Az ideális gyepszegély

2011.08.25. 09:00 - Bálint Károly kertépítő

Szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne füves terület, mert ez a legideálisabb természetes mozgástér és pihenőhely. Növényzet is párosul a pázsithoz, amelyet ágyásokba, csoportokba, esetleg szoliterként ültetünk. A gyepet a könnyebb fenntartás érdekében és az esztétika kedvéért ajánlatos valamilyen anyaggal elválasztani. Ennek vonalvezetése, minősége meghatározza a kert arculatát.

Milyen szegélyek közül választhatunk?
Ízlésünktől és pénztárcánktól függően a szegély anyaga lehet műanyag, fém, fa, terméskő, beton vagy tégla.

Mit ajánlok?
A legtartósabbak, legcélszerűbbek: a fektetett tégla formájú térburkoló kő (betontermék), a terméskő, a fagyálló tégla. Lényeges szempont, hogy szélességük minimum 10 cm, maximum 15 cm legyen. Ezek a méretek garantálják a kényelmes szegélynyírózás, ollózás nélküli fűvágást. A széles szegély túl hangsúlyos vonalat ad, ami zavaró a zöld területben.

Mi alapján döntsük, el melyiket építsük be?
A legesztétikusabb, ha a kerti út, járda burkolatával megegyezőt, vagy harmonizálót választunk. Például egy homokszínű betontérkő-burkolathoz 10cm x 20cm-es, szintén homokszínű, a burkolattal megegyező köveket, szürke esetén szürkét, barna esetén barnát stb. Színárnyalatos köveknél maradhatunk a burkolattal megegyező, de árnyalatok közül kiragadott homogén színnél is. Aki jobban szereti a színkavalkádot és a vibrálást, nyugodtan kombinálhatja a színeket, akár a kert bizonyos egységeinek elkülönítésére is. Arra azért ügyeljünk, hogy túl nagy kontraszt ne legyen! A nyugodt, egyszerű környezet híveinek a semlegesebb zöldet ajánlom. Lehetőleg ne vegyítsük egymással a terméskövet, a betonterméket és a kerámiát, mert nem illenek össze!

A beépítés technikája
Saját magunk csak abban az esetben végezzük el a beépítést, ha tudunk szintezni, kitűzni, és rendelkezünk olyan géppel, koronggal, amellyel el tudjuk vágni a szegélyelemeket. Feltétlenül finom szemszerkezetű, földnedves betonalapot készítsünk 6-7 cm vastagságban, amire azonnal fektessük rá a szegélyt. Oldalait szintén betonnal támaszuk meg 2 cm-es váll kialakításával, 70 fokos szögben lehúzva. A kő tetejétől minimum 3 cm maradjon el, onnan indítsuk a betontámasztást. Az így szakszerűen beépített szegély mellett a fű nem ég ki. Tartsuk nedvesen a betont legalább 5 napig a tökéletes kötés érdekében. Íveknél, töréspontoknál „össze kell vágni” az elemeket a nagy hézagok elkerülése végett.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szegélyépítési munkákat érdemes inkább szakemberre bízni.


 

10 komment Címkék: megyeri szabolcs kertészmérnök bálint károly kertépítő gyepszegély

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.08.25. 11:29:38

Jáááj, gyerekek, azok a napelemes semmirevaló, de legalább tájidegen plasztik világítótestek... csak azok ne lennének :-)

csokisén 2011.08.25. 13:04:31

a fűnyesedék elég nagy hányada a fakérgen landol, ez a gyakorlati tapasztalat.
de! tudom, hogy nem forradalmi megoldásként lett itt publikálva. vagy csak remélem?

nehogymárne 2011.08.25. 15:50:34

na ilyen nem lesz az én kertemben sosem!

This_is_Sparta (törölt) 2011.08.25. 16:12:19

Annyi a munka vele egész tavasztól őszig, hogy télen már szinte jól esik a pihenés! Viszont februárban már alig várom, hogy ismét belevessem magamat a kerti munkába. :-)

janikahhh (törölt) 2011.08.25. 17:18:27

Építő jellegű kritikaként: az ideálisnál mi az, ami "ideálisabb"? Sőt, legideálisabb? Ha van, ami ideálisabb, akkor az eredeti ideális már nem is ideális, nem? (ugyanez az optimálisra is érvényes.) ;)

AzHofi 2011.08.26. 10:23:39

@Gonzó410: el tudok képzelni környezetet, ahol stimmel. Pl. a gyep növekedése szempontjából ideális, az A trágya, a színe szempontjából a B trágya ideális, moha ellen a C az ideális, és ezeket összevetve a legideálisabb mégis a D lesz :-)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.26. 17:12:19

@Penna Klub: Nagyon tanulságos, köszönjük az észrevételeket. Ezzel együtt be kell látni, hogy nem mindenki blogger-alkat, ahogy a Kapanyél sem tipikus blog:)

Cica01 2011.08.26. 17:30:38

Nekem tetszett ez a cikk, sőt, az eredeti jobban, mint a Penna Klubé. A plasztik világítótestekkel pedig én is ki vagyok békülve, nekem is sok van az udvaromban. Csokisénnek pedig üzenem, hogy csak tudni kell, milyen irányban kell nyírni a fűnyíróval, nekem sosincs fűnyesedék a fakérgen. Szerintem jó ötlet ez a gyepszegély. Gratulálok hozzá.

csokisén 2011.08.26. 18:41:20

@Cica01: veszem a cipőm, és meglesem, hogyan is csinálod. ; )
süti beállítások módosítása