Praktikák az 1800-as évekből 8.

2011.09.01. 08:44 - Macskamenta

 

Szent Mihály (September) Hava

 

2.) A’ nyári gyümöltsből való pálinka égetés még most, és egész serénységgel folytattassék, ha rá érünk.

3.) A’ hoszszúszilva már most tökéletes érett lévén, a’ szépjét hámozni, köménymaggal meghinteni, dió, ’s mondola béllel megtömvén, Liktáriomnak kel száraztani, más részét befőzni, ’s a’ felesleg valót megaszalni, vagy hordókra pálinkának szedetni szükséges. Ugyan az őszi baratzkkal is ezt szokták a’ Gazdaszszonyok tselekedni.

4.) Míg derek nem járnak: télre való szőlőt is kel szedetni, hogy tovább elálljon, valamennyire a’ napon megfonnyasztani. Beis szokták a’ szőlőt főzni tsemegének, és szőlő ’sirt is tsinálnak abból ezen hónapban közőnségesen.

 

7.) A’ Dohányt tovább is szedni, füllőbe rakni, és porékra füzni szükséges.

 

10.) Az Őszi vagy telelő gyümőltsöknek leszedetése, bészerzése és télre való alkalmas elrakása nem kevés gondot adnak illyenkor a’ Gazdaszszonynak; söt a’ kintelelő palántákat is u. m. téli salátát, kelt ’s a’ t. ezen Hónap végénn el kel plántálni.

 

12.) A’ kukoritzát, ha a’ Gazda letöreti, és haza hordatja, a’ Gazdaszszony kőtelessége leszsz azt tselédjeivel feltisztittatni, felkötöztetni, ’s a’ magnak valót a’ legérettebb fejekből különválasztani, ’s eltenni.

13.) Sok részeiben az Országnak Szent Mihály hétjében szokás szüretelni, tehát illyenkorra már a’ Gazdaszszonynak készen legyenek etzetes, és törkölyös hordóji, ’s kádjai, hogy etzetnek való szemet, és égettbornak való törkölyt lehessen mibe félretenni.

14.) A’ tselédesebb házaknál almaetzetet is szokás sajtólni.

15.) A’ Nyúlsom, és Leánysomból is lehet hatalmas etzetet készíteni; azon kívül hogy ezt mind kettőt be is szokás tzukorral főzni tsemegének, és télben használni.

 

17.) A’ nyers diót most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszonyok elrakják homokba.

 

20.) A’ jóféle Sáfrány ágyakat ki kel gyomlálni, és jó előre felásván, meg gereblyélni, hogy a’ jövő hónap elején annál könnyebben virágozzanak, és az egész tábla tiszta légyen.

  

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2011.09.01. 13:14:32

Azért brutál hogy a gépesítés mennyire megváltoztatta a világot. Jó ilyeneket olvasni.

derabitz 2011.09.01. 14:53:23

Aztototual tzetzik tudotolni a kedvesch bloggernak, hogy Szent Mihály hava volt az az időszak, mikoron az boldogoult stölő és gemeuloults termesztő gazdulnak levágitoloták az kezult, ha tsided vagy klenced fizetésekor az uruinak vagy hites lelköinek gyalázatára tsutstenkedet azok hátránila el strafunkálodni azon reseut mi iarandosualut birtokulal az nemeschebik fertalirul való megfizteshegeben?

Szóval tedd már oda banyek, hogy a szüret, inkább bús-szomorú időszaka volt az magyariaknak, minta vigadalom és öröm pillanatai.

ps: az gazdasszonyuallott soha nem hogy az torkolos hordolonak, de mig a pinczeknek közelibe sem mehetett nem hogy suret tala ( let vala fettsegok), de még az evoul edeeb sakaban sem itt vala az Somlai heguulnak kornezetiben sem.

Macskamenta 2011.09.02. 09:33:49

@Tapmancs: Én is szeretem olvasni. Még a pálinkafőző gép készítését is megtaláltam benne :)

@derabitz: Ajánlom elolvasásra a teljes könyvet, kicsit maibb és érthetőbb a nyelvezete, mint a kommentednek, szóval lehet belőle tanulni. A kedvedért megkerestem, hogy a cselédek fenyítéséről mit ír N. Nagyváthy János, tekintetes nemes Szala vár mrgye' táblabírója. Idézem:
"Verésre tsak igen ritkán kel szorúlni, és akkoris ugyan meggyőzni a' Cselédet engedetlensége felől; külömben a' büntetés tsak gyülőlséget hagy maga után; és az illyen Gazdaszszonynak elmegyen a' hire, és még Cselédet is nehezen talál."
237 oldalból ennyi foglalkozik a büntivel. Amúgy a gazdasszonyos posztok idézetek az 1820-as kiadású könyvből, ha problémád akad azok tartalmával, fordulj jó szívvel a táblabíró úrhoz...

Tapmancs 2011.09.02. 11:09:10

@Macskamenta: az említett gép elkészítését azért még leírhatnád. :)
süti beállítások módosítása