Vadak, halak, s mi jó falat...

2012.02.03. 09:00 - thunbergia

Télen az állatok nehezebben jutnak élelemhez, ilyenkor aztán olyan helyekre is ellátogatnak, amelyeket normális körülmények között messze elkerülnek. Amíg a madarakat mindenki lelkesen gondozza, a nagyobb testű állatokat már igyekszünk távol tartani.
Elismerem, hogy egy cinkét sokkal olcsóbb és egyszerűbb télen etetni, mint mondjuk egy vaddisznót, de ez utóbbi sokkal nagyobb károkat tud okozni.

Akik erdők, szántóföldek közelében laknak, és nagy kertjük van, gyakran látnak vendégül őzeket, szarvasokat. Ellenük nem nagyon lehet védekezni, hiszen egy átlagos 1,6 m magas kerítést gond nélkül átugranak, és ezt annak ellenére megteszik, hogy az embereket amúgy messze elkerülik.

Egyszer nagymamám ablakában még a muskátli zsenge hajtásait is lecsipegették, és akkor még csak nyár vége, ősz eleje lehetett, tehát az erdőben is terített asztal várta volna őket, de ősz vége felé a kertben hagyott kelbimbót már ők legelik le.

Védekezésként a veteményest érdemes betakarni valamivel, pl. műanyag hálóval, vagy terítsünk fölé dróthálót stb. lényeg, hogy az őz ne férjen hozzá a növényekhez.
Azt is hallottam, hogy kutyaszőrt kell összegyűjteni, belevarrni valamilyen textilbe, és a kerítés mellé akasztani. Ez állítólag nemcsak az őzeket, hanem a rókákat is távol tartja. Nekünk ugyan nem jött be, de lehet, hogy valamit rosszul csináltunk.

A nyulak a sárgarépán és a káposztán kívül télen a fák kérgét is megrágcsálják. Ezt úgy kerülhetjük el, ha perforált műanyag csövet teszünk a fa törzse köré kb. 1 m magasságban, melyet tavasszal feltétlenül el kell távolítani. A kerítést gondosan ellenőrizzük, nincsenek-e rajta akkora rések, amelyeken a nyúl bejuthat a kertbe. Nagyobb hóesés után még egyszer ellenőrizzük, mert ha nagyon magas a hó, akkor a nyúl már át tud ugrani a kerítésen.

A kószapockok a föld alatt készítenek járatokat, és eközben megrághatják a növények gyökerét. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha ültetőkosárba ültetjük a növényeket, és nemcsak a kisebb díszcserjék, hanem akár a gyümölcsfák gyökerét is fémhálóval vesszük körül. Szándékosan nem írok a vegyszeres védekezésről, mivel nem minden állat ellen és nem mindenhol alkalmazhatók.

A nagyüzemi termesztésnél több lehetőség van a vadkár elleni védelemre:
az egyik a biológiai vadkárelhárítás, azaz olyan körülményeket teremtünk a vadaknak, hogy károsításuk a minimálisra csökkenjen. Ezek lehetnek:
- az állomány létszámának szabályozása (ez a vadásztársaságok dolga);
- olyan fajtákat telepítünk, amelyek ellenállóbbak;
- a vadak etetése (ez is vadásztársaságok dolga);
- a biológiai teherbíró-képesség fokozása.

A másik lehetőség a mechanikai vadkárelhárítás. A területről teljesen vagy részlegesen távol tartjuk a vadat, pl. villanypásztorral, kerítéssel, vagy őriztetjük a területet. Ezenkívül különféle zajokkal is riaszthatjuk a vadakat.

A vegyszeres vadkárelhárításnak is két fajtája van: vagy csak egyetlen (a kezelt) növényt védik meg, vagy az egész területtől távol tartják a vadat (rágás és hántás ellen védő vegyszerek, riasztó védőszerek).

Az elkövetkező napok kemény mínuszai és a várható hómennyiség miatt - ha olyan helyen lakunk - számíthatunk rá, hogy hívatlan vendégek érkeznek a kertbe. Fogadásukra vagy távol tartásukra jobb előre felkészülni.

