Téli vendégek a kertben

A rigók

2011.12.14. 08:30 - kapanyél

Kertjeinkben, főként ha vannak bogyós termésű cserjék, fák, megjelennek a rigók jeles képviselői is.
Több fajuk él Európában, nálunk 5 fajjal találkozhatunk rendszeresen. Határozásukban nagy segítségünkre van, ha ismerjük a hangjukat.
(Itt jegyzem meg, hogy a madárhatározásban nagyon nagy segítség a hangok alapos ismerete. Sőt: néhány fajnál, fajcsoportnál az észlelés és határozás szinte kizárólag hang alapján történhet az adott fajok rejtőzködő életmódja miatt.)

A leggyakoribb és legismertebb rigónk a feketerigó (Turdus merula). Kertekben, parkokban, városokban nagyon gyakori, de ez nem volt mindig így. 30-40 évvel ezelőtti madártani cikkekben kezdték feszegetni, hogy a feketerigók meg-megjelennek a városokban; városi és erdei feketerigót különböztettek meg. Az erdei típus vad, nem várja be az embert, míg a városban élők bizalmasak, megszokják a városi zajokat. Azóta már olyan kutatási eredmények is születtek, miszerint a városi madarak éneke sokkal erősebb, mint erdei társaiké. Ennek megvan a maga egyszerű magyarázata: túl kell harsogniuk a városi forgalom zaját.

Ma már elképzelhetetlenek a városi parkok feketerigók nélkül. Örülhetünk ezeknek a szívós madaraknak: tavasszal korán, már februárban próbálgatják a hangjukat, de igazán márciustól lendülnek be flótázó madaraink. Ilyenkor gyakran figyelhetjük meg a verekedő hímeket, amint énekelve, pózolva közelítenek egymáshoz, majd vadul egymásnak esnek. Végül egyiküknek inába száll a bátorság, és elhagyja a helyszínt – nyakában a győztes üldözővel. A tét ezekben a harcokban: az adott terület birtoklása. A megszokott, bevált költőhelyek megfelelő táplálékkal látják el a madarakat ahhoz, hogy fiókáikat sikeresen felnevelhessék.

A feketerigó igazi elemében a földön van. Gyors megiramodásai után hirtelen megállva fülel, majd újra kezdi. A madaraknak, ellentétben az emlősökkel, általában nem jó a szaglásuk, a hallásuk viszont szenzációs. A feketerigó minden apró neszt kiszűr, ami arra utal, hogy a talajban, az avar alatt valami ehető mocorog. Ezután nekiáll, hogy eltakarítsa az avart, de akár a földből is kiássa a lárvát, hogy megehesse.

Az öreg (2 évesnél idősebb) hím madarakat könnyű megismerni fekete tollazatukról, a csőrük és szemgyűrűjük narancssárga. Az első éves madarakon még vannak palaszürke tollak a szárnyon, csőrük fekete vagy csak részben sárga. A tojók barnás színűek.
Jellemzően áprilistól júliusig tart a költési időszak, de az alkalmazkodás itt is átírja a szabályokat: találtak már frissen kirepült fiókát decemberben is! Ennek oka az lehet, hogy a városban téli időszakban is talál elegendő táplálékot ahhoz, hogy felnevelhesse fiókáit. Itt jegyzem meg, hogy a rigóknál a fiókák már röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, és gyakran a földön ugrálva várják a táplálékot hozó szülőket, akik még pár hétig etetik őket. Ezért a földön talált, elárvultnak hitt fiókákat nem szabad összeszedni, pláne nem menhelyre, állatkórházba cipelni! Maximum, ha féltjük a sok macskától, fel kell tenni egy ágra és békén hagyni.

Kertekben és parkokban egyre gyakoribb egy másik rigófaj, az énekes rigó (Turdus philomelos). Hasonlóan a feketerigóhoz nagy léptékben terjeszkedik a városokban, parkokban. Éneke erőteljesebb, mint a feketerigóé, este késő szürkületig énekel, hajnalban is az elsők között van, akik elkezdik fújni a magukét.

