezést pedig meg fogjuk tenni.
süti beállítások módosítása