Forrás
 

10 komment Címkék: őz vaddisznó vadkár kószapocok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2012.02.03. 16:07:55

Rohadt őzek tényleg nagyon tudnak ugrálni.

Szerinted egy mozgásérzékelős lámpától megijednének annyira, hogy elhúzzanak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.03. 20:12:27

hat en inkabb az ozek nyulak es vaddisznok, valamit pockok partjan vagyok
azert mennek oda mert mashol nincs kaja
en meg nem szeretnem ha elpusztulnanak
szoval a sok vedekezes helyett tegyetek ki kajat nekik ugy a kert vegibe

iovianus 2012.02.03. 20:29:47

Akik erdők, szántóföldek közelében laknak, és nagy kertjük van, gyakran látnak vendégül őzeket, szarvasokat.

Szarvas? Ezt most komolyan?

@hagyma: :D

Cpt. Flint 2012.02.03. 22:05:38

"- a vadak etetése (ez is vadásztársaságok dolga)"
a vadetetés nem oldja meg sem a vadkárproblémát, sem a vadak élelemhiányát. legalábbis ilyen vadlétszám (és ilyen etetés) mellett nem. a vadásztársaságok többnyire arra használják az etetést, hogy könnyebben tudjanak vadászni.

2012.02.04. 00:44:36

+meg kéne etetni az őzikéket a vadászokkal, már ha szeretnék

magyar bucó 2012.02.04. 05:43:36

@the return of faszharcos: Vállalom az őz megevés nehéz feladatát. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.04. 21:55:44

Egy jó kis megoldás lehet Semjén Zsolt által nyújtott mechanikai védelem. Bármit lelő, még a kóbor macskákat is. ;)

thunbergia 2012.02.06. 11:07:26

@iovianus: igen, a saját szememmel láttam, ahogy keresztülfutott a kerten, azt mondjuk nem láttam, hogy bármit is evett volna, azt a őzek csinálták, tavaly ők ették meg az összes káposztát:)
@qwertzu: ezt még nem próbáltuk, de nagyobb területen problémás lehet a kiépítése.
@Cpt. Flint: remélem azért nem csak azért etetik a vadakat.
@TrueY: igen ez is nagyon hatásos megoldás, de azért mégsem akartam javasolni;)

Cpt. Flint 2012.02.06. 12:27:08

"remélem azért nem csak azért etetik a vadakat"
Én saját tapasztalatomból azt tudom mondani, hogy (ott, ahol vadásztam/vadászom és ahol dolgoztam) de.
még az apróvadat (értsd: fogoly, fácán) is azért etetik - ha etetik -, hogy a területen tartsák.
terveztem vadaskertet, tudom, hogy milyen a nagyvad élelemszükséglete (és a szarvas még minőségigényes is). olyan mennyiségű vadnak, amilyen Mo.-on jelenleg van, az az etetőanyag, amit kihordanak, az éhenhaláshoz is kevés lenne. ha mégis megmarad a kaja az etetőben, akkor az azért van, mert rossz helyen van és/vagy rossz minőségű.

mondjuk az lehet, hogy a kertedbe bejáró egy-két őzet esetleg meg tudod állítani a kerítésen kívülre rakott bála jó szénával. mondom, talán... egy darabig. addig, amíg meg nem unja és mégis rá nem kíván a lédús káposztádra, meg amíg a széna hírére nagyhavas időben annyian lesznek (szarvasostul), hogy kétnaponta kell egy bála. és a vége az, hogy voltaképp odaszoktattad őket az etetéssel, nem megvédted a területed.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.06. 13:21:38

@thunbergia: "igen ez is nagyon hatásos megoldás, de azért mégsem akartam javasolni;)"

Nem hát nem. No és mi van a kert végiben feltűnő, kiszorított hajléktalanokkal? Nekik mit adjunk télire? (Bocs, ez tényleg morbid volt... :( )
süti beállítások módosítása