Praktikák az 1800-as évekből 11.

2011.12.01. 09:15 - Macskamenta

Karátsony (December) Hava

 
           1.) Ezen Hónapban mind azon munkák egész szorgalommal tovább is folytattatnak, a’ mellyek a’ mult Hónapban végre nem hajtathattak, u. m. a’ fonás, Dohány-simítás, baromfiak, és sertések hizlalása, pálinka égetés, tolfosztás, gyümőlts válogatás ’s a’ t.
 
           2.) Mentől több a’ tüzelés illyenkor annál nagyobb kéméllés, és tüzre való vigyázás, s’ kémények tisztítása kivántatik.
 
3.) A’ tikokról a’ múlt Hónapban is megjegyzettem, hogy jobb tartás, kakas, és meleges szobák nélkűl nem tojnak. Erre nézve a’ Gazdaszszonyok e’ részben se fösvények, se restek nem lehetnek. A’ kendermagtól hamarább kezdenek tojni, és a’ tojások is nagyobbak; de ha azok egyszer elkezdenek tojni szükebben lehet őket táplálni.
 
4.) Már most több féle égett borai lévén a’ Gazdaszszonynak készen, itélje meg, mi kel a’ maga házi-szükségére, és mit adhat el pénzen, és kinek? úgy e’ a mint van, vagy pedig Rozsolisnak tsinálva? a’ mit legjobbnak tapasztal azt tselekedje.
 
5.) A’ korán ellő tehenek, a’ jobb tartást megkivánják; azért is ha azt akarjuk, hogy meg ne tsapoljanak, ’s borjaik is erősebbek legyenek; jobb eledelt szükség nekik adni, és a’ fejősökkel együtt étetni.
 
6.) Tamás, (néha Miklós) napja tallyán eljő a’ Disznó-ölés ideje. Erre nézve ahoz a’ Gazdaszszony előre elkészül, sót őrlet, füstölni gyalog-fenyő bokrokat hozat, tekenőket és dézsákat megáztat, kitisztíttat, hurka, és kolbász töltőket elkészít, petzkeket faragtat, majoránnát, czitromot, fokhagymát, borsot töret, tisztittat. Igy mindeneket előre elkészitvén, a’ sertéseket leöleti, feltisztíttatja, kiáztatja, besózza, megmázsálja, és a’ zsirt kiolvasztja, ’s a’ t.
 
7.) A’ Szent Innepek elközelítvén, elegendő füteni, és főzni való fát kel a’ szolgákkal apróztatni, a’ fejér tselédek pedig meszeljék ki a’ tűzpadot, mossák ki ruhájokat, és az edényeket tisztogassák meg. Tudom hogy a’ pallat se marad mosatlan.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

19 komment Címkék: praktikák gazdasszony tanácsai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hadnagy Anna 2011.12.01. 15:07:19

Birom, hogy a Magyar Hazi Gazdasszony konyv szerzoje egy... gazd-ember?

Jim 2011.12.01. 15:21:59

A " ’s a’ t" az konkrétan a stb.? a többi rész az mind ismert volt előttem;)

voodoux 2011.12.01. 15:50:03

tzitrom miért kell a disznóvágáshoz?

budai zöld 2011.12.01. 16:34:22

@voodoux: ez még azelőttről van, hogy beszűkült volna a magyar konyha arra az egyetlen paprika-hagyma-fokhagyma alapízre, amit a 20. században magyarosnak csúfoltak.

voodoux 2011.12.01. 17:13:55

@budai zöld: akkor a kolbiba vagy egyéb torosba tették fűszerezésként?
ejj miről maradtunk le...

Dr.Betépett felhasználó 2011.12.01. 17:14:48

@a rettegett drótos: Uggyanmá,hát a szája is ketté van vágva.A tzitrommal kell szagtalanítani az disznónak az ő belit,valamint lemosni a gazdasszony kiskatsójáról a hagyma ,fokhagyma szagot,hogy midőn estve a peczekkel foglalatoskodik,nehogy farbarúgódjék.No.

Reman 2011.12.01. 17:21:39

@Betépett felhasználó: Ez tetszett, mind tartalomban, mind stílusban!
Gratula!
Egyébként a belet sóval és vöröshagymával mossák ki, a citrom valóban a kezek szagtalanítását segíti elő

zsolt64 2011.12.01. 17:31:22

Olvasta valki Fekete István : Kele című regényét ?

Abba n van olyasmi: "A citronyos kolbász se kutya"

Dr.Betépett felhasználó 2011.12.01. 18:23:46

@zsolt64: Hogyhogy VALAKI??? A zén időmben ez kötelező irodalmi alapvetés vót.

Dr.Betépett felhasználó 2011.12.01. 18:26:17

@zsolt64: ja,+nem szeretem a czitronyos kóbászt.

Lille havfrue 2011.12.01. 19:48:21

Amikor munka után holtfáradtan elkezdünk vacsorát főzni és a háztartással foglalatoskodni, gondoljunk kissé arra, régen mennyi minden volt egy háziasszony dolga...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.01. 21:26:51

Egy szó sem esik az arckönyvrül? "És télnek idejének közelettin nem lájkoljon az igaz magyar embör..." Vagy valami. :)

Dr.Betépett felhasználó 2011.12.02. 11:51:12

@TrueY: Vót,nincs fene bánnya.Nem szeretem a nyíltszíni ováciját.
süti beállítások módosítása