Barnás színű madár, a melle pettyezett, erről könnyű felismerni. Alapvetően vonuló, de áttelelő madarak mindig akadnak, egyre gyakrabban. Fészkét könnyű megkülönböztetni más rigókétól, mert sár és a nyála keverékével kitapasztja a fészek belső oldalát.

Az énekes rigóhoz nagyon hasonlít a léprigó (Turdus viscivorus), de ez utóbbi nagyobb termetű, és a mellen található pettyek is nagyobbak. Jellegzetes, reszelős hangja van.

A léprigó leginkább egyesével, vagy kisebb csapatban látható, főként olyan helyeken, ahol sok a fagyöngy, és ez nem véletlen! Egy nagyon érdekes kapcsolat, egymásra utaltság van növény és állat között. A léprigó imádja a fagyöngy termését. Miután megette, az emészthetetlen részek, közötte az egyben lenyelt mag, ragacsos anyag kíséretében távozik az ürülékkel. Amikor a madár ürít, és történetesen az ürülék útjába ág kerül, egy sorsdöntő pillanat következik: a ragacsos anyag nem engedi leesni az ürüléket, és az az ágon marad! A mag pedig (amely pont azáltal válik csíraképessé, hogy áthaladt a bélcsatornán) ott figyel ebben a ragacsos bélsárban, és pont jó helyre került, egy ág kellős közepére. Nincs más dolga, minthogy kicsírázzon, belemélyessze gyökereit az anyanövénybe és ízletes bogyókat növesszen, amelyekkel madarak újabb generációit csalogatja magához. Bezárult a kör.

Anno a madarászok népes tábora foglalkozott madárbefogással, melynek egyik nagyon kedvelt eszköze volt a lépes vessző. (Ma a madarászok gyűrűzés alkalmával fognak be madarakat, távcsővel végeznek állományfelméréseket. Régen ezzel a névvel a főként élelmezéssel foglalkozó madárbefogókat illették). A fagyöngy terméséből főzték a lépet (innen a madár elnevezése), amibe pálcákat mártogattak. Ezeket felkötözték a fákra, bokrokra, ahová rendszeresen jártak a madarak. Ebbe a leszálló szárnyasok szépen beleragadtak, és így kerültek a konyhák asztalaira.


A leggyakrabban a rigók közül a fenyőrigót (Turdus pilaris) (kép fent) fogták be a madarászok és árulták a piacokon. A fenyőrigó nálunk csak elvétve költ, tőlünk északabbra viszont nagyon gyakori költőfaj. Ősztől jelennek meg csapataik nálunk és töltik itt a téli időszakot. Igazi társaságkedvelő madárfaj, nem ritkán több ezres csapatokba verődve járják a terepet táplálékot keresve, jajgató és csattogó hangjukat folyamatosan hallatva.

Nagyon éber madarak, a csapat tagjai közül mindig vannak őrszemek, akik egymást folyamatosan váltva táplálkoznak. A régi madarászok húros rigónak is hívták, mert az elkészítés előtt pár napig érlelték a zsigerek eltávolítása nélkül, és a beleket hívták „húrnak”.
Madártani érdekesség, hogy egy piaci séta alkalmával találtak az áruként felkínált fenyőrigók között egy Naumann rigót, amely egy szibériai faj, és azóta sem fordult elő Magyarországon. Mi, „újkori” madarászok nagy izgalommal várjuk újabb felbukkanását, persze élő formában…

Szöveg: Pénzes László ornitológus (www.szazvolgy.hu)

Fotó: Csonka Péter természetfotós (www.csonkapeter.hu)

14 komment Címkék: énekes rigó feketerigó csonka péter természetfotós pénzes lászló fenyőrigó léprigó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2011.12.14. 09:14:48

"tavasszal korán, már februárban próbálgatják a hangjukat" - tegnap este ezek szerint koratavasz volt.

