Mit csináljunk a hétvégén?

2011.08.06. 07:17 - pitypalang

Az előrejelzések szerint igazi nyár lesz a hétvégén, úgyhogy kerti munkát és szabadidős programokat egyaránt tervezhetünk.

- Ha az előző hónapban nem tettük meg, akkor most metszhetjük a bogyógyümölcsűeket. A ribiszke és az egres öreg hajtásaiból kettőt vagy hármat távolítsunk el, ezzel megifjul a növény.

- Még vethetünk spenótot, hagymát, hónapos retket, cikóriát, galambsalátát-

- Az évelőágyásokban a magasabb növényeket (pl. dália) kötözzük fel.

- Ha a zellergumót kissé kiszabadítjuk, jobban nő, de a gyökerekre vigyázzunk!

- Augusztus elején, néha már július végén kibújnak a barázdáshátú vincellérbogár lárvái. Megrágják a rododendron, az azálea,a a díszcserjék, a ribiszke és a szamóca gyökérzetét, ezzel nagy károkat okoznak. A legjobb védekezés a kereskedelemben kapható fonálféreg, mely a lárvák természetes ellensége. Ősszel vagy tavasszal juttathatjuk a földbe.

- Sok helyen érik már a földi szeder, szedhetjük továbbra is az őszibarackot, szilvát, a korai körtét és almát.

Ha végeztünk mindennel, esetleg rábíztuk a kerti munkát a család többi tagjára, akad néhány program is a hétvégére. Ma, szombaton két helyen is fesztivál!

Hatvantól néhány km-re, Csány községben terem az ország állítólag legfinomabb dinnyéje. Ennek tiszteletére rendezik meg a Csányi Dinnyefesztivált, mely a program alapján igazi falunapnak ígérkezik.

Aki ma Baja, Kalocsa környékén jár, nézzen be Bátyára, a Fokhagymafesztiválra, mely egyben gasztronómiai verseny is. Minden a fokhagymáról szól, ahogy a bátyaiak életében is. Kedvcsinálónak íme a bátyai fokhagymabor receptje: "Mivel Bátya környékén nemigen terem meg a szőlő, a fondorlatos gazda kitalálta, hogy tud fokhagymából bort csinálni. Ősszel elülteti a fokhagymát, aztán tavasztól kapálja, gondozza, végül júniusban felszedi és megszárítja. Amikor megtisztította, fölfonja, és elcseréli borért.” (Harangozóné Tordi Mária)

Ma 10-kor kezdődnek, és vasárnap estig tartanak az V. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, ahol a „bükki füvesember”, Szabó György és sokan mások tartanak előadásokat. A látogatók a Gyógynövénykertben megismerhetik a bükki gyógynövényeket és megkóstolhatják a belőlük készült teákat is. Nagyon érdekes, gazdag a program, akit érdekel a téma, ne hagyja ki!

Szép hétvégét! 

1 komment Címkék: programajánló mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.07. 09:11:13

Nekem erre a hétvégére a paradicsomok felkötözése a feladat, mert a sok esőben hatalmasak lettek a termések és nem nagyon bírja a karó és a növény:) Remélem, finom is lesz, ha beérik:)
süti beállítások módosítása