Zsidócseresznye

2011.12.13. 08:15 - thunbergia

A lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis alkekengi L.) a csucsorosok családjába tartozó, kb. 60 cm magas, évelő növény, közeli rokona a paradicsomnak, paprikának, padlizsánnak és a burgonyának. Egyéb elnevezései: papmonya, paptöke, vénusz köldöke, piros páponya, muharc, álkekengi, hólyag- vagy kláris-cseresznye, kőrontófű.

A zsidócseresznye elnevezés az eredeti német Judenkirsche tükörfordításaként került nyelvünkbe. A német Wikipédia szerint nevét onnan kapta, hogy formája nagyon hasonlít az ún. zsidókalapra, melyet a zsidóknak a kora középkortól viselniük kellett. A neten keresgélve két variációt találtam a témára, az egyik a lenti kép jobb szélén látható kalap, a másik itt látható. Mindenki döntse el maga, melyik hasonlít jobban:)

A lampionvirág azért érdekes növény, mert a családból egyedüliként fagytűrő, tehát a mi éghajlatunkon is gond nélkül áttelel. Nyáron hozza jellegtelen, piszkosfehér színű virágait, amelyekből nyár végén fejlődnek ki a papírszerű, vékony csészelevelekkel körülvett bogyótermések.

Télen lehullatja leveleit, és a barna száron megmaradnak az élénk narancssárga, felfújt bogyótermések. Ezekből szép csokrokat köthetünk, vagy díszeket is készíthetünk.

A lampionvirág a paradicsomhoz és paprikához hasonlóan a tápanyagban gazdag talajt és a napos-félárnyékos fekvést kedveli, a rendszeres öntözést meghálálja, de a szárazságot is jól viseli. Arra figyeljünk, hogy ha télire szeretnénk a terméséből csokrot készíteni, akkor ne öntözzük a lampionokat, mert idő előtt elrothadnak.
Ha pedig nem szedjük le a termést, a bogyókat a madarak elfogyasztják.

Bár a Physalis nemzetségbe tartozó legtöbb növény termése ehető, a lampionvirág minden része mérgező, erős izzadást és hasmenést okoz, igaz, az arab gyógyászatban vizelethajtó szerként is alkalmazták. A középkori Magyarországon a főzetét reumás fájdalmak csökkentésére használták.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyi 2011.12.13. 13:37:29

Van ehető is a rokonságában. Délamerikai Physalis peruviana kifejezetten finom, jobb szupermarketekben ilyenkor télen gyakran kapni is kosárkákban a learatott termést. A magját el lehet ültetni palántának, nagyobb cserépbe kiültetve napos helyen, rendszeresen öntözve a nyár végére még termést is hoz. Nem lesz olyan dekoratív mint az európai változata, de finom.

CernaGeza 2011.12.13. 14:19:00

Hasonlít a mogyórós hólyagfa (paptöke..?) termésére:

static.orszagalbum.hu/nagy/1252086049.jpg

mangorlo 2011.12.13. 15:21:35

én idén két ehető fajtáját vetettem, az ixocarpa azaz a tomatillo nem aratott sikert, a peruviana, az amit itthon is árulnak mint ehető fajtát, az nem olyan rossz. annak ajánlott akinek nagy kertje van és elfér pár majdnem gyomnövény

Ez vagyok 2011.12.13. 17:34:23

Eddig én úgy tudtam, hogy farkasalma a neve. De most rákerestem a gugli képeknél és rájöttem, hogy nem az:) Régebben volt a kertemben, jól szaporodik, terebélyesedik. Szárítva sokáig megtartotta piros színét és számomra megúnhatatlan "szárazvirág" csokorként trónolt a konyhaszekrény tetején.
süti beállítások módosítása