Trükkös gyomok 3.

2011.10.07. 08:30 - Czauner Péter

Gyeprontó gyökeresek

Gyomsorozatunk mostani fejezetébe az igazán gonosz és nehezen irtható társaság tartozik. Sok kertészkedő életét keserítik meg a hemikriptofinok (H-sorozat), melyeknek a telet túlélő szervképleteik (törpe szár, gyöktörzs) a talajban függőlegesen állnak. E gyomok a gyepek, illetve évelő kultúrák nehezen irtható lakói. Majd később kiderül, miért, de egy rosszkor, rosszul elvégzett motoros kapálás nemhogy pusztítaná őket, a feldarabolás miatt inkább szaporítja a kellemetlen gyomkolóniát. Jellemző rájuk, hogy az okos, életmódjukat ismerő talajművelést nem tűrik, így a kalászos vagy kapás növények közt nem életképesek.

A bojtos gyökérzetűek (H1) gyöktörzse vegetatív szaporodásra nem képes. Elsősorban a gyepes területek gyomnövényei, ilyen a mocsári gólyahír (kép), réti boglárka, angolperje.

 

Az indás évelők (H2) csoportját jellemzi, hogy föld feletti indáik segítségével vegetatív szaporodásra képesek. Általában a nedvesebb, jól öntözött területeken élnek. Ismert a sovány perje, fehér here, kúszó boglárka, kerek repkény (kép).

Igazán kellemetlenek a szaporodásra képes gyökerűek (H3). Ezek karógyökerén olyan járulékos rügyek vannak, amelyek a gyökér feldarabolása után új növényeket képesek életre kelteni. Sokan megtapasztalták, hogy a föld feletti rész elpusztulása után e rügyekből a gyomnövény újrafejlődik. E csoport legismertebb tagjai a pongyola pitypang, a libapimpó, a tarka koronafürt, a közönséges sarlófű, a fekete nadálytő (kép), a bodros lórom, a fehér mécsvirág.

Hozzájuk képest kellemes kerti lakótársak a szaporodásra nem képes karógyökérrel rendelkezők (H4). Szerencsére, ha gyökerüktől eltávolítják, akkor már nem képesek szaporodni, és el is pusztulnak. Ilyen a tövises iglice (kép), mezei iringó, vadrezeda.

Sok gyepet csúfítanak a ferde gyöktörzsűek (H5). Ezek ferdén növő feldarabolt gyöktörzse új növényeket hoz létre. Az ismertebb csoporttagok közé tartozik a nagy és a lándzsás útifű, fehér mályva, fekete üröm, gilisztaűző varádics (kép fent) , vérehulló fecskefű, fekete peszterce (kép középen), sédkender (kép lent).

Képek forrása itt.
 

7 komment Címkék: gyomok czauner péter hemikriptofinok h sorozat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radó 2011.10.07. 13:40:19

Ez nézőpont kérdése, mármint, hogy mi csúfítja el a gyepet. A fekete nadálytövet én pl. kerülgetem a fűnyíróval, az aszatot irtom, az tény, de mivel ezek a növények általában nem tűrik a kaszálást, rendszeres fűnyírással karbantarthatók. Viszont van pillangónk, meg meg sok más érdekes rovarunk, sok-sok szép madarunk és a bioalmám és cseresznyém ennek köszönhetően nem kukacos!

Ez vagyok 2011.10.07. 14:20:30

Néhány "gyomot", így a százszorszépet, vadárvácskát szívesen látom a fűben. De jobb szeretem, ha a sok-sok ültetett, illatos kerti virágomra jönnek a rovarok, madarak, a füvet meg ne nyomja el másfajta növény.
Nagyon bosszant a madársóska és a kerek repkény. Ez utóbbiról most több cikket is olvastam a neten, különösen méltatják a gyógyhatását. Sajnos, ez sem tudja velem feledtetni, hogy már mennyi munkát okozott a kigyomlálása.
Mindkettő gyommal nagy harcot folytatok, de egyre több nő a füvemben. A Gyomstop alkalmazása is csak rövid időre, egy évre tette a füvet mentessé. Bár sokat ki is huzkodok gyökerestől, szinte csak csepp a tengerben.

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.10.07. 14:50:11

Ezek a szép növények is gyomnak számítanak?

aeidennis 2011.10.07. 15:43:14

@Ez vagyok: Mi csak a veteményt gyomláljuk. Nálunk minden úgy nő a fű között, ahogy a Jóisten odateremtette őket. Pitypang, százszorszép, stb. Érdekes megfigyelni, hogy ezek az elegyek hogyan változnak árnyékos, napsütötte, vizesebb és szárazabb helyeken. Néha lenyírjuk, zöld így is a maga természetességében. Elférnek.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.10.07. 16:01:19

jezusom mennyi bigyo! ezeket en mind lattam mar, de nem tudtam hogy van nevuk. (az en biologiamban vannak a novenyek, a sajt, meg a marhaporkolt)

Ez vagyok 2011.10.07. 18:20:52

@aeidennis: Ez annyira nagyon szép, hogy én is írhattam volna, ha nem próbálnám a füvemet legalább felében megtartani másféle növényekkel szemben.

SvenH. (törölt) 2011.10.07. 23:14:58

@radó: "cseresznyém ennek köszönhetően nem kukacos!"

az nem kukac... hanem nyű
süti beállítások módosítása