Mit csináljunk a hétvégén?

2011.08.27. 07:45 - pitypalang

Miután az utóbbi időben mediterrán viszonyok uralkodnak, azt mondanám, üljünk le a pálma-, citrom- vagy narancsfánk alá, kortyolgassunk jeges italokat, esetleg meleg teát.

- Ha mégis kerti munkára adjuk a fejünket, először is locsoljunk meg mindent, persze csak hajnalban vagy késő este. A cserepes és ámpolnás növényeket egyszerűbb, ha vízzel teli vödörbe merítjük addig, amíg már nem szabadulnak fel kis levegőbuborékok.

- Bár jobban járt, aki már megtette, még szamócát is ültethetünk. Az öregebb tövekről a beteg leveleket vágjuk le, és adjunk komposztot a növényeknek. Még jobb, ha új szamócaágyást készítünk: a mélyen fellazított talajhoz keverjünk komposztot. Legalább háromévente cseréljük ki a növényeket.

- A málnásban az idén letermett öreg vesszőket a talaj szintjéig vágjuk le. A növény közvetlen közelében ne gyomláljunk, mert ha megsérül a gyökere, könnyen megfertőződhet, ami a vesszőket is megbetegíti. A gyomokat inkább mulcsozással - pl. a lenyírt fű szétterítésével - nyomjuk el, így a talaj sem szárad ki olyan könnyen. Sokan nem kedvelik, mert nem a legszebb látvány, de olcsó, és helyben van...

- A kert árnyékos részein a lehulló leveleket és kisebb ágakat a fák és cserjék alatt hagyhatjuk. Ahogy az erdőben, néhány hónap alatt mulcsréteget képeznek a talajon.

- Aki pedig szombaton Eger környékén lesz, netán a Bükkben hűsöl, és egy kis melegségre vágyik, látogasson el Noszvajra, ahol a Gazdaházban az üstök mellé állva ki lehet próbálni a szilvalekvár készítését hagyományos kézi keveréssel. Az emésztést serkentő és vértisztító szilva aszalásából is ízelítőt kaphatunk, kemencében sült szilvalekváros süteményeket, pl. mocskos tésztát kóstolhatunk.

A Noszvaji Szilvanap további részletei itt.

Szép hétvégét!

12 komment Címkék: szilva programajánló lekvár mulcs mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.08.27. 09:53:56

"Ha mégis kerti munkára adjuk a fejünket, először is locsoljunk meg mindent, persze csak hajnalban vagy késő este. A cserepes és ámpolnás növényeket egyszerűbb, ha vízzel teli vödörbe merítjük addig, amíg már nem szabadulnak fel kis levegőbuborékok."

Nekem az első bonsai-ommal kapcsolatban mondták, hogy felejtsem el, csak kioldogatom a tápanyagot a fődbű ha elársaztom, aztán kicsurgatom a főd levét.

pitypalang 2011.08.27. 10:38:31

@AzHofi: Ebben a hőségben nyilván a tápanyagokat is lelkesen pótolni kell, másrészt a kiszáradt földlabdán csak átszalad a víz, ha csak úgy meglocsoljuk. A bonszaj más tészta, abban nem vagyok nagyon otthon.Krisztus előtt volt 1 példányom, amit verejtékes munkával kb. fél év alatt kinyírtam, azóta nem kísérleteztem vele:)

zoxó 2011.08.27. 15:21:19

Azt hiszem,elmegyek Noszvajra. De a mocskos tésztát nem kóstolom meg, mert az nem sütemény, hanem főtt metélt szilvalekvárral:))). Azt meg nem szeretem. De a szilvalekváros buktájuk tavaly isteni volt.

Pernahajder Viktor 2011.08.27. 17:31:34

Miért zárt be a De Lamotte kastély?

pitypalang 2011.08.27. 18:38:09

@zoxó: Nálunk minden sütemény, ami édes és sütőben sül:)

pitypalang 2011.08.28. 08:19:13

@Pernahajder Viktor: Nem tudjuk, de írtunk emilt az illetékeseknek, várjuk a választ.

zellerlevél 2011.08.28. 16:56:16

Nálunk évek óta gond a málna között nőtt gyom, most kipróbálom a levágott füvet, köszi.

pitypalang 2011.08.29. 09:52:55

@zellerlevél: Csak ne túl vastag rétegben, mert berohadhat.

pitypalang 2011.08.29. 10:01:03

@Pernahajder Viktor: Megjött a válasz, íme:
"A kastély jelenleg üzemeltetőváltás alatt áll, e miatt nem látogatható, önkormányzatunk is reméli, hogy mihamarabb lezajlik a procedura és újra megnyitja kapuit. Egyébként a kastély nem a település tulajdonában van, hanem állami tulajdon."

Pernahajder Viktor 2011.08.29. 11:00:58

@pitypalang: Köszi!

Nyáron, ötletszerűen arra felé kirándultunk és sajnálattal láttuk, hogy be van zárva, elhagyatott és gondozatlan.
És a másik kastély is, ami már Noszvajon kívül van, pontosan nem tudom a nevét, de régen szot üdülő volt és egy szeszfőzde volt/van vele szemben :-). Azt hiszem Fenyves hotel néven futott, sajnos az is valami "mutyi" áldozatává vált :-(

pitypalang 2012.07.28. 08:42:25

@Pernahajder Viktor: Ugyan 1 éve beszéltünk erről, de most olvastam, gondoltam, megosztom: ma nyitják meg a De Lamotte kastélyt.
www.noszvaj.hu/13-948.php
süti beállítások módosítása