Egy nagy műanyag virágalátétet függesztettem fel a tiszafa ágai közé, abba szórom a napraforgómagot. Jönnek is rá a cinkék. Később megjelenik egy rigó és beleül. Nem engedi oda a cinkéket. Kifejezetten elzavarja őket. Van kint még két etető, így a cinkék sem maradnak ki a jóból.

kzgy 2011.12.14. 11:30:37

Az elején még 5 rigó bemutatását ígérted: kíváncsi voltam, hogy melyik lesz az 5. gyakoribb.

a szomszéd cigányember 2011.12.14. 11:36:44

gondolom a szőlőrigó akart lenni az ötödik.

Udi · http://blog.udi.hu 2011.12.14. 12:17:31

@AzHofi: Közhely, de az nem rigó :)

AzHofi 2011.12.14. 12:25:16

@Udi: és a nádirigó? Hogy a fűzfán fütyülőről ne is beszéljek... :-)

zsirzogomb 2011.12.14. 12:41:51

Szuper tukiságok:))))

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.12.14. 12:45:40

Melyik az a facsemete, amelyik apró bogyókat növeszt a madarak örömére, koronája kerekre metszhető, levele (ősszel) lilás?

Gyűjtő 2011.12.14. 13:51:33

"Amikor a madár ürít, és történetesen az ürülék útjába ág kerül, egy sorsdöntő pillanat következik: a ragacsos anyag nem engedi leesni az ürüléket, és az az ágon marad! "

Valójában a fagyöngy azért ennél kicsit biztosabb módszert fejlesztett ki az elmúlt évmilliók alatt:
A madár bélrendszerén átjutva a fagyöngy magját egy olyan anyag borítja, amely a madár belében még síkos, azonban a levegővel érintkezve azonnal nyúlós-ragadós masszává válik. Ezért amikor a madár ürít a massza odaragad odaragad a fenekéhez és úgy lóg le róla, mint egy fonal, a végén pedig a mag lengedezik. Ez a helyzet persze zavarja a madarat, aki ezt nagyon egyszerűen megoldja: leguggol, rálép a "fonalra", majd oldalra lép. Ennek eredményeként a "fonalnál" fogva odaragasztja a magot az ághoz. A lefele lógó mag a gyökerét fölfele növesztve éri el az ágat.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.12.14. 19:06:54

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: elsőre a tűztövis, de még vizsgálom, mert annak nem lilul a levele, viszont a rigók szeretik

kapanyél 2011.12.14. 20:48:29

@kzgy: @a szomszéd cigányember: @AzHofi:@Udi: "Az 5. gyakoribb rigófaj nálunk a szőlőrigó, mely fotó híján most tényleg kimaradt, de majd szólunk róla is pár szót. Van még egy szórványosan, vonulási időszakban előforduló rigó, az örvös rigó. Ezekenkívül még sok-sok rigófaj él Európában, Ázsiában. Ha rigókról beszélünk, azok mind a Turdus nemzetségbe tartoznak. A sárgarigó a varjúfélékkel van közelebbi a rokonságban, a nádirigó a nádiposzátákhoz tartozik, tehát csak nevükben rigók.

Amit a rigók nagyon szeretnek: tűztövis, madárberkenye, ostorfa, kányabangita, som, fagyal, csipkebogyó, vadszőlő, kökény,fán maradt vagy arról lepotyogó gyümölcsök.
Üdv: Pénzes László"

Ágnes Mihaela Penkert 2017.01.24. 18:43:59

Örülnek ha valaki meg tudná nekem mondani hogy mi lehet az a madár amelyet kb. három hete figyeltem meg először Budapesten csapatokba verődve 30-40 fővel repkednek ide oda . Érdekesség, hogy egy hosszút csak a szárnyával majd rövid szárú csapás kíséri és Bogyós fák terméseit keresi fel előszeretettel

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2017.01.27. 18:46:26

@Ágnes Mihaela Penkert: Orbán Zoltán ornitológus szerint fenyőrigók lehetnek.
süti beállítások módosítása