Agglegénylakások növényei

Egy vicces mondás szerint a legénylakásban a szobanövények mind kiszáradtak, de a hűtőben már csírázik valami. Nem kell azonban ennek így lennie. Annak járunk utána, hogyan lehet egy agglegénylakásból élő oázist varázsolni.

Először is le kell szögeznünk, hogy a legtöbb férfi – tisztelet a kivételnek - nem tud bánni a növényekkel, ezért nekik könnyen gondozható és minimális törődést igénylő növényekre van szükségük. Ezek a zöld lakótársak feldobják a lakás hangulatát és kellemes környezetet is teremtenek.

A szobanövények között sok olyan hálás fajta akad, melyek csupán minimális törődést igényelnek. A jól bevált kedvencek közé tartozik a zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comosum) (kép fent). Ez az igénytelen növény jól bírja a legmostohább körülményeket is. Egyszerűen gondozható, világos hely, 18-25°C ideális neki. Ha jól érzi magát, ún. „fiókákat” hoz, melyekkel jól szaporítható. Ezek a „fiókák” egy pohár vízben meggyökeresednek, és máris van egy újabb növényünk. Mivel a csüngő növények közé tartozik, legjobban asztalon vagy függő virágtartóban pl. nádfonatos kaspóban érvényesül.

A vitorlavirág (Spatiphyllum sp) a virágzó növények közé tartozik. Rendszeres gondozással majdnem egész évben hozza virágait. Ideális számára a világos hely, de jó bírja a félárnyékot is.

 

Ügyeljünk arra, hogy szereti a sok vizet, ezért legalább kétnaponta meg kell locsolni. Kifejlett magassága 40-60 cm.

 

A különlegesebb növények közé tartozik az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia). Neve jól mutatja, hogy ideális növény a szingli férfiak számára.

A növény hosszú leveleivel igen mutatós. Közepes fényigényű, viszonylag gyorsan eléri az 1 m magasságot. A huzatra és a túlöntözésre érzékeny. Ha látjuk, hogy kinőtte a cserepet, ne ültessük át, mivel szűk cserépben jobban fejlődik. Az agglegénypálma legjobban egy semleges háttér előtt mutat.

A csüngő növények közül kiemelkedik a szobaborostyán (Hedera sp.), mely az árnyékos lakások kedvenc lakója. A növény jól alkalmazkodik a körülményekhez, világos, félárnyékos, és árnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát. Számos változata létezik, van köztük fehér szélű és különlegesebb levélformájú is. Az árnyékosabb helyeken ügyeljünk arra, hogy a növény földje ne száradjon ki. Legjobban szekrények vagy polcok tetején érvényesül.

Az agglegénynövények sorából nem maradhat ki a 60-as években trendinek számító anyósnyelv  (Sansevieria) sem.

Ez az igénytelen szobanövény szinte elpusztíthatatlan. Egy elmélet szerint, ha az ágyunk alá gurul, és csak hónapok múlva vesszük észre, nem probléma, mert a növény ezt is túléli. Léteznek magasabbra (1 m), illetve alacsonyabbra (50-60 cm) növő példányok. Érdemesebb az 50 cm-es növényeket választani, mivel ezeket könnyebb gondozni. Növekedésükhöz min. 15°C szükséges. Csoportosan ültetve jobban érvényesülnek. Egyszínű kaspóban vidám, fekete illetve világos kaspóban elegáns hangulatot árasztanak.


Az illatos sárkányfa (Dracena fragrans) szintén a hálás szobanövények közé tartozik.

Számos fajtája létezik, legismertebb talán a törzses változata. 1,5 m magasságra is megnőhet. Gondozása egyszerű, de érzékeny a túllocsolásra. Legszebben a félárnyékos helyen fejlődik. Ha jól érzi magát, sárga, illatos virággal örvendeztet meg minket.
 

 

 

A különleges szoliterek közé tartozik a fikusz (Ficus elastica), mely jól feldobja a lakás kevésbé látványos pontjait is.

A legkedveltebb fikuszfélék közé tartozik. Világos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Csak mérsékelten locsoljuk. Hetente egyszer tápoldatozzuk. Télen 16-18 °C-t kedveli.

2 komment Címkék: szobanövények megyeri szabolcs kertészmérnök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.10.12. 13:30:29

Akiknek még ez is sok, annak meg nem marad más mint a kaktusz :)

Pálmakertész · http://palmaliget.blogspot.com/ 2011.10.14. 12:15:54

A kaktuszfélék nem annyira igénytelenek, csak nincs nagy vízigényük. Vagy egyáltalán nem viselik el a túlzott mennyiségű vizet.

Viszont van még egy igénytelen jószág, a gyompálma (Chamaedorea elegans). Brutálisan sokat bír szerencsétlen... :-)
süti beállítások módosítása